Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Invazija ospica: Broj smrtnih slučajeva izrazito se povećao

Invazija ospica: Broj smrtnih slučajeva izrazito se povećao
1

Radi se o jednom od najzaraznijih virusa, koji se može zadržati u prostoriji i dva sata nakon prolaska zaražene osobe i izazvao je epidemiju na pet kontinenta u 2018.

VIDEO

Nakon više desetljeća bitnog napretka, borba protiv ospica stagnira i broj smrtnih slučajeva se 2018. povisio, upozorile su u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene vlasti.

Radi se o jednom od najzaraznijih virusa, koji se može zadržati u prostoriji i dva sata nakon prolaska zaražene osobe i izazvao je epidemiju na pet kontinenta 2018. eksplodirajući u gradovima i četvrtima u kojima je cijepljen premali broj osoba. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:17

Južnopacifičko otočje Samoa upravo se bori s epidemijom od koje su od listopada umrle 62 osobe, gotovo svi djeca mlađa od 4 godine. Vlasti su  blokirale pristup arhipelagu i u četvrtak pokrenule kampanju cijepljenja od vrata do vrata.

U pet zemalja je 2018 . bila koncentrirana gotovo polovica slučajeva zaraze: Demokratskoj Republici Kongo, Liberiji, Madagaskaru, Somaliji i Ukrajini, prema izvješću Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ali virus brzo putuje.

Iz Filipina i Ukrajine stotinjak osoba je donijelo zarazu u Izrael, od kuda su zaraženi prenijeli bolest židovima New Yorka i pridonijeli najvećoj epidemiji u Sjedinjenim Državama od 1992. 

Više od 50 mrtvih u epidemiji ospica, hitno cijepe građane
Više od 50 mrtvih u epidemiji ospica, hitno cijepe građane

U bogatim zemljama, ospice ne ubijaju ili vrlo rijetko, ali u Kongu su dvostruko ubojitije od ebole i ove godine su odnijele 5000 života.

Ukupno je 2018. u svijetu od ospica umrlo 142.000 osoba, što je četiri puta manje nego 2000., ali 15 posto više od 2017. 

- Svi znaju da 50 godina postoji sigurno, učinkovito i dostupno cjepivo protiv ospica - istaknula je Kate O'Brien, direktorica za cjepiva u WHO-u na konferenciji za novinare i zaključila da su 'epidemije pravi kolektivni poraz'.

Od 2010. razmjer svjetskog stanovništva koje je primilo prvu dozu cjepiva od dvije preporučene stagnira na oko 86 posto, a za sprječavanje epidemije treba iznositi 95 posto.

- Cijelo desetljeće nismo napredovali da cjepljenjem onemogućimo ospice - zaključila je O'Brien.

I u Europi je dovoljno da samo jedna zajednica bude premalo procijepljena za pojavu virusa, što se dogodilo u nizozemskom mjestu Urk, gdje je samo 60 posto stanovništva cijepljeno pa ih je u lipnju zadesila epidemija.

U Africi su cijepljene tri četvrtine stanovništva, ali to podrazumijeva regionalne neujednačenosti. U razvijenim zemljama je pokret nepovjerenja u cjepiva pridonio pojavi te bolesti.

WHO: Ospicama se ove godine zarazilo više od 250.000 ljudi
WHO: Ospicama se ove godine zarazilo više od 250.000 ljudi

Ljudi su zaboravili da su prije pojave cjepiva 1960. ospice kosile živote i u New Yorku i u Parizu. Sjedinjene Države su ove godine gotovo izgubile status zemlje u kojoj je bolest iskorijenjena, osvojen 2000. kada uzastopnih 12 mjeseci nije bilo zaraze u određenom geografskom području. Ali Velika Britanija, Grčka, Albanija i Češka su izgubile taj status u kolovozu.

Tijekom 2019. udvostručio se broj zaraženih ospicama u Europi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'