Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Inovatorica: Tri godine bila bez posla, sad ima svoju aplikaciju

Inovatorica: Tri godine bila bez posla, sad ima svoju aplikaciju
1

Inovatorica svjetske klase. "Htjela sam smanjiti rizik od neuspjeha, pa sam krenula na edukaciju jer nisam ništa znala o poduzetništvu", kaže Anita Bušić

VIDEO

Bila sam nezaposlena od travnja 2011. pa sve do osnivanja vlastite tvrtke, u siječnju 2014. U početku se nisam brinula jer sam vjerovala da ću brzo naći nov posao. Međutim, to se nije dogodilo, unatoč više stotina zamolbi, vrhunskim kvalifikacijama i golemom radnom iskustvu, priča Anita Bušić, molekularna biologinja i autorica mobilne aplikacije BodyRecog. 

- Tako da sam intenzivnije počela razmišljati o pokretanju vlastitog biznisa - kaže inovatorica čija mobilna aplikacija preko fotografije u mobitelu digitalno mjeri ljudsko tijelo, prikaže rezultate mjerenja i analizira ih te daje pojašnjenja i stručne preporuke na temelju dobivenih podataka - kaže Bušić. 

Svrha modula BodyRecog-FITNESS jest promocija zdravog stila života, otkrivanje korisnikovih zdravstvenih rizika, pomaganje da zadrži motivaciju i ustraje u namjeri da promijeni životni stil, uz sustavne povratne informacije i podršku, pri čemu je moguća i dodatna podrška od strane prijatelja, trenera, savjetnika i liječnika, kaže. Dodaje kako će se ostali moduli koristiti za određivanje metaboličkog i hormonalnog tipa osobe (modul NUTRITION), praćenje trudnoće, osobito visokorizične (modul BABY), praćenje rasta i promjena osobe od dojenačke do staračke dobi (modul MEMORY LANE), za primjenu u kliničkim istraživanjima (modul MEDICAL) te za određivanje genetičkih sindroma (modul GENOME). Plan postoji, sve je spremno, no na početku nije sve baš bilo tako. Molekularna biologinja dugo je istraživala čime bi se mogla baviti.  

- Nisam se usudila otvoriti nešto svoje jer su svi oko mene govorili da je bolje i sigurnije raditi u struci, u državnoj službi, nego upustiti se u rizik. Međutim, život me je doslovce gurnuo u tom smjeru jer su to bila jedina vrata koja su mi se otvarala - priča Anita. Bilo je više ideja poput otvaranja dućana zdrave hrane, pisanja knjiga o zdravim stilovima, individualnih savjetovanja o poboljšanju zdravlja...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Proučavajući trendove u svijetu, zaključila sam kako bih mogla osmisliti mobilnu aplikaciju koja još nije napravljena, a za kojom postoji velika potreba, te da bi to moglo biti najbolje rješenje za ostvarenje mojih snova o financijskoj nezavisnosti. Odlučila sam iskoristiti svoje znanje, iskustvo i interese te stvoriti inovativan proizvod, koji sam nazvala BodyRecog - kaže Bušić. 

Najprije se usmjerila na pripreme za poduzetništvo, odnosno na učenje. 

- Htjela sam smanjiti rizik od neuspjeha. Jer za razliku od Amerike, u Europi vam ne opraštaju neuspjeh. Stoga sam krenula s učenjem o svim mogućim aspektima poduzetništva. Svaka edukacija snažila je moju odluku da postanem poduzetnica, ali i jačala moje samopouzdanje jer sam naučila što mogu očekivati, što me čeka kad krenem i, kad sam već krenula, kako nastaviti - iskrena je. 

Za prve korake u poslu uložila je vlastiti novac: autorski honorar od srednjoškolskih udžbenika iz biologije. No novac su ponudili i neki prijatelji, koji su zauzvrat dobili udio u firmi te je iskoristila i nekoliko poticaja. To je bilo dovoljno za organizaciju minimalnog poslovanja u Hrvatskoj, dok će novac potreban za razvoj aplikacije prikupljati preko tvrtke koju je otvorila sa stručnjakom za komercijalizaciju inovacija u Londonu, radi lakšeg pristupa financiranju.

Pohađajte što više tečajeva i seminara 

Prvo sam 2012. završila trotjedni seminar u organizaciji udruge poslovnih žena Krug, “Poduzetnica – to mogu biti i ja”, pa jednodnevni “Siguran start”, koji je organizirao posao.hr, potom trodnevni “EntrepreneurSHEp” u organizaciji HGK, Visoke škole Nikola Šubić Zrinski, EEN i EK, priča Bušić. 

Vrijeme nije prepreka, neki traju jedan dan

Nastavila sam s mnogim poslovnim konferencijama i besplatnim edukacijama koje je davao HGK tijekom 2013., a nakon što sam 2014. primljena u inkubaciju u Razvojnu agenciju Zagreb – Tehnološki park Zagreb (RAZA-TPZ), nastavila sam s mnoštvom jednodnevnih i višednevnih edukacija.

Razmjena iskustava

Edukacije su bile značajan korak prema poduzetništvu jer su mi dale priliku da razgovaram s onima koji su već iskusni, a i s onima koji su tek učinili prve korake u tom smjeru. To mi je omogućilo i podijeliti vlastita iskustva, saslušati tuđa i naći moguća rješenja za probleme s kojima sam se suočavala. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Sirup od koprive odličan je za dobrobit cijelog organizma: Evo kako ga napraviti kod kuće
ZDRAVA BILJKA

Sirup od koprive odličan je za dobrobit cijelog organizma: Evo kako ga napraviti kod kuće

U lonac stavite listove koprive, limun narezan na kolutove i vodu - poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga sve procijedite i to tako da na cjedilo stavite gazu

'Kći se razvodi, suprug možda ima drugu. Jako mi je teško...'
MEVLUDIN ODGOVARA

'Kći se razvodi, suprug možda ima drugu. Jako mi je teško...'

Jako smo nervozni, razočarani i ljuti na sebe, kao i na cijelu situaciju koja nas je zadesila. Osjećamo se nemoćno, to nas iznimno frustrira, pa se često svađamo
Ovo ne smijete raditi dok ste na WC-u! Štetno je za vašu probavu
KRIVI POLOŽAJ

Ovo ne smijete raditi dok ste na WC-u! Štetno je za vašu probavu

Navika zapadnjaka da sjede na WC školjci kod tog čina rezultira brojnim zdravstvenim problemima - od hemeroida, zatvora, pretjeranog naprezanja crijeva i drugih stanja