Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
38 komentara

Je li netko gay ili hetero se može vidjeti u njegovom DNK

Ideja o genetičkoj komponenti proizašla je iz činjenice da su jednojajčani blizanci najčešće iste seksualnosti, što je posljedica različitih obrazaca metilacije DNK-a

themoviedb.org
Foto: themoviedb.org
38 komentara

Dugo se vjerovalo kako ljudska seksualnost počiva na biološkoj osnovi, s time da su određeni geni povezani s homoseksualnošću. Čini se kako DNK skriva tajnu je li netko gay, i to sa 70-postotnom točnošću, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta California u Los Angelesu.

Ovo je prvi primjer modela koji predviđa seksualnu orijentaciju na temelju molekularnih markera. Ideja o genetičkoj komponenti proizašla je iz činjenice da su jednojajčani blizanci najčešće iste seksualnosti, piše Daily Mail.

Izmjena ljudskog DNK-a negdje ima jači, a negdje slabiji efekt, a to ovisi o hormonskim učincima na fetus još u majčinoj utrobi. Uporište novog saznanja o određivanju seksualnosti upravo je u tim različitim obrascima metilacije, odnosno izmjene stanica. Takve obrasce znanstvenici povezuju s homoseksualnošću.

Ovo saznanje još uvijek ne znači kako se spolna orijentacija može predvidjeti prije rođenja djeteta jer studiju su proveli samo na odraslim ljudima. Ipak, možda i pomalo kontroverzno zvuči ideja da se metilacija DNK-a može mijenjati u odrasloj dobi, što znači da netko tko je gay ne mora nužno takav i ostati. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message