Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Hrvati piju previše antibiotika, čak i kad ne pomažu u liječenju

Ne smanji li se znatno potrošnja antibiotika, predviđa se da će do 2050. godišnje više od deset milijuna ljudi u svijetu umirati od infekcija uzrokovanih bakterijama otpornima na antibiotike

Thinkstock
Foto: Thinkstock
15 komentara

Podaci o potrošnji antibiotika u Hrvatskoj pokazuju da se od 2010. godine potrošnja antibiotika u odnosu na prethodno razdoblje donekle stabilizirala, međutim, i dalje uzimamo više antibiotika nego što ih prosječno uzimaju stanovnici EU. Više ih trošimo od Nizozemske, Estonije i Švedske, manje od Grčke, Francuske i Italije.

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son PROBLEMI BEBA Znakovi bolesti: Manjak mokrih pelena može značiti dehidraciju

Istovremeno, podaci govore da se više od 90 posto potrošnje antibiotika u Hrvatskoj potroši u izvanbolničkom liječenju. Najčešći su razlog propisivanja antibiotika akutne respiratorne infekcije.

Young woman taking a pill | Autor: Antonio Diaz Foto: Antonio Diaz

Iako je riječ o najčešće samolimitirajućim infekcijama, kod akutne upale srednjeg uha i akutnog rinosinuitisa u velikoj se mjeri propisuju antibiotici usprkos snažnim preporukama i smjernicama protiv rutinske primjene antibioticima. Na tijek većine akutno respiratornih infekcija antibiotici ne utječu, a mogu izazvati nuspojave kao osip, bol u trbuhu, proljev i povraćanje.

TREBALA GA JE OTVORITI 2023. Našli kćerino (12) pismo koje je prije smrti pisala sama sebi

Kao moguće strategije za rješavanje problema neracionalnog propisivanja antibiotika, sugerira se nekoliko mjera.

To su: odgođeno propisivanje uz pozorno praćenje, podijeljena odluka koja podrazumijeva komunikaciju s pacijentom i pojašnjavanje krive percepcije, zatim napisane upute za bolesnike koje na jednostavan način mogu reducirati primjenu antibiotika kod akutnih respiratornih infekcija. To je ujednačena edukacija i smjernice koje će rezultirati ujednačenim stavovima, kao i javnozdravstvene mjere, piše Večernji list.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message