Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Izliječili rak kože na miševima: Cjepivo je 100 posto uspješno

Znanstvenici su koktelu lijekova koji je već bio u procesu testiranja dodali kemikaliju koja je poznati stimulator imunološkog sustava. Uspješno su pobijedili rak te spriječili njegov povratak

Foto: Dreamstime
5 komentara

Istraživanje je potvrdilo da bi injekcija koja uništava rak kože i zaustavlja njegov povratak uskoro mogla postati svima dostupna.

Znanstvenici su osmislili koktel lijekova koji se može boriti protiv smrtonosnog melanoma. U testiranju koktela na miševima pokazao se 100 posto uspješnim, piše Daily Mail.

Što su napravili? Koktelu lijekova koji je već bio u procesu testiranja dodali su kemikaliju koja je poznati stimulator imunološkog sustava.

U prijašnjim testiranjima znanstvenici su probali niz kombinacija u koktelima za liječenje ubojitog raka kože. Kako bi poboljšali koktel anti-PD-L1 u njega su dodali kemikaliju Diprovocim.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Testiranje su proveli na miševima koje su podijelili u tri grupe. Samo jednoj grupi su dali koktel u kojem se nalazio Diprovocim. U sljedećih 54 dana rak je ubio 75 do 100 posto miševa u grupama kojima je dan koktel lijekova bez Diprovocima, kemikalije za podizanje imuniteta, dok su svi miševi koji su primali koktel s dodatnom kemikalijom preživjeli.

Liječenje djeluje kao imunoterapija, u kojem se imunitet koristi za borbu protiv tumora istovremeno 'podučavajući' ga kako da uništi kancerogene stanice ako se ponovo pojave - poput cjepiva.

Smatra se da će Diprovocim isto djelovati i kod ljudi. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

- Ova terapija je potpuni odgovor na pojavu melanoma, sveukupno liječenje - izjavio je doktor Dale Boger, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

- Nakon uspješnog liječenja miševa, planira se novo testiranje koktela koji bi mogao izliječiti ljude oboljele od melanoma. Kao što cjepiva općenito 'uče' tijelo kako da se bori s vanjskim patogenima, ovo cjepivo trenira imunološki sustav da napada tumor - objasnio je doktor Boger. 

- Kad se tumor pokušao vratiti, nije uspio jer je životinja već cijepljena protiv njega - dodao je.

Foto: Dreamstime

Cjepivo potiče tijelo da stvara bijela krvna zrnca, leukocite, koji posebno ciljaju kancerogene stanice. Nakon što su uklonjene sve kancerogene stanice iz organizma, leukociti i dalje nastavljaju svoju potragu, što znači da je tijelo stvorilo stalnu obranu od melanoma. 

Također, cjepivo nije dano direktno u tumor, već u drugi dio tijela te je krvotokom došlo do zaraženih mjesta u tijelu. Ova spoznaja nalaže da bi se cjepivo moglo koristiti i kod ljudi za koje doktori nisu sigurni da imaju tumore jer će ih ovim putem imunitet sam pronaći u tijelu i napasti. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message