Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Hipnoporođaj: 'Pomoću tečaja hipnoze rodila sam bezbolno'

Otkrivamo kako trudnice mogu naučiti vjerovati svome tijelu, pretvoriti osjećaj boli u pozitivu te smanjiti anksioznost, stres, umor i strah - a nakon toga i bol

VIDEO

Hipnoporođaj je program s naglaskom na prirodnom porođaju. Koristi metode dubokog opuštanja, disanja, vizualizacija i pozitivnog razmišljanja kako bi se smanjili anksioznost, stres, umor i strah - a nakon toga i bol. 

Svoje prvo dijete, 14-mjesečnog Nikolu, na taj način rodila je Zagrepčanka Jelena Šebešćen Lucić (32). U rodilište je stigla nakon puknuća vodenjaka, s neznatnim trudovima i samo centimetar otvorena. Odmah su predložili drip “da se sve ubrza”. 

- Zamolila sam ih da pričekaju i daju mi malo mira. Kroz trudove sam duboko disala i svjesno opuštala tijelo. Između trudova sam bila negdje duboko u svom svijetu, toliko odsutna da me suprug stalno molio da mu bar kimnem glavom da zna da sam tu jer sam mu izgledala kao u nesvijesti. Uspjela sam imati prirodan porođaj bez dripa i epiduralne, a doktorica mi je kasnije priznala da sam je ugodno iznenadila - ispričala je Jelena svoje iskustvo.

Prošla je tečaj “Svjesna trudnoća” koji vodi Marija Čukman, porodiljna edukatorica i doula (profesionalka koja pomaže ženama prije, tijekom i poslije porođaja).

Marija Čukman - voditeljica tečajeva Sacred Pregnancy

- Na tečaju upoznajemo buduće majke s time što se događa s njihovim tijelom tijekom porođaja i potičemo ih da imaju povjerenja u sebe. Hipnoporođaj je priprema žene za aktivno sudjelovanje u porođaju. Pri spomenu hipnoze, mnogi imaju na umu osobu koja nema svijest niti volju, no tehnika hipnoporođaja kod žena mijenja program u podsvjesnom umu kako bi počele povezivati porođaj s pozitivnim osjećajima i stavovima. To isključuje bilo kakvo nesvjesno stanje ili pasivnost majke. Dapače, majka je izuzetno aktivna i kroz cijelu trudnoću i porođaj - pojašnjava Čukman.

Napominje kako je strah od porođaja, prema istraživanjima, jedan od najjačih, a ne pomaže ni poruka koje društvo šalje trudnicama - da je porođaj bolan i težak. 

- Strah za sobom povlači grčenje tijela, što pojačava bol u trudu. Zbog boli opet dolazi do straha i krug se ponavlja, a osjećaj boli se pojačava. Ženino tijelo većinom je u grču, a porođaj postaje teži i izuzetno bolan - kaže Čukman. Ističe kako, primjenjujući ovu tehniku, žene osjećaju trudove, ali ih doživljavaju kao nešto što pomaže djetetu da se rodi i ne percipiraju ih kao bol. Neke su ga uspjele potpuno spriječiti.

- Tečaj mi je pomogao u sidrenju ‘ja to mogu’ u mozak. Bitno je poraditi u trudnoći na svojim uvjerenjima tako da tijekom porođaja ne ‘isplivaju’ strahovi nego vjera u sebe i svoje tijelo - poručuje mama Jelena.

Kako vam može pomoći tečaj hipnoporođaja da rodite lakše i bezbolnije?

  • Želi se pokazati kako žene mogu roditi u smirenom i spokojnom okruženju umjesto napetog i stresnog, što olakšava sam tijek porođaja.
  • Učestalim korištenjem pozitivne slike porođaja i afirmacija vezanih uz sposobnost tijela, može se spriječiti pojava ‘programa’ boli.
  • Hipnoporođaj koristi mnogo audiomaterijala koje žena sluša tijekom trudnoće. Vođene meditacije napravljene su samo za nju. 
  • Individualni rad s hipnoporođajnim terapeutom osvješćuje podsvjesne strahove i uzroke te se radi na njihovoj transformaciji. 

Tečajeve Svjesne trudnoće Marija Čukman vodi od 2014. Osim toga, vodi i radionice o postporođajnom razdoblju i svjesnom majčinstvu. 

Kako je ovaj način pripreme za porođaj relativno nov u Hrvatskoj, liječnici se još navikavaju. Dr. sc. Erden Radončić, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, slaže se s bazičnom definicijom hipnoporođaja, da je to nešto prirodno. 

- Problematika hipnoporođaja je u užem smislu fiziologije porođaja i kliničke prakse zapravo nešto na što nas je priroda i evolucija već odavno pripremila. Intenzitet bolova širenja porođajnoga kanala i prolaska novorođenčadi je jedan od najjačih doživljaja, i vrlo vjerojatno bi često bio fatalan da ne postoji mehanizam prirodnih analgetika koji preveniraju takav ishod - pojašnjava dr. Radončić.

Ističe kako se u trećem tromjesečju u mozgu trudnice stvaraju velike količine tvari slične morfiju, ali i do 1000 puta snažnijeg djelovanja. 

- Endorfini i dinorfini djeluju protiv boli primarno mijenjajući psihološki odnos prema njoj, uz analgetski učinak. Djelovanje svih tvari sličnih morfinu vodi u stanje opijenosti, pa i stanje slično hipnotičkom. Ova metoda je stoga  prije svega prihvatljiva kao prededukacija za porođaj, slična pripremama vježbi disanja i slično, a teško da bi se moglo raditi o alternativi vođenja porođaja - kaže dr. Radončić.

Petra Podobnik, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, nekoliko je puta sudjelovala na porođajima žena koje su koristile ovu metodu.

- Mislim da je hipnoporođaj dobar za žene koje se pripremaju za potpuno prirodan porođaj bez lijekova. Iz mog iskustva s tom metodom na porođaju žene same sebe mogu anestezirati i izgledaju kao da nisu u bolovima. I dalje su svjesne svega što se događa oko njih, čuju nas i slušaju naše upute, ali su fokusirane na svoje tijelo i psihički se dovedu do takvog stanja da ne osjećaju bol - kaže ginekologinja. 

Dodaje kako se ne mogu sve žene dovesti do tog stanja. Neke koje su prošle tečajeve i pripremu za hipnoporođaj ipak se ne uspiju opustiti, pa sve završi intervencijom, lijekovima ili carskim rezom. Ova metoda priprema žene i da lakše prihvate tijek porođaja, kakav god bio, ali i da su svjesne da treba surađivati s liječnicima.

- Porođaj boli, a liječnicima je lakše komunicirati sa ženom koja se dovede do stanja da je ne boli - ističe ginekologinja Podobnik.

O tečaju:

  • Sacred Pregnancy (Svjesna trudnoća) je tečaj koji traje osam tjedana. Priprema je tijela i uma za prirodan i manje bolan porođaj.
  • Aktivna priprema za prirodan porođaj obuhvaćena je u dvije radionice. Žene se upoznaju s činjenicama o porođaju te s vlastitim tijelom. 
  • Radionica traje dva-tri sata. Ženama pomaže da se nose s hormonima, da prebrode prvo stresno razdoblje i eliminiraju ga.
  • Program je namijenjen trudnicama koje se tijekom vikenda druže, meditiraju, upoznaju sebe i sklapaju prijateljstva. 

Prirodni tijek

Naglasak je na porođaju bez intervencija sa strane jer ga tako žena lakše može doživjeti kao moćno i osnažujuće iskustvo. Okruženje bolnice kosi se sa zakonitostima porođaja, koji najlakše napreduje ako je žena u tamnom i tihom prostoru u kojem je nitko ne prekida. 

Vijeme za mamu i bebu

Metoda hipnoporođaja zahtijeva svakodnevno prakticiranje, što su mnoge trudnice okarakterizirale kao pozitivno. Na taj način se bar jednom dnevno aktivno posvete sebi i djetetu. Uz rad na podsvjesnom dijelu uma, trudnica se educira i upoznaje sa svime što je čeka, kaže Marija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...