Komplikacije težeg oblika Covid-19 veće nego kod teže gripe | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Komplikacije težeg oblika Covid-19 veće nego kod teže gripe

Institut Robert Koch objavio: Komplikacije težeg oblika Covid-19 veće su nego kod teže gripe

U prosjeku, oboljeli od Covida-19 zahtijevaju dulje bolničko liječenje. Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i ondje dulje ostaju na liječenju, objavio je Institut Roberta Kocha

VIDEO

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima pošto virusi gripe i Covida-19 izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Po novom američkom istraživanju i komplikacije su veće kod težeg oblika Covida-19 nego kod teže gripe.

Kako razlikovati simptome? Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sve više zemalja u Europi uvodi strožije mjere radi zaštite od korona virusa 

Pokretanje videa...

Nove mjere u Europi 02:42

Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su u oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za Covid-19, poručuje njemački Institut Roberta Kocha.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvješću objavio da su najčešći znaci Covid-19  kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva te temperatura, u 38 posto slučajeva. Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika. No laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu. 

Po liječnicima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor, zimicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu. 

Kad se uspoređuju Covid-19 i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Roberta Kocha. U prosjeku, oboljeli od Covida zahtijevaju dulje bolničko liječenje. Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i ondje dulje ostaju na liječenju. Na respiratoru, za usporedbu, završi 22 posto oboljelih od covida u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe. 

The coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Barcelona

Američki su znanstvenici usporedili stopu komplikacija kod 3948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog Covida-19 i 5453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa. Unatoč tomu, u pacijenata s Covidom-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i dulji boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Usto je u oboljelih od Covida zamijećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su biile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sustava, bubrega i jetre. 

Američka studija, objavljena prošli tjedan u tjednom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju covida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu
25 PITANJA

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao
od 16. do 22. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao

Od 18.6. Ribe će intenzivno izlaziti i družiti se s prijateljima te u takvom ozračju sresti zanimljivu osobu. Nadomak su flertu koji će se brzo pretvoriti u zavođenje, strast i ljubav
'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'

Čuvanje tajni unutar veze može dovesti do dugotrajne štete, često uzrokujući značajno kršenje povjerenja.