Lifestyle

Komentari 2

Jeste li ikada čuli za pojavu stidljivost krošnji? Na taj način se priroda socijalno distancira

Jeste li ikada čuli za pojavu stidljivost krošnji? Na taj način se priroda socijalno distancira

Ova pojava prvi put je primijećena 1920-ih, a najrasprostranjenija je među stablima iste vrste, ali se javlja i među stablima različitih vrsta

Stidljivost krošnje, pojava je uočena kod nekih vrsta drveća, u kojoj se krošnje drveća međusobno ne dodiruju, tvoreći krošnju s prazninama. Pojava je najrasprostranjenija među stablima iste vrste, ali se javlja i među stablima različitih vrsta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ova pojava prvi put je primijećena 1920-ih. Kad biste hodali šumom i gledali prema gore, gledali biste u nadstrešnicu, koja je skup krošnji. Kad obično pogledate u nadstrešnicu, vidite presijecanje grana između krošnji stabala. No kod stidljivosti krošnje to ne vidite.

Kada biste vidjeli takve fotografije rekli bi ste: 'ovo je fotošop', no ne brinite nije. Takve fotografije i takva pojava je zaista stvarna. 

Nitko zapravo nije siguran što uzrokuje sramežljivost krune, ali postoji više teorija:

- Insekti i bolesti koji jedu listove


- Fotosinteza koja se olakšava omogućavanjem optimalne razine svjetlosti da prodre kroz nadstrešnicu kroz prazne prostore oko svake krune. Drveće raste u smjeru svjetlosti i kad osjete sjenu sa susjednih grana stabala, njihov rast se inhibira u tom smjeru.


- Ozljeda drveća - Drveće se njiše na vjetru i strše jedno u drugo. Tijekom sudara grančice i grane puknu, uništavajući ili oštećujući čvorove rasta, stvarajući praznine oko svake krune. 

Najčitaniji članci