Isprobajte goveđu koljenicu s obiljem umaka i povrća iz ekspres lonca. Meso prožeto aromama povrća i začina će vas potpuno oduševiti, isto kao i činjenica da radite sve u jednom loncu
Goveđa koljenica u umaku od vina, povrća i mnoštva začina
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1,3 do 1,5 kg goveđe koljenice
- 1 veliki luk, izrezan na četvrtine
- 1 poriluk, prepolovljen
- 3 stabljike celera, prepolovljene
- 2 žlice morske soli
- 1 žlica svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice pirea od rajčice
- 5 češnja češnjaka
- 200 ml crnog vina
- 200 ml goveđeg temeljca
- 2 lovorova lista
- 1 kg sitnog mladog krumpira
- 4 pastrnjaka, oguliti i narezati na četvrtine
- 4 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice
- 100 g maslaca
- 1 pušlek vlasca, nasjeckan
Priprema:
Stavite ulje u ekspres lonac i zagrijte na srednje jakoj vatri pa stavite unutra meso da porumeni sa svih strana. Potom ga izvadite i u lonac dodajte luk, poriluk i celer pa pržite 3 do 4 minute, da malo omekša.
U to stavite sol, papar, pire od rajčice i češnjak pa kuhajte 3 do 4 minute, dok ne se ne počne stvarati fini miris. Dodajte vino i promiješajte drvenom kuhačom tako da odvojite sitne komadiće sa dna lonca. Ostavite nekoliko minuta da ispari alkohol pa na to povrće stavite meso, temeljac i lovorove listiće.
Tada zatvorite lonac i kuhajte na jakoj vatri dok se ne stvori pritisak. Potom snizite temperaturu i nastavite kuhati na laganoj vatri jedan sat i 15 minuta. Nakon toga maknite lonac sa štednjaka i ostavite da se pritisak u njemu smanji.
Sada je red na krumpir. Stavite ga u lonac na meso i povrće pa dodajte pastrnjak i mrkvu. Zatvorite lonac i kuhajte pod pritiskom deset minuta. Na kraju izvadite sve na pladanj i poslužite. Ali, prije toga prelijte umakom - u sokove ostale u loncu dodajte maslac i stavite na srednje jaku vatru. Izgnječite povrće koje je unutra da dobijete fini umak pa ostavite da se krčka još deset minuta. Prelijte po jelu pa posipajte sve sjeckanim vlascem.