Lifestyle

Komentari 346

Imate li dijete, a želite razvod - ovo nikako nećete moći izbjeći

Imate li dijete, a želite razvod - ovo nikako nećete moći izbjeći

Često se događa da dogovora nema jer strasti su uzburkane, odnosi su loši, a tada je sudski postupak jedino što preostaje kako bi se ispoštovalo pravo djeteta na alimentaciju

Svima je poznato da alimentaciju plaća roditelj koji ne živi s djetetom, ali koliki će biti taj iznos često bude predmet rasprave između bivših supružnika. Zato u Obiteljskom zakonu postoji tablica koja se veže za prosječnu plaću u RH pa se od nje uzima određeni postotak koji bi trebao pripasti djetetu. Na primjer, lani je prosječna plaća iznosila nešto više od 5711 kuna. 

Postotak ovisi o starosti djeteta:

Međutim, ne postoji zakonska obveza po kojoj iznos alimentacije mora biti vezan za prosječnu plaću i određeni postotak, to su samo smjernice. Alimentacija može biti i manja i veća ako se bivši supružnici tako dogovore.

Često se događa da dogovora nema jer strasti su uzburkane, odnosi su loši, a tada je sudski postupak jedino što preostaje kako bi se ispoštovalo pravo djeteta na alimentaciju. Ipak, treba imati na umu da sudski sporovi mogu trajati godinama.

- Kod istraživanja platežnih mogućnosti obveznika uzdržavanja ne uzima se u obzir samo njegova plaća, već svi njegovi prihodi, kao i moguća pokretna i nepokretna imovina - objasnila je Dafinka Večerina, zagrebačka odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo za tportal.hr i dodala kako su po njezinom iskustvu najviše dosuđene alimentacije iznosile 7.000 kuna mjesečno.

Još nekoliko savjeta

Najčitaniji članci