Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Izbjegavajte usisavati: 3 stvari koje će pokvariti vaš usisavač

Najjednostavnije je, kada vidite ostatke zemlje s cipela, uzeti usisavač i usisati ih. No, u tom je slučaju bolje očistiti tepih četkom. Usisavati ne bi trebalo ni ostatke kave ili vode

Foto: Dreamstime
2 komentara

Usisavanje je često bolje rješenje od metle, zbog jednostavnosti i praktičnosti. Ipak, nakon nekog vremena usisavač počinje imati neugodan miris, slabije radi ili potpuno prestaje raditi. To se događa jer postoje stvari koje ne bi trebalo usisavati.

Evo što biste trebali prestati usisavati:

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Kava, mljevena kava ili kakao

Ako usisavate ostatke od kave koju ste pili, to će povećati rast plijesni u kanti za prašinu u usisavaču. Takvi ostaci su uvijek vlažni, čak i kad ne izgledaju tako. Osim toga, brzo se lijepe na unutarnje dijelove usisavača i postaje ga gotovo nemoguće očistiti.

Suha kava i kakao opasni su za usisavač, jer njihove male čestice mogu blokirati filtere. Također mogu ući u motor i onesposobiti ga.

2. Ostaci zemlje s cipela ili ona iz tegle

Prvo što želite zgrabiti nakon što je netko prošao s prljavim cipelama niz hodnik je usisivač. No, u tom je slučaju bolje očistiti tepih četkom jer usisavač može prljavštinu gurnuti još dublje i biti će je vrlo teško očistiti.

NAVIKE KOD ČIŠĆENJA 15 vrlo loših navika: Krpa je prljava, a ni usisavač ne čistite

Osim toga, ako je zemlja koja je donesena u kuću još i bila vlažna, to može uzrokovati tehničke probleme u motoru usisavača. Osušeni cvjetovi i lišće sobnih biljaka lako mogu začepiti crijevo ili filtar. Oni također budu vlažni kada uđu u usisivač, što može biti štetno za uređaj.

3. Kosa

Nemoguće je izbjeći dlake u usisavaču, ali svejedno je važno paziti na dlake kućnih ljubimaca i ​​ljudsku kosu te ne dopuštati ga da uđu u usisivač u velikim količinama. Oni ga mogu začepiti, ali i snaga usisavača može se znatno smanjiti.

Neki bežični usisavači opremljeni su rotirajućim četkama koje mogu namotati kosu pa ćete morati rastaviti uređaj ili ručno očistiti četke.

Foto: Dreamstime

4. Kozmetika

Puder u prahu, bronzer i ostala kozmetika koja izgleda suho, zapravo sadrži različita ulja i tvari koje se rastapaju pod utjecajem vrućeg zraka. Zbog toga se kozmetika smatra jednim od najvećih neprijatelja usisavača - a sve zbog toga što masnoće mogu začepiti mehaničke dijelove i filtere. Gotovo je nemoguće očistiti filtere nakon što kozmetika uđe u njih i možda ćete ih morati potpuno zamijeniti.

5. Mali komadići papira i konfete

Konfeti mogu lako začepiti usisavač pa se on pregrijava i motor prestaje raditi. Konfeti koji su napravljeni od folije čak su i opasniji od papirnih. Čestice se brzo otope pod utjecajem vrućeg zraka, zaglave se na teško dostupnim mjestima i zaustave rad usisavača.

6. Električne žice

Najjednostavnije je električne žice i produžne kablove očistiti pomoću usisavača, ali mlaznice i snaga usisavanja mogu oštetiti kablove i rastrgati male žice. Ta oštećenja nisu odmah vidljiva pa može doći i do kratkog spoja ili strujnog udara. Zato je bolje izbjegavati čišćenje žica na ovaj način, pogotovo ako je riječ o kablovima različite širine.

7. Mokri podovi

Opasno je usisavati pod koji je previše mokar ili vlažan jer može doći do strujnog udara. Postoji i vjerojatnost da biste mogli izazvati kratki spoj. 

Foto: Dreamstime

8. Mali, ali sitni komadići stakla

U većini slučajeva, nakon što nekoliko puta usišete staklo morat ćete promijeniti crijevo usisavača, filtre i vrećicu koja skuplja prašinu jer ćete ih tako oštetiti.

Manja oštećenja možda uopće neće biti primjetna, ali usisavač neće moći potpuno usisati prašinu i kroz oštećene dijelove vraćat će se u svježe očišćen stan.

BRZO I JEDNOSTAVNO Genijalan trik sa usisavačem i čarapom - spasit će vas često

9. Brašno

Mala šačica neće naštetiti uređaju, ali ako ste prosuli cijeli paket, bolje je to pomesti. U suprotnom možete oštetiti usisavač. Svi će se filtri blokirati i brašno može ući u motor i onesposobiti ga.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message