Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Gordon Ramsay dao 12 savjeta za savršeni blagdanski ručak

Gordon Ramsay dao 12 savjeta za savršeni blagdanski ručak
1

Postoje trikovi i savjeti uz pomoć kojih i najobičnija prokulica može biti puno ukusnija, a dio ručka spreman i dva dana unaprijed, kako biste imali vremena za druženje s obitelji, kaže slavni kuhar

VIDEO

Gordon Ramsay poznat je po svome kulinarskom umijeću, ali i britkom jeziku kojim osvaja publiku u kulinarskim emisijama koje je radio. Poznat je po kombiniranju jednostavnih namirnica koje na tanjuru često izgledaju savršeno. Kaže kako postoje trikovi i savjeti uz pomoć kojih i najobičnija prokulica može biti puno ukusnija, a dio ručka spreman i dva dana unaprijed, pa za blagdane ne morate poslužiti obično pečenje s krumpirom. 

Evo 12 savjeta koje je istaknuo, a prenosi portal Tasty

POGLEDAJTE VIDEO: 

Sve što možete, pripremite unaprijed

Ako organizirate veliku zabavu, Ramsay preporučuje da se pripremite za kuhanje te da pripremite što je moguće više toga unaprijed, kako biste imali više vremena za druženje s obitelji. Stvari koje mogu stajati, poput pečenog povrća ili umaka, pripremite dan ili dva unaprijed i pospremite u hladnjak. 

Prokulice prokuhajte, pa prepecite

Ako ih samo skuhate, bit će previše obične i teško ih je začiniti. Zato prokulice prokuhajte dvije minute u kipućoj vodi, pa ih dovršite na tavici na kojoj ste prepekli malo narezane pancete. To će pomoći da iznutra budu mekane, a izvana pomalo zapečene i hrskave. Malo pancete dodat će im bogati mesni okus, tako da će i klincima biti prihvatljivije.

Mali savjeti za uspješan blagdanski ručak ili party
Mali savjeti za uspješan blagdanski ručak ili party

Obložite puricu slaninom

Prije nego što ju stavite u pećnicu, obložite puricu trakicama slanine. To će pomoći da se ljepše ispeče te da bude manje suha, a i umak od pečenja bit će bogatiji. I ne zaboravite ostaviti meso da malo odmori prije nego što ćete ga narezati. Za to vrijeme meso apsorbira sokove koje je toplina 'istjerala', pa će biti sočnije. 

Krumpir skuhajte u kori i gulite vruć

Tajna dobrog pirea je u tome da se krumpir kuha u kori, kaže Ramsey. Ona štiti krumpir od toga da apsorbira vodu i postane gnjecav. Kad je kuhan, ogulite ga vrućeg i zgnječite. 

Desert - hrskava jabuka 

Odličan izbor za desert su hrskave jabuke, za koje ne treba puno vremena. Ogulite jabuke i dio narežite na tanke kolute, a jednu ili dvije naribajte, savjetuje Ramsay. Jabuke pospite s malo smeđeg šećera i promiješajte. Posložite ih na lim za pečenje koji ste prethodno premazali s malo maslaca.

U posebnoj zdjeli pomiješajte malo brašna, zobenih pahuljica, smeđi šećer, malo cimeta i limunovog soka, te hladni maslac narezan na komade, pa sve izmiješajte dok ne dobijete hrskavu smjesu. Prebacite po jabukama i pecite 40 do 50 minuta na 180 stupnjeva.    

Napravite sami domaće mlince za najfiniji blagdanski ručak
Napravite sami domaće mlince za najfiniji blagdanski ručak

Krumpir zažutite kurkumom

Da biste svom pečenom krumpiru dali lijepu boju, začinite ga prije pečenja s malo kurkume. Osim što će pečen izgledati privlačnije, dobit će i poseban okus, kaže Ramsey. 

Plate with cooked green beans on wooden background

Prilog od mahuna umjesto klasike

Umjesto pečenog krumpira, ili mlinaca, za prilog poslužite kuhane mahune. Kuhajte ih kratko, da ostanu al dente, pa kratko uronite u hladnu vodu, da ostanu hrskavi. Možete ih skuhati i dan ranije, pa ih pred posluživanje samo pospite s malo češnjaka koji ste prethodno kratko prepekli na maslinovom ulju. 

Gotovi umak od brusnica 

Uz puricu se odlično slaže umak od brusnica koji možete pripremiti i do tri dana ranije te čuvati u hladnjaku. Ramsay u umaku kombinira brusnice, jabuke, sok od naranče, karamel i crveno vino. Korisno je da umak odstoji, jer će se tako okusi bolje razviti, kaže. 

Fini umak od mesa

Umak od pečenja mesa reducirajte kuhanjem. Zgusnuti ga možete s malo brašna, no želite li da bude još ukusniji, dodajte sitno nasjeckanu rajčicu, koja će pomoći da se bolje zgusne i dati mu svježiji okus. 

8 trikova kako da purica bude savršena - ukusna i vrlo sočna
8 trikova kako da purica bude savršena - ukusna i vrlo sočna

Pijano vrhnje

Da biste na poseban način zasladili bili koji desert, dodajte žlicu vrhnja u koje ste tijekom tučenja dodali žličicu viskija ili nekog likera. Okus će 'prodrmati' i najuuspavanijeg gosta i dati posebnu toplinu čak i ako planirate poslužiti običan puding.  

Puricu punite - s limunom

Bez obzira na to kakav recept imali za punjenje purice, dodajte mu malo sitno ribane limunove korice, što će dati ugodan miris, ali i živahniji okus jelu.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara