Lifestyle

Komentari 3

Irski 'Route 66': Ide uz ocean i impresionira divljom ljepotom

Irski 'Route 66': Ide uz ocean i impresionira divljom ljepotom

Putem se prolazi kroz simpatična sela u kojima postoje brojni pomalo starinski pabovi. U njima se može čuti tradicionalna irska muzika i kušati jela koja su se u tim krajevima jela od davnina

Radi se o putovanju automobilom po slikovitom zapadnom dijelu Irske koji su tamošnje vlasti prije nekoliko godine nazvale Ireland’s Route 66, odnosno irskom inačicom poznate američke rute kako bi privukle turiste.

Naime, taj dio Irske godinama je bilježio stalan pad posjetitelja pa su ga odlučili promovirati po uzoru na 'Route 66' u SAD-u i tako svrstati u najpoželjnije automobilske rute svijeta.

Ruta ide uz Atlantski ocean, duga je oko 2500 kilometara, a proteže se od poluotoka Inishowen u regiji Donegal do grada Kinsalea u regiji Cork.

Na ruti se nalazi 157 tzv. 'Discovery Pointsa', predivnih lokacija koje svakako treba posjetiti, poput svjetionika Loop Head iz kojeg puca zadivljujući panoramski pogled na okolicu do fascinantne obale Sligoa gdje se mogu vidjeti divovski valovi, ponekad visoki do 30 metara, prenosi cntraveller.com 

Putem se prolazi kroz simpatična sela u kojima postoje brojni pomalo starinski pabovi. U njima se može čuti tradicionalna irska muzika i kušati jela koja se prave u tim krajevima od davnina.

Ponegdje postoje i organizirani izleti oceanom u potrazi za kitovima. Na ruti se nalazi i obala Donegala gdje se katkad zna pojaviti polarna svjetlost. 

Irski 'Route 66' nudi sveukupno oko tisuću kulturnih i kulinarskih atrakcija te preko 2500 različitih aktivnosti, poput vožnje u kajaku na mjesečini do adrenalinskih sportova koji uključuju pješačenje po visokim morskim liticama, skakanje u ocean, plivanje...

Najčitaniji članci