Gimnazijalka Ana (17) objavila zbirku priča o ljubavi i snazi | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Gimnazijalka Ana (17) objavila zbirku priča o ljubavi i snazi

Gimnazijalka Ana (17) objavila zbirku priča o ljubavi i snazi
5

Zagrepčanka Ana Prižmić napisala je 18 kratkih priča za djecu koje je objavila uz pomoć svoje razrednice Ivane Duvnjak u II. gimnaziji, te obitelji. Želi osvijestiti problem depresije među mladima

VIDEO

O pisanju sam počela razmišljati prije dvije godine, kad sam krenula u prvi razred srednje škole. Borila sam se s depresijom i tražeći pomoć, shvatila sam da mi je lakše kad si pričam priče, kazala nam je Zagrepčanka Ana Prižmić (17).

Mlada spisateljica, učenica trećeg razreda II. gimnazije u Zagrebu, početkom travnja objavila je svoju prvu knjigu, zbirku priča za djecu "Dodir anđela". U 18 priča Ana progovara o ljubavi, odrastanju, ekologiji i prijateljstvu. Kako nam kaže, knjiga je trebala izaći i ranije, no okolnosti su se poklopile da ugleda svjetlo dana baš u ovom jedinstvenom trenutku u kojem živimo.

- Drago mi je da mogu čitateljima baš sad ponuditi nadu i teme koje nisu nužno vezane uz koronu i epidemiju. Ispalo je još bolje ovako - kaže nam djevojka koju je na prve priče potaknula njezina mala nećakinja Stela. Dok su provodile zajedničko ljeto s obitelji u Veloj Luci na Korčuli, odakle je Anin otac, grafički dizajner Saša Prižmić, Stela je potaknula Anu da joj priča priće.

- Ona je mala pričalica, pa sam ju uspjela zaustaviti tek kad sam joj obećala da ću ja njoj pričati priče. Prvo je poželjela priču o tri leptira i tako je krenulo - smije se Ana, a "Tri leptira" i otvaraju njezinu zbirku.

Kad je prikupila svoje priče, koje je napisala tijekom ljeta i u rujnu 2029., Ana ih je hrabro odnijela svojoj razrednici, profesorici hrvatskog jezika Ivani Duvnjak. Ona ne samo da ju je potaknula na objavu već joj je priče lektorirala i korigirala, te joj dala ideje kako da ih poboljša.

Knjigu je priredio Studio Neo, otisnuta je u 1000 primjeraka, a po cijeni od 50 kuna možete je naručiti preko Aninog FacebookInstagram profila.

Veliku potporu Ana je dobila i od svoje obitelji. Tata Saša je knjigu pripremio za tisak, te odradio izdavački posao, a najveću moralnu podršku dobila je, kaže, od najbolje prijateljice Romane, rodice Nike M., prijateljice Nike D. i tete Nives. Kako kaže, tijekom ove dvije godine, od prvih ideja koje su joj se rojile po glavi, do vlastite otisnute knjige, Ana je naučila jako mnogo.

- Tijekom teškog razdoblja u borbi s depresijom naučila sam koliko je važno s drugima razgovarati o tome problemu. Shvatila sam da se mnogi bore s tom bolešću i da se osjećaju sami. Kroz svoje priče htjela sam svima, posebno mladima, pružiti pozitivu, nadu da će biti bolje, Moj život je sad zaista dobar - kaže nam srednjoškolka koja iduće školske godine završava srednju školu. Kako kaže, svakako bi se voljela u životu posvetiti pisanju, Filozofski fakultet joj je među prioritetima, a već je počela razmišljati i o novoj knjizi.

- Motiv za knjigu je tragičan gubitak nekoga koga sam poznavala. Voljela bih ispričati priču o tome koliko je život kratak i dragocjen i kako moramo čuvati ono što je navrjednije - kaže nam Ana koja je sigurno u ovim teškim danima sigurno svima donijela radost i pozitivne energije. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama