Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Izbjegnite trgovačke zamke, kupite potrebno i uštedite kune

Pametnom kupnjom se može itekako uštedjeti, ali ulaskom u trgovine samim rasporedom namirnica kupci se mame proizvodima koji nisu planirani. Evo kako ćete izbjeći te zamke...

Foto: Dreamstime
29 komentara

Pri kupnji hrane, osobito prije blagdana, nužan je dodatni oprez. Trgovci će ono što žele ili moraju prvo prodati staviti na police, najbliže kupcu i to uvijek u visini očiju. Proizvodi na takvim mjestima prodaju se i do 30 posto višoj cijeni.

Jedino je čokolade, kekse, bombone i ostale slastice moguće vidjeti na nižim policama - no i to je s razlogom. Djeca su niža i gledaju niže. Zato proizvođači plaćaju trgovcima da njihove artikle stave na “privlačna” mjesta.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Na kupnju tjera i veće pakiranje, no u jednom od četiri slučaja veće je bilo i skuplje, pokazuje američka studija. Primjerice, proizvod od 100 g bio je skuplji nego dva pakiranja od 50 g.  A promotivne cijene često su samo trikovi koji potiču ljude da kupe ono što im ne treba.

Zamke ne prestaju ni kad mislite kako ste gotovi s kupnjom. Energetska pića, “jeftine” čokoladice, bomboni te povoljni upaljači od samo nekoliko kuna stoje uz blagajnu, za impulzivne kupce koji im ne mogu odoljeti dok čekaju u redu.

Na kraju ćete baciti oko 12 posto kupljenih proizvoda

Kupujete li na akcijama proizvode koji vam nisu potrebni i gomilate ih, na kraju ćete baciti oko 12 % kupljenog.

Foto: Dreamstime

Gotova hrana 'krade’ novac

Pripremljeno meso, salate te zapakirano voće i povrće možda štede vrijeme, ali  su često višestruko skuplji. Zdravije i jeftinije je kupiti obično meso i sam ga marinirati.

Pogledajte najviše i najniže police

U najnižim i najvišim redovima polica često stoje artikli proizvođača koji nisu najpopularniji, ali su često  puno jeftiniji od poznatih brendova.

Budite svoj majstor

Umaci za tjesteninu velikih proizvođača posebno su skupi, no uz ekstrakt rajčice, malo češnjaka, papra i gljiva moguće je proći ukusnije i višestruko jeftinije.

U STAKLENCI Domaća šalša s bosiljkom bit će spremna cijelu zimu za jelo

Provirite u drugi red

Već je uobičajena praksa da proizvode koji nisu najsvježiji ili kojima je gotovo istekao rok trajanja stavljaju u prvi red polica kako bi kupce naveli da kupe upravo njih.

Pripazite što piše na etiketi

Proizvođači se uvijek trude mijenjati ambalažu proizvoda kako bi izgledala što atraktivnije i povoljnije. No iako je ambalaža veća, to ne znači nužno da sadrži jednako proizvoda.

Više kupujemo ako više vidimo

Što više kupac vidi, više će i kupiti, napominje Marion Nestle, autorica knjige “Što jesti”. Zato trgovine mlijeko, koje svima treba, često smještaju na kraj kako bi kupci na putu do njega prošli kraj mnogih polica. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message