Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Nova godina na mjestu gdje se spajaju Istok i Zapad - Istanbul

Nova godina na mjestu gdje se spajaju Istok i Zapad - Istanbul
16

Dobra zabava za Novu godinu zagarantirana je na ulicama grada na dva kontinenta, Istanbula, uz brojne klubove, barove, svjetski poznate DJ-eve i raskošan vatromet

VIDEO

Da je Zemlja jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad, rekao je slavni Napoleon Bonaparte i istaknuo ovo mjesto kao sjecište kultura, mjesto gdje Istok susreće Zapad.

Iako nije zemlja Djeda Mraza, Turska je domovina svetog Nikole, koji je živio u Pataru. Prema legendi, on je u dimnjake siromašnih cura koje nisu imale miraz bacao vreće novca i poklona, kako bi ih spasio od ropstva. Unatoč tome što grad nema tradiciju proslave Božića, božićna drvca se nalaze u svakom kutku. Na božićnom sajmu u Bebeku možete uživati u tradicionalnim jelima i božićnim melodijama. Otvoren je svaki dan od 11 ujutro do sedam popodne. 

Međutim najveća zabava počinje na staru godinu, tada Turci poklanjaju jedni drugima poklone i iščekuju Novu godinu. Većina klubova otvorena je cijele noći do ranog jutra, a ulaz se naplaćuje 10 turskih lira ili se prije treba rezervirati ulaz što u prosjeku stoji 750 kuna. Većina klubova za tu priliku angažira jednog od svjetski poznatih DJ-a.  

Svi koji žele uživati u dočeku na otvorenom mogu to na ulicama i trgovima Istiklal Caddesi, Ortaköy i Bebek zajedno s tisućama drugih turista. Barovi su otvoreni, a s njihovih terasa pruža se savršeni pogled na tradicionalni vatromet. Trg Taksim treba izbjegavati jer se brzo stvori gužva, a djevojke bi trebale izbjegavati zbog mogućeg napastovanja ili ići u grupi s više muškaraca. 

Šoping na dva kontinenta

Istanbul je već 15 stoljeća raj za kupovinu, poznat kao trgovački centar na završetku "Puta svile", od Kine do Europe.Turisti uglavnom odlaze na Veliki bazar u četvrti Bayezit, kojeg još uvijek krasi osebujna otomanska atmosfera i natkrivene ulice. Tu se može steći uvid u ponudu i cijene, ali se povoljnije cijene mogu češće postići u manjim bazarima u Sultanahmetu i Bayezitu. Na primjer, poznata tržnica začina (Egipatski bazar) u četvrti Eminönü je nezaobilazna atrakcija. 

Većina trgovina ostaje otvorena do kasno navečer iako je službeno radno vrijeme od devet ujutro do šest navečer. Ponekad je i u ponoć moguće vidjeti trgovce kako na pločniku usred glavnih pješačkih zona prodaju igračke, čarape, piratske CD-e ili čak antikvitete.

Kao odabrana turistička četvrt, Sultanahmet je konkurentan u cijenama i raznovrsnosti ponude za određenu robu, kao što su tepisi, ćilimi i srebrni nakit-

Çukurcuma (uz Turnacibasi Sokak, u blizini avenije Istiklal) je središnje mjesto trgovine antikvitetima. Četvrt Beyoglu i avenija Istiklal prepuni su trgovinama odjeće, glazbe te knjižnicama. Poklonici visoke mode čuvenih kreatora doći će na svoje u četvrti Nisantasi. Na azijskoj strani grada preporučuje se odlazak u aveniju Bagdat. Veliki trgovački centri niču u svim predgrađima i većim kvartovima.

Tipični turski pokloni su drvene kutijice rahat-lokuma, unikatni premda jeftini servisi za čaj te pladnjevi za začine. U gradu je naročito popularan plavi talisman veličine lješnjaka, takozvano "oko" , a nalazi se u svakoj trgovini, domu ili sobi u gradu. Na bazaru se svakako cjenkajte, to je dio tradicije. 

Porez na dodanu vrijednost (KDV na turskom) iznosi 18 posto i obično je već uračunat u cijenu, osim kod hotelskih usluga. Na povrat poreza stranci mogu računati za robu kupljenu u specijaliziranim suvenirnicama, koje izdaju poseban račun koji se može potvrditi u carinskom uredu na izlasku iz zemlje. U većini slučajeva povrat poreza se ne može iskoristiti. Turistima se savjetuje da uvijek uzmu račun za predmet koji se može smatrati "antikvitetom". Kazne za iznošenje antikviteta iz Turske su vrlo velike, a carinski službenici su vrlo slabo informirani što je antikvitet, piše Puturist.

Noćni život

Središte društvenog života je četvrt Beyoglu. Tu se nalaze brojni klubovi, plesni klubovi, kazališta... Jeftiniju vrstu zabave potražite u Mehanama ili tavernama kod Riblje tržnice gdje su cijene osjetno niže nego u Beyoglu. 

Mehane se zatvaraju oko ponoći, barovi između jedan i dva sata iza ponoći, dok su noćni klubovi vikendom otvoreni do šest sati ujutro. Turistima, a pogotovo samcima, savjetuje se izbjegavati otrcane striptiz lokale u uličicama pored avenije Istiklal. Ako se već nađete u takvom lokalu budite vrlo oprezni u društvu trbušne plesačice ili čovjeka koji vas je tamo doveo. Ako mlada plesačica sjedne za vaš stol očekuje se da platite veliki račun za njena skupa pića, piše Puturist. 

Javni prijevoz

Brojni državni i privatni autobusi su glavno prijevozno sredstvo u Istanbulu. Najčešće su pretrpani, ali i spori zbog velikih gužvi na cestama. Prestaju voziti nakon ponoći. Podzemna željeznica prometuje od šest ujutro do dva sata iza ponoći. Postoje dvije tramvajske linije na europskom dijelu grada, a prometuju svaki dan od sedam ujutro do pola 10 navečer. Glavna željeznica vozi do glavnog autobusnog kolodvora i zrakoplovne luke. 

Taksi je moguće zaustaviti direktno na ulici, iako se turistima preporučuje da ih naruče iz hotela. Na taj način će se smanjiti mogućnost prijevare koja se često događa neopreznim turistima. Noćna tarifa, od ponoći do šest ujutro, je 50 posto skuplja od dnevne, tako da se putnicima preporučuje da provjere ispravnu tarifu na taksimetru koja mora biti digitalno ispisana. "Gündüz" znači dan a "gece" noć. Ako nema digitalnog ispisa, jedno svjetlo označava dnevnu, a dva svjetla noćnu tarifu.

Veliki problem s turskim vozačima je što oni ne očekuju da vrate ostatak na krupnu novčanicu, već smatraju da je to napojnica. Napojnice se ne daju osim ako se ne radi o nekoj posebnoj usluzi. Više osoba ili prtljaga također se ne naplaćuju.

Postoje i dolmusi, veliki i moderni minibusi žute boje koji voze na propisanim i kratkim kružnim linijama ili manji i bučni minibusevi plave boje koji voze na dužim relacijama po gradu i predgrađima. Putnici ih mogu zaustaviti skoro od bilo kuda, ali u njih će se nagurati toliko putnika koliko god je to moguće. Plaća se u gotovini pri ulasku, a cijena je malo skuplja nego za autobus, pogotovo na dužim relacijama, piše Puturist. 

Znamenitosti

  • Veliki bazar najpoznatija je istanbulska tržnica koja radi još od 1453. godine. Na više od 4000 štandova koji su se smjestili u 60 ulica možete kupiti sagove, kožu, zlato i nakit. Otvorena je svaki dan, osim nedjelje i blagdana, od devet ujutro do sedam popodne. Ulaz je besplatan. 
  • Aja Sofija ili Crkva svete mudrosti jedan je od najljepših primjeraka bizantske umjetnosti na svijetu. Najveća je sakralna građevina u Istanbulu. Otvorena je svaki dan, osim ponedjeljka, od pola 10 ujutro do pola pet popodne. Ulaznica košta 60 kuna ili 20 turskih lira. 
  • Egipatska tržnica izgrađena je 17. stoljeću u obliku slova L. Ovdje možete pronaći sušeno voće, kavijar, razne suvenire i najbolje vrste sira na svijetu. Otvorena je od osam ujutro do sedam navečer. Ulaz je slobodan. 
  • Plava džamija je islamski odgovor na Aju Sofiju i smatra se remek dijelom islamske arhitekture. Plave zidne pločice iz Iznika dominirale su u unutrašnjosti, po čemu je džamija i dobila svoje ime. S obzirom da te pločice nisu bile zamišljene kao originalni ukras džamije, uglavnom su uklonjene tako da unutrašnjost više nije dominantno plave boje. Otvorena je cijeli dan i noć, osim u vrijeme molitve. Ulaz je slobodan. 
  • Topkapi palača nekada je bila dom više od 300 sultanovih konkubina. Otvorena je od devet ujutro do pet popodne. Ulaz stoji 60 kuna ili 20 turskih lira. 
  • S balkona Galata tornja pruža se nezaboravan pogled na grad. Taj osobit toranj visine 62 metra vidljiv je iz skoro svakog dijela grada, a sagradili su ga "Đenovljani" 1348. godine. Otvoren je od devet ujutro do pet. Ulaz se naplaćuje 30 kuna ili 10 turskih lira. 
  • Sulejmanova palača jedna je od najljepših radova najpoznatijeg otomanskog arhitekta Sinana. u kompleksu džamije se nalaze bogato ukrašeni mauzoleji arhitekta Sinana te sultana Sulejmana i Ahmeda II.. Otvorena je od pola 10 do pola pet, a za nemuslimane je zatvorena za vrijeme molitve. Ulaz se ne naplaćuje, ali se očekuje donacija. 

Članak je napisan u suradnji s Puturistom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku