Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

"Jedi, inače nećeš narasti" je opasna roditeljska laž djeci

"Jedi, inače nećeš narasti" je opasna roditeljska laž djeci
1

Linija manjeg otpora: Iako male laži mogu nakratko olakšati život, dijete se tako uči laganju i gubi povjerenje u roditelje. No dopuštene su laži koje štite svijet mašte

VIDEO

Čak 84 posto roditelja laže djeci, najčešće kad žele da se ona bolje ponašaju, i daju im obećanja koja nikad neće ispuniti, pokazala je studija objavljena u listu International Journal of Psychology.

Dobar je primjer takvih laži prijetnja da će ostaviti dijete samo u trgovini ako odmah ne krene s roditeljem prema blagajni i lažno obećanje da će dobiti igračku ako ih poslušaju. 

- Općenito govoreći, laganje se ne preporučuje jer se tako dijete uči laganju, a i može dovesti do toga da dijete izgubi povjerenje u roditelja - ističe prof. Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i dodaje:

-  Međutim, katkad je nužno i malo lagati, ali samo kad roditelj želi zaštititi dijete, ne iznositi informacije neprikladne s obzirom na djetetovu dob (primjerice razlog roditeljske svađe) ili ako ne žele narušiti dječji svijet mašte (primjerice, postoji Djed Mraz). Od takvih laži dijete vjerojatno neće imati negativnih posljedica, ali potrebno je biti iznimno oprezan. Bez obzira na povremene opravdane laži, važno je djeci uvijek govoriti istinu u skladu s njihovom razvojnom dobi, odnosno na način koji mogu razumjeti, uz puno strpljenja i dodatnih objašnjenja. Trebaju biti spremni na sve dječje reakcije te ih podupirati i tješiti. 

Istina povezuje roditelje s njihovom djecom

Istina je ključna za kvalitetan odnos roditelja i djeteta. Laganje će možda trenutačno olakšati neugodnu situaciju, ali će spriječiti kvalitetno povezivanje roditelja i djeteta.

Učiti dijete o različitim situacijama koje će ga dočekati u životu može biti iznimno teško, posebno kad je riječ o temama poput smrti, odnosima, seksu ili ljubavi. 

Nemojte skrivati smrt kućnog ljubimca

Nakon smrti kućnog ljubimca nemojte djetetu izmišljati priče o tome kako je “Žućo otišao na selo” jer će dijete prije ili kasnije doznati istinu. Recite mu da je uginuo i da je smrt sastavni dio svakog života. Recite istinu i pokažite djetetu kako ste i vi tužni. Možete se zajedno prisjetiti sretnih trenutaka s ljubimcem. Tako će dijete mnogo naučiti, a i pripremiti se na druge gubitke. 

Uz laganje dijete sporije uči važna pravila

Laganje može zakinuti mališane kad je riječ o učenju određenih pravila. 

- Ako uvijek lažem djetetu kako bih ga natjerala da napravi ovo ili ono, tada nikad neće naučiti zašto to treba napraviti. Ako stalno pribjegavate laganju, dijete ćete zakinuti za vrijedne prilike za učenje - tvrdi kanadska psihologinja Victoria Talwar.

Pretjerate li s lažima, izgubit ćete povjerenje

Najteže posljedice ostavlja dugotrajno laganje. Djeca tad počinju misliti kako roditeljima ne mogu vjerovati.

- Svaki put kad slažete djetetu, propuštate priliku razgovarati s njim otvoreno i iskreno te mu tako pokazati da vam se uvijek može obratiti, čak i ako je ono što vam želi reći čudno ili neugodno - objašnjava američka pedijatrica Miriam Stoppard.

Istina s vremenom postaje lakša

Samo je jedan način da doznate je li dijete spremno za istinu - izrecite je. Razgovarajte polako, bilježite reakciju i povucite se ako mislite kako je to potrebno. Budite iskreni koliko možete a da se dijete osjeća sigurno i da točno zna kako će se to odraziti na njegov život. 

Laži koje treba izbjegavati

  • Ako me ne budeš slijedio, ostavit ću te vani i neću te povesti kući
  • Ako se budeš lijepo ponašao, drugi ću ti put kupiti igračku
  • Ne prestaneš li vikati, pozvat ću policiju da te odvede
  • Danas nemam novaca da to kupim, vratit ćemo se sutra
  • Ova će se teta jako naljutiti na tebe ako se ne počneš lijepo ponašati
  • Ne kreneš li odmah za mnom, doći će otmičari i odvesti te
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Medvjedica Asfaltina odustala od napada i pustila me da se igram s njenim mladuncima
MEDO, BRUNDO...

Medvjedica Asfaltina odustala od napada i pustila me da se igram s njenim mladuncima

Autor i fotograf Krunoslav Rac (49) rođeni je Slavonac, ali već 20 godina fotografira medvjede po velebitskim šumama. Radio je i reportaže iz Kutereva, a nedavno je izdao četvrtu knjigu

Koliko traju u vezi: Bik voli do kraja života, Lavu sve brzo dosadi, a Vaga je jako izbirljiva
ASTRO LJUBAVNI ODNOSI

Koliko traju u vezi: Bik voli do kraja života, Lavu sve brzo dosadi, a Vaga je jako izbirljiva

Ribe su oličenje vjernosti. One sanjaju o tome da život provedu s jednim partnerom. Strijelci imaju problema s vezivanjem, u ljubavi su ponekad nestabilni i znaju biti skloni preljubu
ANKETA: Najmanje koliko novca bi trebalo dati za krizmu?
ZANIMA NAS VAŠE MIŠLJENJE

ANKETA: Najmanje koliko novca bi trebalo dati za krizmu?

Kako se radi o velikom koraku za dijete, običaj je i darivati ga izdašnije, a najčešće se daje novac. Ispunite anketu i u komentarima nam napišite što ste vi dobivali kao djeca