Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Judo i tenis djeci s teškoćama u razvoju pomažu da se uklope

Judo i tenis djeci s teškoćama u razvoju pomažu da se uklope

U judo klubu Marine Drašković treniraju djeca s Downovim sindromom, cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama. Kao i u teniskom klubu Travnjak, za djecu s autizmom, treninzi počinju zagrljajima

VIDEO

Judo trenerica Marina Drašković osnivačica je judo kluba Fuji, za djecu s invaliditetom, u kojem trenira više od 40 djece s poteškoćama u razvoju.Tako kod Marine judo treniraju djeca s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, intelektualnim poteškoćama, motoričkim poteškoćama i poremećajima autističnog spektra, a raspodijeljeni su u grupe. 

- Velika želja mi je bila raditi s djecom s poteškoćama i omogućiti im da se bave sportom. Naši članovi treniraju u grupama raspoređenim prema motoričkim sposobnostima, odnosno svojim mogućnostima i potrebama. Djeca s teškoćama su različita i svatko ima svoje probleme. Autisti su, primjerice, osjetljivi na zvukove, pa ako ima neko drugo dijete koje viče, ne može biti u istoj grupi. Svako dijete sa socijalno-komunikacijskim poteškoćama ima svog trenera ili asistenta ili judaša koji nema teškoće i pristup je individualan. Drugi primjer su djeca s cerebralnom paralizom, kojih u grupi može biti najviše 12 - pojasnila nam je Marina.

Na pitanje kako judo pomaže djeci s poteškoćama Marina kaže kako, osim dobrobiti u fizičkom i motoričkom napretku, u judu djeca nauče kako padati da se ne ozlijede. Judo pomaže jačanju cjelokupne muskulature, koordinacije i djeci poboljšava koncentraciju. Na treningu juda potrebna je i disciplina, što je, kaže Marina, odlično za djecu s poremećajem iz spektra autizma i ADHD-om. No najvažnija komponenta koju mali sportaši dobivaju na treningu je socioemotivna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svaki trening počinjemo obaveznim grljenjem i maženjem, i to je već uobičajeno. Jako se volimo i ta djeca nama toliko vjeruju da nam dozvole da ih guramo i preko njihovih granica. Djeca od ovih treninga imaju fizičku, psihičku i emotivnu korist - priča Marina, koja je ponosna na svoje male polaznike.

U klubu trenutačno s djecom radi 11 trenera, asistenata kineziologa, kao i klupski liječnik. Zahvaljujući sponzorima i ugovoru potpisanom s europskim socijalnim fondom, djeca besplatno treniraju, a dobiju i svu opremu, kimona, trenirke, majice… 
Marinina velika želja, kao i želja njezinih kolega iz kluba, je da i drugi treneri različitih sportova unutar svojih klubova pokrenu grupe kao što je njezina. Jedna takva postoji i u zagrebačkom naselju Travno. 

Ana-Marija Dragojević osnivačica je Teniskoga kluba Travnjak. Sa suprugom je pokrenula klub prije pet godina, a sad imaju više od 40 polaznika, djece s poremećajima iz autističnog spektra. Iako u većini teniskih dvorana vladaju mir i tišina te odjekuju samo udarci loptica u reket, atmosfera u dvorani na Velesajmu u kojoj treniraju djeca iz TK Travnjak potpuno je drukčija, opuštena, vesela i živahna. Mali tenisači, ističu njihovi roditelji, s velikim veseljem dolaze na treninge dva puta tjedno jer to je naprosto nešto što se ne propušta. I premda su već počele vježbe zagrijavanja s trenerima, djeca se svako malo okreću i veselo mašu roditeljima koji ih čekaju i bodre, a neizostavan dio treninga su i zagrljaji. Osim za djecu, ova teniska druženja su velika pomoć roditeljima, koji koriste ta dva sata tjedno što za razmjenu iskustava s drugim roditeljima, što za predah od svakodnevnih mnogih terapija i obaveza. Smijeha i veselja tijekom druženja djece i trenera ne nedostaje ni dok reketi miruju, pa tako uskoro ova vesela ekipa kreće na zajedničko skijanje sa svojim trenerima na austrijski glečer Molltaler.

- Kod nas se mogu upisati djeca u dobi od pet pa sve do 21 godine. Sport je djeci s poremećajima iz autističnog spektra iznimno važna aktivnost. Puno njih ima motoričkih problema, slabije razvijenu finu motoriku i takav program za njih i s njima nitko ne radi. Dijete s navedenim poremećajima teško možete uključiti u neki redoviti program i klub jer takvo dijete iziskuje individualan rad, jedan na jedan. Kod nas su grupe od četiri polaznika s dva trenera po grupi - pojašnjava Ana-Marija Dragojević. 

Tenis je, nastavlja, vrlo dobar prvi sport za sve, razvija koordinaciju oka i ruke, povećava aerobne sposobnosti, metabolizam i metaboličke funkcije organizma, koordinaciju… Iako se čini vrlo kompleksan jer djeca moraju istodobno pratiti lopticu, ruku i reket, baš zato je vrlo dobar za razvoj vještina koje toj djeci, zbog njihova stanja, nisu dovoljno razvijene. Djeca, igrajući tenis u klubu Travnjak, razvijaju i prijeko potreban osjećaj socijalizacije. 

- Često dijete s posebnim potrebama bude na satu tjelesnog odgoja ili pošteđeno ili ne sudjeluje u punom obimu kao druga djeca. Zapravo su ta djeca i u društvu često izolirana u današnje vrijeme kad je sve ubrzano. Tenis ih dodatno socijalizira, što je kod autističnog spektra jedan od većih problema - ispričala nam je Dragojević te dodala kako biti teniska trenerica ovim klincima za nju više nije samo posao nego poziv koji radi s ogromnom ljubavlju i zadovoljstvom. 

Jedan od polaznika teniske škole je i osmogodišnji Matija Bašić. Njegova majka Ana Marija kaže da Matija naprosto obožava odlaziti na druženja i igru s trenerima na teniskom terenu. 

- Matija je oduševljen. Od prošle jeseni igra tenis dva puta tjedno. On ima teškoće u socijalnoj komunikaciji i ADHD, a ovdje na tenisu stekao je nove prijatelje, što mu puno znači. Vidim velik napredak i u njegovim motoričkim sposobnostima, lijepo se služi teniskim reketom i prezadovoljni smo kako napreduje - rekla je Matijina mama te dodala kako se i djeca i roditelji vesele skorašnjem travanjskom teniskom turniru u Rovinju.

Teniski klub Travnjak prije desetak dana u Zagrebu je održao prvu hrvatsku i europsku Autism Fitness certificiranu radionicu za 33 polaznika, tj. kineziologa i kineziterapeuta iz različitih institucija. Individualni program će se s djecom odvijati jedan na jedan i to će biti prvi autizam fitness u Hrvatskoj, a s radom počinju već 1. travnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku