Obavijesti

Lifestyle

Komentari 138

Grad stvoren za penziće, a pun je seksa, alkohola i tučnjava

Grad stvoren za penziće, a pun je seksa, alkohola i tučnjava
3

Top 10 neobičnih gradova svijeta: Od bludnog grada za umirovljenike, mjesta u kojoj su dvije državne policije te grada u kojem svi mještani žive u jednoj zgradi

VIDEO

Svijet je neobično mjesto, ali i odraz ljudskog društva, što se sve jasnije vidi u moderno doba. Pogledajte listu 10 najneobičnijih gradova za život u svijetu:

Pokretanje videa...

24sata 01:36

1. Grad umirovljenika i seksa

Villages u američkoj Floridi zamišljen je kao mjesto za umirovljenike koji će u njemu svoju starost proživjeti uživajući. Zanimljivost grada je što na svakih deset žena dolazi tek jedan muškarac, a pokriva područje veće od Manhattana s više od 100 tisuća stanovnika. U gradu su "zabranjena" djeca, a većina stanovnika se vozi u golf vozilima. No ono što je još zanimljivije je velik porast u broju spolno prenosivih bolesti, poput HPV-a i herpesa. Ginekologinja koja je radila tamo kaže da se susrela s više slučajeva spolnih bolesti nego u Miamiju. Također, grad je poznat po crnom tržištu Viagre, barskim tučnjavama i organiziranim partyjima opijanja, piše Listverse .

2. Grad koji ne zna je li švicarski ili njemački

Busingen am Hochrhein je njemački grad u Švicarskoj koji je od njemačkog tla odvojen s uskim komadom zemlje koji mjeri oko 700 metara. S obzirom na svoju lokaciju, smatra se više švicarskim nego njemačkim, no njegovi žitelji uživaju povlastice i skrb obje države. Tako postoji njemački i švicarski javni prijevoz, poštanski broj obje države, a kod izbijanja incidenta stižu obje policije - no švicarska obično nešto prije. Svatko tko tamo živi ima pravo raditi i imati nekretnine u Švicarskoj, čak i ako nemaju švicarsko državljanstvo, no nakon 10 godina života u tom gradu ga ipak dobiva.

Grad je u 14. stoljeću bio austrijski, a nakon što su austrijskog lorda Busingena ubili neprijatelji iz obližnjeg švicarskog grada, Austrija se zavjetovala kako grad nikad neće predati Švicarskoj, već su ga kasnije radije predali Njemačkoj.

3. Svi sugrađani u istoj zgradi

U gradu Whittieru u američkoj Aljasci gotovo svi žive i istoj zgradi - neboderu visokom 14 katova. Stanovnika je oko 200, a neboder se naziva Begichs toranj te je sagrađen 1956. Nakon izgradnje služio je kao prebivalište vojnika, no danas to mjesto ima svoj poštanski broj, policijsku stanicu, trgovinu, crkvu, igralište i ambulantu.

Jedini način pristupa do grada je preko mora ili kroz tunel dug četiri kilometra čija se vrata otvaraju svakih pola sata kako bi automobili mogli ući i izaći iz grada. Po noći je tunel zatvoren. Tijekom ljetnih mjeseci Whittier ima oko 22 sunčana sata na dan, dok je u zimskom razdoblju debljina snježnog pokrivača oko šest metara.

4. Grad mrtvih

Grad Colma u Kaliforniji poznat je i pod nazivom grad mrtvih, jer ima preko 1,5 milijuna preminulih građana te oko 1500 živućih. Bio je vrlo popularno mjesto za život  do 1849. i Zlatne groznice, jer su se tada ljudi počeli seliti u obližnji San Francisco u potrazi za zlatom i brzom zaradom. Do 1880. svih je 26 gradskih groblja bilo u potpunosti popunjeno, a 1900. su u gradu zabranjeni novi ukopi.

5. Grad sa samo jednim čovjekom

Grad Monowi u američkoj Nebrasci osnovali su češki useljenici, a danas broji tek jednog građanina, 78-godišnju Elsie Eller koja vodi gradsku knjižnicu s više od 5000 knjiga njezinog preminulog supruga. Također je i gradonačelnik, službenik i vijećnik. Tijekom 1930-ima grad je imao oko 200 žitelja. Danas jedino Elsie plaća prirez gradu za održavanje gradske rasvjete i komunalija.

6. Nepoželjan grad

Prozvan još i gradom duhova, Ordos u unutrašnjosti kineske Mongolije je izgrađen za život preko milijun ljudi, no danas je naseljeno tek oko dva posto grada. Povijest grada započela je prije 20 godina tijekom profitabilnog vađenja ugljena u rudnicima. Ulagači su brzo počeli graditi stanove s nadom da će ih iznajmljivati radnicima. Ipak, potražnja nije pratila ponudu i većina zgrada nije nikad useljena. Danas su ulice pune nezavršenih kuća i drugih objekata. U samo pet godina cijena kvadrata se prepolovila, a mladim ljudima koji žele započeti vlastiti posao grad daje vlastiti prostor za ured i brojne druge pogodnosti kako bi ih privukli.

7. Najsjeverniji grad u kojem se ne umire

Longyearbyen u Norveškoj je službeno najsjeverniji grad na svijetu, a jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umrijeti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo pokopan.

Osim toga, građanima je dopušteno slobodno se kretati s puškama zbog velike opasnosti susreta s polarnim medvjedima, čija se populacija procjenjuje na preko 3000. U gradu je zabranjeno i držanje mački jer se smatra kako ugrožavaju ptice.

8. Grad za vojne vježbe

Grad vojne obuke "The Asymmetric Warfare Training Center" u američkoj Virginiji jedini je takav u svijetu - sagrađen isključivo kao poligon za vojne vježbe kako bi Amerikanci trenirali svoje vojnike. U gradu se nalazi i škola, crkva, džamija, željeznički kolodvor i druge znamenitosti, no one su zapravo replike onih u Iraku i Afganistanu. Izgradnja grada je koštala preko 90 milijuna dolara.

9. Grad bez ograda

Marloth Park je grad u blizini Kruger Nacionalnog parka u Južnoj Africi, a riječ je o gradu koji se nalazi usred divljine. Osim ljudi, područje nastanjuju nilski konji, lavovi i krokodili. Ono što grad čini jedinstvenim je to da unatoč stvarnoj opasnosti od napada životinja, žitelji ne smiju graditi ograde oko svojih kuća. Jedina ograda koja postoji u gradu je ona visoka 1,2 metra te služi zadržavanju životinja unutar parka. U gradu su česti slučajevi neobičnih provala - pavijana koji ulaze kroz prozore kuća i kradu hranu iz hladnjaka te žirafa koji guraju svoje znatiželjne glave kroz vrata. Žrtve životinjskih napada su najčešće biciklisti, pa ih lokalci nazivaju "užinom na kotačima".

10. Kopija drugog grada

Hallstatt u Kini je doista prekrasan grad, no ako ste posjetili Austriju može vam biti iznenađujuće poznat. On je u potpunosti replika Hallstatta koji je pod zaštitom UNESCO-a, a za njegovu izradu kineski milijunaš je potrošio preko 940 milijuna dolara. Ono što je podiglo veliku prašinu je to što nitko nije javio pravom Hallstattu da ga se kopira. Kinezi su unajmili privatne detektive kako bi izradili nacrte i vjerne fotografije koje su iskoristi za izgradnju svoga grada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku