Lifestyle

Komentari 1

Izdavanje i slanje fiskalnih računa preko aplikacije Solo

Izdavanje i slanje fiskalnih računa preko aplikacije Solo

Inovativnosti, dizajn i poduzetništvo - Napiši, uredi, isprintaj, pošalji e-mailom ili poštom te uz hrvatsku aplikaciju Solo za jednu minutu naplati uslugu

Kao mali poduzetnik trebao sam nešto jednostavno za evidenciju poslovanja, a bilo mi je dosta izrade računa u Wordu pa je nastao Solo, govori Matija Matečić.

Solo je web aplikacija koja mikro i malim poduzetnicima na jednostavan način omogućuje izradu, ali i slanje fiskalnih računa i ponuda. 

- Uz nekoliko klikova s bilo kojeg računala u svijetu za jednu minutu vaš račun dolazi do kupca - objašnjava njegov tvorac Matečić.

Za pristup servisu dovoljni su računalo, veza s internetom i printer, a svi računi se automatski spremaju u PDF kako bi olakšali slanje putem e-maila ili arhiviranje. U samo godinu i pol, koliko je na tržištu, aplikacija je prikupila više od 1500 registriranih korisnika, a kako bi bili još uspješniji, potrebni su investitori.

- Šokiralo me što su reakcije bile odlične. Solo je odmah prihvaćen iako ljudi nisu mogli vjerovati da je nešto toliko kvalitetno besplatno - kazao je Matečić.

Korisnicima je dostupna besplatna osnovna usluga, paket Jabba, u kojem mogu izdavati do tri računa na mjesec sa svim funkcijama servisa. Naplatna usluga Solo stoji 49 kuna na mjesec i nudi sve opcije koje su potrebne maloj tvrtki za poslovanje.

- Solo nema ugovornu obvezu, što znači da ako ne želite produljiti plaćeni paket, uvijek se možete vratiti na besplatni te izdati do tri računa na mjesec - objašnjava osnivač.

Posljednjih 15 godina Matečić se bavio “custom made” web rješenjima, a 2007. s kolegom je predao zahtjev za otvaranje trgovačkog društva.

- Nije mi bila primarna ideja da živim od ovog, ali su me zanimanje i broj korisnika naveli da mu se potpuno posvetim - govori Matečić.

Nakon godinu i pol od predstavljanja aplikacije Solo razvili su i besplatni dodatak, API (aplikacijsko programsko sučelje), koje omogućuje povezivanje Solo-računa s programima, aplikacijama i web trgovinama.  

- To je korisno za sve tvrtke koje imaju web trgovine jer automatski mogu poslati kupcu račun a da ga ručno ne unose nakon svake obavljene kupnje - objašnjava. 

Osim novosti kao što je API, Solo pamti i rokove plaćanja računa i ponuda, a može slati račune na više e-mail adresa.

- On nije zamjena za fiskalne blagajne, računovodstveni softver i računovodstvo, kao ni zamjena za ERP, ali je zato praktičan za ubrzavanje i olakšavanje poslovanja jer mali poduzetnici više ne moraju trošiti vrijeme sastavljajući u Wordu ponude i račune fiskalizirajući ih te ih zatim tražiti po računalu - govori.

Kako bi svim zainteresiranim mogućim korisnicima objasnili prednosti i način korištenja, Matečić će sutra održati i besplatan webinar Solo računovodstvo. Webinar 30. rujna u 11 sati možete pratiti putem Google+, a možete ga gledati i na YouTubeu. 

- Na webinaru želim korisnicima u 30 minuta pokazati sve opcije ove aplikacije te ih naučiti kako u jednoj minuti izraditi i poslati račun - objašnjava Matečić.

Na webinaru će, dodaje, sudionici moći pitati sve što ih zanima, a jedan od njih dobit će i besplatnu licenciju.