Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Istina ili mit: Žene češće biraju male, a muškarci velike pse?

Istina ili mit: Žene češće biraju male, a muškarci velike pse?

Iako nema znanstvenih analiza koje bi odgovorile na ovo pitanje, istraživanje na temelju fotografija dalo je rezultat vrlo sličan uvriježenom stereotipu

VIDEO

Ako ste gledali akcijsku komediju Arnolda Schwarzeneggera 'Istinite laži' (True Lies, 1994.), u kojem se on pojavi na ekranu  u šetnji s malenom  Chihuahuom, velika je vjerojatnost da su se svi u sobi nacerili. Scena se kosila s popularnim stereotipom da žene češće biraju i imaju male pasmine, a da muškarci trebaju imati velike pse. 

Ako je to tako, to je bio muškarac koji se pojavio na filmu sa 'ženskim psom'.

POGLEDAJTE VIDEO: Modni dizajneri psima kreiraju odjeću i igračke

Pokretanje videa...

Odjeća za pse 01:03

Harold Herzog, profesor emeritus na Odsjeku za psihologiju zapadne Carolina University, koji je  proučavao mnoge aspekte interakcije čovjeka i životinja, želio je znati postoje li empirijski dokazi za pretpostavku da žene i muškarci biraju pse po veličini, pa je proveo neko vrijeme 'češljajući' svoje baze podataka, kako nije pronašao nijednu studiju koja bi se posebno bavila tim pitanjem. 

Bilo je tek nekoliko studija u kojima je to bila sekundarna  analiza, češće orijentirane na opasne i manje opasne pasmine, u kojoj se došlo do zaključka da muškarci češće biraju agresivnije pasmine, poput rotvajlera. Zato su stručnjaci napravili inačicu neznanstvene analize: Otvorili su bazu fotografija na društvenoj mreži Flickr, u okviru koje se razmjenjuje veliki broj fotografija, te proveli istraživanje. U prvoj fazi, pretragu su pokrenuli na temelju dvije riječi: 'žena' i 'pas', a onda krenuli u potragu na temelju pojmova 'muškarac' i 'pas'. 

Ako je stereotip točan, trebali bi pronaći puno više fotografija žena s malim i muškaraca s velikim psima, pretpostavili su na početku istraživanja. Pritom nisu uzeli u obzir slike pasa kojima se nije mogla odrediti veličina, kao ni one gdje ima više pasa, kao ni slike na kojima je više ljudi.

Također, isključene su fotografije štenaca te sve one fotografije na kojima su psi uključeni u neku uslužnu djelatnost, poput lova, ili su potpora policiji. Da bi greška kod zaključivanja bila svedena na najmanju mjeru, isključene su i fotografije beskućnika sa psima, jer je velika vjerojatnost da psa s kojim su se fotografirali nisu izabrali svjesno.

Dakle, pokušalo se izdvojiti fotografije vlasnika sa svojim kućnim ljubimcima te isključiti sve one na kojima se pas nalazi zbog posla, ili slučajno. U izbor zato nisu uvrštene ni fotografije s djecom.

Veličina pasa procijenjena je prema veličini psa na fotografiji, odnosno pasmine kojoj pripada. Korištene su četiri kategorije: mali pas (tipični su mopsi i pomeranci), srednje mali psi (tipični su šetlandski ovčari i španijeli), srednje veliki (ovdje se uklapaju zlatni retriveri i labradori) te veliki (ovdje bi išli bernardinac i newfoundland).

Od ukupno 600 fotografija (po 300 za svaki spol), oko  33 posto žena imalo je male pse,  43 posto srednje male, 19 posto srednje velike, a 4 posto velike. Za muškarce je rezultat bio: 16 posto malih, 42 posto srednje malih, 36 posto srednje velikih i 7 posto velikih.

Opća analiza pokazuje da postoji statistički različit obrazac u preferiranoj veličini pasa koje su odabrali muškarci i žene, no trebalo ih je dodatno grupirati da se dobiju precizniji rezultati. Kad se objedine mali i srednje mali te srednje veliki i veliki psi, vidi se da gotovo polovica više žena preferira manje pse u odnosu na muškarce - 76,3 posto prema 57,7 posto. Istodobno, muškarci su imali  dvostruko veću vjerojatnost da posjeduju veće pse (42,3 prema 23,7 posto) i te su razlike statistički značajne.

Čini se, dakle, da ovo potvrđuje stereotipe s početka priče. Međutim, prema ovom skupu podataka, žene imaju dvostruko veću vjerojatnost od muškaraca da preferiraju najmanju skupinu pasa, u usporedbi sa svim ostalim veličinama, dok je kod  muškarca vjerojatnije da preferiraju  srednje velike pse češće nego žene. 

Ukratko: Na temelju tih podataka možemo reći da je stereotip po kojem žene uglavnom preferiraju male pse, dok muškarci vole velike pse, uglavnom točan. No, treba naglasiti da žene u većoj mjeri preferiraju najmanje pse, dok one srednje velike pasmine češće biraju muškarci nego žene. I općenito, najpopularniji psi su oni - srednje veličine, donosi portal Psychology Today. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj