Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Francuska zabranila mobitele u školama i za vrijeme odmora

I prije se učenicima branilo korištenje mobitela, ali samo za vrijeme nastave. To se sada odnosi na cjelokupni boravak, uključujući pauze i vrijeme za obroke

Teacher confiscating child's mobile phone at lesson in school
Foto: Dreamstime
6 komentara

Prema novom francuskom zakonu, od ove školske godine učenici mlađi od 15 godina ne smiju koristiti mobilne uređaje u bilo kojem trenutku za vrijeme boravka u školi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zabrana je usvojena u srpnju prema obećanju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a odnosi se na osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji.

Zakon je stupio na snagu 5. kolovoza, a time su osim mobitela zabranjeni i drugi uređaji poput tableta i pametnih satova. Iako je zakon stupio na snagu još 2010. godine, on je branio korištenje mobitela samo za vrijeme nastave, a sada se odnosi na cjelokupni boravak, uključujući  pauze i vrijeme za obroke. 

Škole mogu birati hoće li se taj zakon odnositi i na one starije od 15 godina, a postoje iznimke koje se odnose na učenike s invaliditetom.

PO PRVI PUT Na sajmu Interliber predstavit će se čak više od 20 škola...

Učenici su dužni isključiti mobitele tijekom dana ili ih staviti u ormariće. Škole će zasebno tražiti načine kako će se učenici držati podalje od mobitela za vrijeme škole.

Smatra se da prekomjerno korištenje pametnih telefona može stvoriti ovisnost i otežavati nastavu te je zbog toga uveden zakon. 

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer smatra da je to 'zakon 21. stoljeća' i da je to način da se uvede disciplina i održava kvalitetna nastava, piše Business Insider

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message