Lifestyle

Komentari 1

Grad šišmiša stvarno postoji - a zbog najezde lokalci 'lude'

Grad šišmiša stvarno postoji - a zbog najezde lokalci 'lude'

U okrugu Ingham u Australiji bore se s najezdom šišmiša, koje prate sitni pauci i bube, pa je cijeli grad prepun njihovih fekalija. Stanovnici muku muče da ih 'potjeraju' prema njihovim starim staništima

- Dobro došli u Ingham, grad i okrug šišmiša, u Queenslandu, u Australiji. Stotine tisuća njih napale su grad, najezda je poprimila biblijske razmjere, što je poprilično uznemirilo stanovnike, kaže se u video snimci iz tog grada. 

- Naša je zajednica sita njihove najezde, stanje je stvarno teško podnošljivo, jer kad ste preplavljeni šišmišima, s njima ide i gomila sitnih pauka i buba koje zapišavaju prostor i ispuštaju fekalije - kaže Ramon Jayo, gradonačelnik Hinchinbrooka, gradića u blizini.

Broj šišmiša značajno se povećava u zadnje dvije godine i sada su doslovno brojniji od broja stanovnika. Problem je u tome što ih štite zakoni, pa njihovo ubijanje nije dozvoljeno. 

- Situacija je drastična, to se odražava na sve segmente u gradu. Tako imamo koloniju šišmiša na niti sto metara od škole, što je neodrživo i gradsko vijeće moralo bi pokrenuti sve što treba da se stvari riješe, kaže Jayo. 

Kako se situacija pogoršava, gradsko vijeće donijelo je odluku o tome da će se pokušati smanjiti broj šišmiša na tom području. Već su poduzete neke mjere, uglavnom povezane sa zvukom koji šišmiši ne podnose, i špricanjem vodom. Tako ih neki ljudi pokušavaju otjerati s drveća lupajući loncima i sličnim, no rezultati su slabi.   

- Razumijemo da su oni važni za ekološku ravnotežu. No, mi nismo uništili njihova prirodna staništa, ona još uvijek postoje i stvar je u tome da ih samo treba natjerati da se u njih vrate, prenosi BBC.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci