Obavijesti

Lifestyle

Komentari 86

Izuvate li se i vi prije ulaska u kuću? Evo zašto je to važno...

Izuvate li se i vi prije ulaska u kuću? Evo zašto je to važno...
1

Mnogi ljudi ne vide veliki problem u tome da po svojem domu hodaju u cipelama, dok je drugima to nezamislivo, i zapravo se zgražaju ako netko nema tu naviku

VIDEO

U mnogim kulturama običaj je izuti se prije ulaska u svoj ili tuđi dom. U našim krajevima to nije toliko običaj koliko navika koju ne prakticiraju baš svi. Neki ne vide problem u hodanju po kući u cipelama, ali možda se predomisle i shvate kako rade veliku grešku koja ih može stajati zdravlja.

Naime, znanstvenici Sveučilišta Houston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile, ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti. 

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u zahodima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, kemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Znanstvenici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i tjednima. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja pužu po podu, piše The Open Mind.

Mikrobi vrebaju i na WC papiru

WC daske dizajnirane su tako da se mikrobi na njima dugo ne zadržavaju, odnosno ne mogu tamo dugo preživjeti. S druge strane, toaletni papir je kao spužva za mikrobe - u njemu mogu živjeti neko vrijeme i razmnožavati se.

Svakim puštanjem vode u WC-u (osim ako je poklopac zahoda spušten) prostorom se rašire sitne čestice koje se talože na svemu - dasci, papiru, zidu, vratima... I dok na umjetnim materijalima mikrobi ne mogu preživjeti dugo, na toaletnom papiru mogu. 

Tako, kada se taj papir u, recimo, javnom zahodu, složi na dasku i sjedne na to, tijelo je direktno izloženo mikroorganizmima, više nego da se sjedne direktno na dasku. Zato je bolje u tom slučaju obaviti nuždu u nekoj vrsti čučnja.

Kok kod kuće treba paziti da je poklopac na WC školjci spušten prije puštanja vode, je se u protivnom mikrobi skupljaju čak i na četkicama za zube (ako nisu u ormariću).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'