Lifestyle

Komentari 49

Iskušala je 5 kućnih pripravaka za cvijeće u vazi i našla savršen - nije počelo venuti čak 16 dana

Iskušala je 5 kućnih pripravaka za cvijeće u vazi i našla savršen - nije počelo venuti čak 16 dana

Isprobala je popularne stvari koje mnogi stavljaju u vodu s rezanim cvijećem kako bi dulje trajalo - šećer i ocat, votku, Aspirin, a posegnula je i za gaziranim voćnim sokom te kovanicama

Emma Loewe, novinarka i urednica portala mindbodygreen.com, odlučila je iskušati nekoliko načina kako rezanom cvijeću produljiti vijek trajanja. Vodila se savjetima vrtlara, ali i malim trikovima domaćica, poput stavljanja šećera u vodu...

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kad se cvijet odreže i više ne može proizvoditi neophodne šećere fotosintezom, samo je pitanje vremena kad će uvenuti. Cvjećari znaju odgoditi ovaj proces čuvanjem cvijeća u hladnim uvjetima dok ne bude spremno za upotrebu, ali kod kuće je to sasvim duga priča - rekla je pa spomenula paketiće mješavina koje se dodaju vodi kako bi poživjelo malo dulje.

Pojasnila je od čega se ti kupovni paketići obično sastoje:

- Tijekom godina čula sam za nekoliko načina kako produljiti život cvijeću onime što imate kod kuće, uključujući kovanice, jabučni ocat i votku. U nedavnom intervjuu mi je vrtna dizajnerica Isabelle Palmer dala savjete za još dva, a to su Aspirin i gazirani voćni sok - ispričala je Emma.

Napravila je mali eksperiment. Kupila je karanfile pa ih je u ponedjeljak navečer stavila u šest vaza (po 3 do 4 komada) - u pet njih je dodala drugačiju kućnu mješavinu, a u šestu samo čistu vodu:

Zanimalo ju je koja mješavina će najbolje djelovati na cvijeće, odnosno od koje će najduže poživjeti u vazi.

Pogledajte u videu kako je izgledao njezin eksperiment:

Rezultati:

1. tjedan:

- Do kraja prvog tjedna sve je cvijeće još izgledalo dobro. Na prijedlog cvjećara, nakon tri dana zamijenila sam vodu u svakoj vazi - kaže Emma.

2. tjedan:

- U srijedu je cvijeće u vazi sa šećerom i octom te ono u kojemu je bila votka počelo izgledati mlitavo. Ostali karanfili su i dalje bili jaki. Zatim su posustali i oni u koje sam stavila kovanice. Cvijeće u vazama s aspirinom te gaziranim sokom i dalje je izgledalo sjajno i jako zdravo, čak bolje od onog u čistoj vodi - nastavila je.

3. tjedan:

- Sad je treći tjedan i sa zadovoljstvom mogu objaviti da imamo pobjednika: Karanfili u mješavini sa gaziranim sokom i dalje su šokantno jaki, a prošlo je već 16 dana kako sam ih stavila u vazu. Oni u aspirinu i u čistoj vodi su počeli venuti prije nekoliko dana - prisjetila se Emma.

- Kad uzmete u obzir da Orangina (ili bilo koja druga vrsta gaziranog soka od citrusa) sadrži dosta kiseline i šećera za održavanje cvijeća sretnim, ovaj dugi vijek trajanja cvijeća ima smisla - zaključila je i dodala da je od sad uvijek koristiti gazirani sok od nekog citrusa kad dobije ili kupi buket cvijeća.