Obavijesti

Lifestyle

Komentari 95

Izvadili su mi jajovod, a nakon tri pokušaja sada čekam bebu!

Izvadili su mi jajovod, a nakon tri pokušaja sada čekam bebu!
1

Ivani su odstranili pregradu u maternici i otčepljivali jajovode. Nakon svih problema sad je u 28. tjednu trudnoće. Prošli su tri neuspješne potpomognute oplodnje...

VIDEO

Činjenicu da neću moći prirodno zanijeti nisam dramatično primila jer sam stalno osjećala da nešto nije u redu. Potvrda sumnji bila mi je odskočna daska za što brži početak IVF postupka, kaže Ivana Crnković (34), koja je sad u 28. tjednu trudnoće.

Zatrudnjela je u četvrtom postupku izvantjelesne oplodnje, a da sve neće ići tako lako saznala je prije četiri godine. 

- Tri godine smo posjećivali Petrovu bolnicu, a dvije godine prije toga sam shvatila da će biti teško dobiti bebu. Inzistirala sam na pregledima, pa i na operaciji. Otkrili su mi pregradu u maternici i odstranili je, propuhali začepljene jajovode, a jedan su i izvadili. Bilo je mnogo priraslica i sve je to počišćeno - objašnjava Ivana i dodaje da je nakon oporavka mislila kako više nema prepreka u ostvarivanju trudnoće. No nije bilo tako. Tada su se odlučili na potpomognutu oplodnju.

 - Suprug se bojao za mene, kako ću to podnijeti i kako će se to odraziti na našu vezu. Pazila sam da me ne obuzmu u potpunosti želja, strah i tuga. Znala sam da mi glava treba ostati hladna. Dopušteni su povremeni slomovi, ali već drugi dan se smije i ide u prirodu - kaže Ivana koja je imala sreće da je poslodavac imao puno razumijevanja za njezinu situaciju. Postupci zahtijevaju puno izbivanja s posla i vrlo su stresni. 

Tomislav Martek

- Kad krećete u postupak potpomognute oplodnje o kojem ne znate apsolutno ništa, istražujete i želite znati sve detalje. ‘Koliko injekcija moram primiti? Što je punkcija i koliko boli? Hoće li uspjeti od prve?’ Puno je takvih pitanja na koje nisam našla odgovore koji bi me zadovoljili. Odlučila sam snimiti video i objaviti ga bez obzira na krajnji rezultat. Približiti tu temu svima i pokazati da nije sramota imati problem - objašnjava Ivana koja je prije dvije godine u videu objavila sve svoje strahove.

Brzo su dobili termin za prvi susret s liječnikom koji je odlučio da inseminacija nema smisla zbog lošeg stanja preostalog jajovoda i da trebaju ići na in vitro oplodnju.

- Termin sam dobila za četiri mjeseca i to mi se činilo strašno daleko. Nakon prvog neuspjeha sljedeći postupak je bio za šest mjeseci. Činilo se dugo kao godina. U drugom postupku su vraćene dvije blastociste i opet ništa - priča Ivana.

Treći IVF bio je uspješan i njihovoj sreći nije bilo kraja. No u desetom tjednu plod se prestao razvijati i to je bio još jedan u nizu šokova. 

- Još me proganja dan kad su mi rekli da je malo srce stalo. Nakon kiretaže bila sam neutješna, no opet sam sve počela promatrati s pozitivne strane. Znači, moguće je. Mogu ostati trudna. Nakon tri ciklusa bili smo u novom postupku. Vjerovala sam u uspjeh, no opet sam ušla u sve s oprezom. Odlučila sam da će mi to biti posljednji postupak i da ću stoički prihvatiti negativan rezultat ako do njega dođe - priča Ivana koja je uspjela zatrudnjeti nakon četvrtog postupka IVF.

Sad ulazi u treće tromjesečje i priznaje da prva četiri mjeseca trudnoće uopće nije uživala iako nije imala nikakve trudničke tegobe. 

- Bilo me je previše strah svega, a svaki UZV bio je noćna mora. Taj dan, kad sam saznala da sam trudna, čekala sam nalaze krvi na mail. Taj trenutak je kao da otvaraš presudu na život ili smrt. Tog puta u mojoj je presudi pisalo život - prisjeća se Ivana najsretnijeg dana u životu. 

No morala je proći još jedan stres. Poslali su je na test kombiniranog probira, a poziv iz bolnice ju je šokirao. Javili su joj da je rizik za Down 1:155. Ivana je bila sigurna da je dijete bolesno. 

- Bila sam uvjerena da sam ja kriva, jer ako ispočetka nije bilo suđeno, zašto sam i dalje inzistirala na tome - priča Ivana, koja je bila i na amniocentezi, za koju se jedva odlučila. Saznala je da nosi zdravog dječaka

Ne treba se okrivljavati

Ivana kaže kako je važno da žena ne krivi sebe ni partnera. Cijela obitelj pati zbog neuspjeha i to je borba koju neki prolaze i više puta. Najvažnije je prihvatiti situaciju kakva god da je.

Tek sad su se uspjeli opustiti

- Previše sam istraživala IVF pa tek sad ubrzano istražujem kupanje, dojenje, grčeve, spavanje... Vjerojatno ću biti popustljiva, ali zamolit ću supruga da ga baš ne razmazimo skroz - kaže Ivana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'