Ovo jelo se odlično uklapa u posni blagdanski jelovnik. Osim što je vrlo zdravo, sastojci za njegovu pripremu ne stoje puno. Rijetki su oni koji ne vole pojesti dobar quishe
Ideja za ručak na Veliki petak - fini quiche od srdela i povrća
Sastojci: 300 g lisnatog tijesta, 5 jaja, šalica mlijeka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1,5 šalica prepolovljenih cherry rajčica, 2 mlada luka, 1/2 šalice naribanog parmezana, 1/2 šalice naribane gaude, 1/2 šalice listića bosiljka ili vlasca za ukras, 200 g srdela
Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Namastite okrugli lim za pečenje. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Pecite 15 minuta nenadjeveno, ali tako da preko tijesta stavite neki teret. Napravite nadjev. Istucite jaja i mlijeko pa začinite. Poredajte polovice rajčica preko pečenog tijesta te pospite nasjeckanim lukom. Preko prelijte jaja. Pospite sirevima pa preko poredajte srdele. Pecite 30-40 minuta te ukrasite bosiljkom ili vlascem i poslužite.