Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Hvatač snova stavite uz krevet i spavat ćete bolje, bez buđenja

Hvatač snova nastao je među Indijancima i dio je njihove dugogodišnje tradicije. Pleli su ga djedovi i bake za unuke i objesili ga iznad kolijevki kako bi djeca što ljepše sanjala Napravite sami hvatač snova: Lijepi snovi, bez noćnih mora

VIDEO

Snovi su Indijancima oduvijek imali mnogo značenja, a jedna od najstarijih tradicija vezana je uz vjerovanje kako je zrak oko nas prepun dobrih i loših snova te naša sudbina i životne odluke ovise o tome koji nam se snovi uvuku u podsvijest tijekom noći. 

Dio je tradicije i vješanje hvatača snova (eng. dream catcher), ručno pletenoga kruga, isprepletenog mrežom koja sliči paukovoj, uz uzglavlje kolijevke u kojoj spava dijete ili iznad kreveta odrasle osobe.

Vjerovalo se kako takav hvatač propušta dobre, a zaustavlja loše snove. Izvorno, hvatači snova pojavili su se u plemenu Ojibwa, koje je zapadna grana Indijanaca Chippewa. Oni su s jezerskog područja prodrli na velike prerije Sjeverne Amerike i usvojili kulturu bizona.

Postali su poznati kao Bungee ili Plains Ojibwe, a zadržali su se u Sjevernoj Dakoti na područjima današnjih rezervata Turtle Mountain i Rocky Boy u Sjevernoj Dakoti i Montani. 

Simbol ujedinjenja

Poslije su hvatače snova brakovima i trgovinom preuzela još neka plemena, a poznato je da su ih izrađivali i prvi narodi Kanade. Tradicija se posebno proširila nakon panindijanskog pokreta 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, kad su se preživjela plemena počela ujedinjavati. Stoga mnogi hvatače snova smatraju i simbolom indijanskog ujedinjenja te općim simbolom identifikacije.

Prvi hvatači snova bili su namijenjeni prepoznavanju prirodne mudrosti, a u plemenu Ojibwa najčešće su ih pleli djedovi i bake za novorođeno unuče, objesili bi ih iznad kolijevke, da bi djetešce lijepo sanjalo. Svaki, pa i najmanji pokret pera značio bi prolazak još jednog prekrasnog sna, a to je i zabavljalo dijete koje bi ležalo ispod njega.

Tradicionalno, pleli su se od grančica crvene vrbe, a za pletenje mreže rabile su se stabljike koprive i crvene grančice sviba. Te su se grančice skupljale svježe i savijale u krug u spiralnoj formi te sušile. Upotrebljavalo se prirodno perje, a u svaki hvatač snova bio je upleten i jedan poludragi ili dragi kamen.

Kad se u mrežu uhvati dobar san, on lagano prolazi njome i spušta se na uzglavlje. Mekano pero (ili perje) isprepleteno oko kruga koji drži mrežu predstavlja dobar zrak i pomaže da se dobri snovi lagano spuste u našu podsvijest, tako lagano da se često ne možemo sjetiti što smo sanjali.

Zaštitna mreža

Istodobno, loši snovi “ne znaju” put kroz mrežu, zbunjeni ostaju zapetljani u njoj sve do prvih zraka sunca. Tada isparavaju iz mreže kao kapi vode na suncu i nikad ne uspiju doći do naše podsvijesti te nam nanijeti zlo. Legenda kaže kako se izvorno za pletenja hvatača snova za žensku djecu upotrebljavalo pero sove, kao znaka mudrosti, a za dječake su se pleli hvatači s perom orla kao simbola hrabrosti.

No to ne znači kako je takva upotreba perja bilo strogo ograničena prema spolu, odnosno pri izradi hvatača snova za odrasle ono se najčešće i nije rabilo. Postoje dvije različite legende o tome kako je nastao hvatač snova.

Obje kažu kako je stari duhovni vođa Lakota jednom bio na visokoj planini i imao viziju. Prikazao mu se Iktomi, sin boga stvoritelja, božanstvo koje je bilo poznato mnogim plemenima Sjeverne Amerike. Ukazao mu se u obliku pauka prevaranta, a to je izvorni oblik koji su mu mnoga plemena pridavala, iako se mogao prikazati i u drugim oblicima, pa i u ljudskom. Dok je govorio, Iktomi je uzeo vrbinu grančicu u koju je bilo upleteno perje, konjsku dlaku i kuglicu te počeo plesti mrežu.

Govorio je duhovnom vođi o ciklusima života, od toga kako život počinjemo kao djeca, putujemo kroz djetinjstvo do odrasle dobi i onda prema starosti, gdje ponovno postajemo kao djeca i završavamo ciklus. Iktomi je rekao kako u svakom ciklusu života postoje dobre i loše sile koje djeluju na nas i, ako slušamo dobre, one će nas usmjeriti u pravom smjeru.

Ako poslušamo loše sile, one nas mogu odvesti u pogrešnu smjeru i povrijediti. Ukratko, te sile mogu utjecati na našu sudbinu. Kad je završio s pričom, Iktomi je starješini dao mrežu i rekao kako je ona savršen krug s rupom u sredini te kazao da se ljudi mogu koristiti tom mrežom kako bi postigli svoje ciljeve, čineći dobro provesti svoje ciljeve te živjeti snove i vizije.

Ako vjerujete “velikom duhu”, mreža će filtrirati dobre ideje i zarobiti loše, koje vam tako neće moći nauditi. Zbog toga danas mnogi Indijanci iznad kreveta imaju hvatača snova koji “prosijava” dobro i zlo koje pokušava ući u njihov život.

Druga legenda kaže kako je pauk mirno pleo mrežu iznad uzglavlja starice Nokimis. Jednog je dana došao njezin unuk i popeo se na stolac s cipelom u ruci da ubije pauka, no baka ga je zaustavila. Kad ju je pitao zašto štiti pauka, samo se nasmiješila. Te joj se večeri pauk obratio i zahvalio joj što cijeni njegov rad te joj je rekao da će joj zato dati dar.

Kad je mjesec obasjao njegovu mrežu, rekao je: “Ovo je moj dar tebi. Svaka mreža koju mjesec osvijetli zadržat će loše snove i zlo daleko od jastuka osobe koja spava ispod njega”.

Lovac na snove kćeri autora ‘Lovca u žitu’ 

Lovac na snove” (“Dream Catcher”) naslov je knjige memoara Margaret Salinger, kćeri J. D. Salingera, koja piše o životu sa svojim poznatim i povučenim ocem. Knjiga nudi pogled na poznatu i skrivenu stranu pisca čija su djela mnogi obožavali. Margaret je jedanput rekla kako ju je pisala zato da pokaže i drugu, ljepšu stranu očeve biografije i sna koji je živio. 

Koliko je važna boja osnove ili niti

Dreamstime

Postoje različite pretpostavke o tome koje bi boje trebalo upotrebljavati u izradi osnove hvatača. No tradicija govori kako sve ovisi o tome koje snove treba “probrati”: za ljubavne birajte ružičastu, za tužne snove plavu, narančastu ako vam je dosta života, krem ako želite seksi snove... No najčešće je mreža bijela. 

Izradite sami svoj hvatač

Trebaju vam: Snažna nit za mrežu, drveni ili metalni prsten, vrpca od antilopa, kristal, perla ili stakleni kamen te perje

Izrada:

  • Vežite jedan kraj vrpce od antilopa za metalni ili drveni prsten.
  • Ostavite četiri, pet cm vrpce slobodno kao uzicu na koju ćete objesiti hvatač pa omotajte ostatak vrpce čvrsto oko prstena dok ga potpuno ne prekrijete.
  • Vežite dva kraja vrpce jedan za drugi na vrhu prstena.
  • Odrežite komad niti kojom ćete plesti mrežu i vežite jedan kraj za prsten.
  • Sad treba plesti čvorove na pola kruga.
  • Kako biste dobili prvi čvor, provucite nit kroz prsten prema natrag ostavljajući slobodnim obruč otprilike do pola kruga.
  • Sad tu nit provucite kroz obruč koji ste dobili i ponovite postupak: vratite prema prstenu, provucite nit kroz taj novi obruč i ponovite.
  • Napravite od šest do osam takvih obruča u krugu.
  • Kad zatvorite puni krug, počnite plesti mrežu tako da provlačite niti kroz vrhove obruča koje ste dobili, ponovno na isti način – tako da provučete nit, vratite je prema rubu kruga, pa ponovno upletete kroz sljedeći obruč i tako do kraja, dok ne “zakvačite” sve čvorove iz prvog kruga.
  • Upletite perlu ili kamenčić.
  • Na kraju izrežite nekoliko traka antilopa i vežite ih čvrsto za prsten na jednom te dodajte perje.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru