Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Kad me ruke bole, uronim ih u tekući parafin na par minuta'

Marija iz Velike Gorice s osteoartritisom se bori od mladosti. To je ozbiljna i progresivna bolest koja se u ranim fazama može 'držati' pod kontrolom pravilnom prehranom i čestim vježbanjem

VIDEO

Počelo je još tijekom gimnazijskih dana. Pojavio mi se bol u rukama, prsti su mi bili drveni, ništa nisam mogla s njima. Kako sam starjela, bilo mi je sve teže, prisjeća se Marija Gojnić (86), danas stanarka doma za umirovljenike Oaza. Ne zna se točan uzrok bolesti, a češće se javlja kod žena.

- Osteoartritis je kronična, progresivna degenerativna bolest zglobova, koja zahvaća hrskavicu i područje kosti ispod hrskavice (subhondralnu kost), a nastaje zbog postupnog propadanja hrskavice - pojašnjava je dr. Katarina Lohman Vuga, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Dodala je kako bolest može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu. 

- Bolovi su snažni, osobito kod promjene vremena. Ponekad me bude noću. Sve mi pada iz ruke jer nemam osjet u prstima, pa se njima ne mogu služiti. Jedva se potpišem. Vrlo rano sam išla liječniku, čak i u toplice, a najviše mi je pomogao tekući parafin. To je mlačna otopina u koju se na nekoliko minuta urone ruke. To mi je najviše pomoglo jer je ublažilo bol - opisuje Marija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pilotkinja bez ruku: Nije htjela da joj nedostaci išta određuju
Pilotkinja bez ruku: Nije htjela da joj nedostaci išta određuju

- Više od dvije trećine starijih od 65 godina ima barem jedan zglob zahvaćen osteoartritisom. Iako to nije smrtonosna bolest, može uzrokovati visok stupanj invalidnosti i radne nesposobnosti, posebno u kasnijim fazama. Simptomi bolesti su u početku blagi, razvijaju se polako, a s vremenom se pogoršavaju. Najčešće se javljaju bol i ukočenost zgloba, koji su u početku kratkotrajni. U kasnijim fazama bolesti zglob postaje osjetljiv na dodir i otečen, dolazi do gubitka fleksibilnosti i kretnje u zahvaćenom zglobu su ograničene uz ‘škripanje’ u zglobu - pojasnila je dr. Lohman Vuga dodajući kako se bolest u početku može liječiti lijekovima, drugim metodama i u konačnici operacijom.

- Lijekovi koji se preporučuju svjetskim i nacionalnim smjernicama, paracetamol i nesteroidni protuupalni lijekovi, često su nedovoljno učinkoviti u smanjivanju boli, a uporaba je ograničena nuspojavama. Liječnik će individualno za svakog pacijenta, vodeći računa o drugim bolestima, osobito kardiovaskularnim i gastrointestinalnim, prepisati lijek koji je najučinkovitiji. Također se ne smiju kombinirati različiti nesteroidni protuupalni lijekovi - kazala je dr. Lohman Vuga ističući kako je odgovornost za uspjeh liječenja i na pacijentu. Promjene treba prihvatiti prije nego što se bolest razbukta.

Bila je skrbnik svojoj majci sa 16, a sada vodi globalnu tvrtku
Bila je skrbnik svojoj majci sa 16, a sada vodi globalnu tvrtku

- Važno je promijeniti životne navike, redovito vježbati, korigirati prehranu i smanjiti tjelesnu težinu ako je prisutna pretilost. U slučaju pojave simptoma na vrijeme treba konzultirati liječnika i ne trošiti lijekove na svoju ruku - zaključila je. 

OŽENIO MAMU SVOG PRIJATELJA: 'Rugao mi se pa sam mu vratio'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru