Osnova umaka Jamieja Olivera su maslinovo ulje, mnogo začinskog bilja poput mažurana, timijana, peršina, češnjaka, šafrana te parmezan
Jamie Oliver kuha slasnu tjesteninu na talijanski
Osnova umaka Jamieja Olivera su maslinovo ulje, mnogo začinskog bilja poput mažurana, timijana, peršina, češnjaka, šafrana te čili papričice koje mu daju pikantni okus. Kod priprema umaka od mesa ili morskih plodova posebnu aromatičnost umaku daje dodatak crnog ili bijelog vina. Nakon toga dovoljno je umaku dodati vrhnje ili cijele račice, koje mogu biti svježe ili one u konzervi.
PAŠTA S KELJOM, SLANINOM I ZAČINIMA
Sastojci:10 tankih ploški dimljene slanine, češanj češnjaka, velika glavica kelja, 450 g tjestenine, 200 g mozzarelle, 2 šake pinjola, parmezan, šaka timijana, sol, papar
Kelj narežite na trakice. Na maslinovu ulju prepržite pancetu da lagano požuti. Dodajte češnjak i timijan te umiješajte kelj i parmezan. Poklopite i svako malo protresite tavu. Kad je kelj mekan, dodajte sol i papar. Razrijedite umak s malo djevičanskog ulja. Umiješajte kuhanu tjesteninu te na kraju umiješajte mozzarellu i lagano popržene pinjole.
UMAK OD GORGONZOLE, MASCARPONEA I ORAHA
Sastojci:450 g tjestenine, 200 g očišćenih oraha, 255 g mascarponea, 140 g gorgonzole, češanj češnjaka, mažuran, parmezan, maslinovo ulje, sol, mljeveni papar
Na maslinovu ulju popržite češnjak i mažuran. Smanjite vatru te dodajte mascarpone i gorgonzolu. Polako rastopite sireve i pazite da ne prokuhaju. Dodajte polovicu oraha. Posolite, popaprite i promiješajte. Umiješajte kuhanu tjesteninu u umak. Poslužite uz ostatak oraha i parmezan.
PAŠTA GENOVESE
Sastojci: češanj češnjaka, 3 šake svježeg bosiljka, šaka pinjola, šaka parmezana, maslinovo ulje, limunov sok, morska sol, papar
U multipraktiku izmiješajte češnjak, prstohvat soli i bosiljak. Dodajte pinjole i njih izmiksajte. Stavite sve zajedno u zdjelu i dodajte polovicu parmezana. Dodajte maslinovo ulje onoliko koliko je potrebno da poveže sve sastojke da umak bude dovoljno tekući. Posolite i popaprite prema ukusu te dodajte preostali sir. Ako je potrebno, umiješajte još malo ulja i limunova soka.
PAŠTA GENOVESE
Sastojci: 200 g krumpira, 400 g tagliatella ili širokih rezanaca, 100 g mahuna, šaka ribanog parmezana, papar, sol, pesto umak
Krumpire narežite na ploške. Stavite kuhati u dovoljno vode jer će se u toj vodi kuhati i tjestenina. Kad su krumpiri kuhani, dodajte tjesteninu, a nakon nekoliko minuta i mahune. Kad je kuhano, ocijedite. Stavite u zdjelu i dodajte pesto umak. Posolite, popaprite i promiješajte. Poslužite s parmezanom.