Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako biti produktivniji na poslu

Kako biti produktivniji na poslu

Postoje dani kada teško skupljamo energiju i motivaciju kako bismo započeli posao ili ga završili. Takvi dani su sasvim normalni i prolazni, a evo kako si ih možete olakšati

VIDEO

1. Isprobajte Eisenhowerovu matricu

Podijelite komad papira u rešetku od četiri kvadrata, a u kvadrate napišite 'Hitno', 'Nije hitno', 'Važno' i 'Nije važno'. Svaki zadatak koji morate obaviti postavite na jedan od kvadrata. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Marija Volarić 01:40

- Sve hitno i važno trebali biste učiniti što je prije moguće. Sve što je važno, ali nije hitno, napravite kasnije. Sve što je hitno, ali nije važno, treba povjeriti nekom drugom - kaže Barnaby Lashbrooke, stručnjak za produktivnost. 

2. Nemojte ovisiti o e-pošti

Faye Cox, trenerica razmišljanja i samopouzdanja, predlaže da dnevno tri ili četiri puta provjerite e-poštu kako biste se skoncentrirali na druge zadatke bez distrakcija. 

- Odredite kada ćete provjeravati e-mail i tada posvetite svoju pažnju tome. Nemojte provjeravati mail dok nešto radite jer vrlo vjerojatno nećete stići razmisliti o punom odgovoru pa ćete poslati nešto na brzinu - nadodaje.

3. Skratite vrijeme provedeno na društvenim mrežama

Cox također preporučuje da se ne zabavljate s društvenim mrežama dok imate bitnog posla za obavljati. 

Napravili farmu pod zemljom na Kvatriću: Jedini tako sadimo začine i mikrozelenje u Europi
Napravili farmu pod zemljom na Kvatriću: Jedini tako sadimo začine i mikrozelenje u Europi

- Ovo najviše oduzima vrijeme, a vrlo je zarazno. Većina nas koristi društvene medije za svoje poslovanje, ali to je najveće gubljenje vremena i to ćete shvatiti tek kasnije kada vam se oduži posao ili kada ne stignete obaviti ono što ste trebali - objašnjava.

4. Jedan dan bez distrakcija

- Dan u kojem nema distrakcija je vrlo zanimljiva ideja. Kada znate da se morate skoncentrirati na vrlo važan posao, uzmite si dan bez ikakvih distrakcija, fokusirajte se samo na posao i krenite od najtežeg zadatka prema lakšem. Taj dan fokusirajte se da sve bitno završite i dobro odradite - kaže Gianluca Carnabuci, profesor organizacijskog ponašanja na Europskoj školi za menadžment i tehnologiju (ESMT) u Berlinu. 

5. Vjerujte svojim kolegama

Ako ste u mogućnosti, posvetite se samo bitnim sastancima i porukama.

- Vjerujte svojim kolegama da će dobro obaviti neki posao. Ne morate vi baš biti na svakom sastanku i provjeravati ih. Nepotrebni sastanci oduzet će vam mnogo vremena - kaže Tariq Rauf, osnivač digitalnog radnog središta Qatalog.

Kako na razgovoru za posao odgovoriti na pitanje: Jeste li u pregovorima s drugim firmama?
Kako na razgovoru za posao odgovoriti na pitanje: Jeste li u pregovorima  s drugim firmama?

6. Ne zaboravite malene predahe

Živimo u užurbanom svijetu gdje se radi, može se reći, 100 na sat. S obzirom na takav način života i poslovanja, jako je bitno uzeti predah. Nemojte se uhvatiti kako jedete i radite posao. Uzmite jednu veću pauzu za doručak, ručak ili večeru, ovisno kada radite, a tijekom dana si uzimajte još manjih pauza kako ne bi došlo do izgaranja.

- To je vrlo jednostavno, poput umivanja lica hladnom vodom ujutro. Za to vam ne treba posebna oprema niti trebate izdvojiti puno vremena. Tko nema vremena za u miru pojesti međuobrok ili protegnuti noge? Za to uvijek morate imati vremena - kaže Carmel Moore, suosnivačica tvrtke za meditaciju The One Moment Company.

7. Nađite mentora

Kada se nađete u panici ili ne znate kako biste nešto napravili, uvijek je lijepo moći se osloniti na nekoga tko je to već prošao. 

- Ukoliko nađete mentora to bi vam moglo donijeti uspješne rezultate u daljnjem poslovanju te bi vas moglo još više motivirati. Samo rješavanje problema vrlo je motivirajuće. Slabosti se lako prepoznaju, to su stvari koje ne volite raditi. Ako prepoznate osobnu slabost, pronađite mentora koji vam može pomoći - ističe Domenica Di Lieto, izvršna direktorica agencije za digitalni marketing.

8. Pitajte puno pitanja

Ako osjećate da niste napravili dovoljno dobar zadatak u većini slučajeva je to zato što vam ga nisu dobro objasnili. Nikada, ali baš nikada se nemojte sramiti pitati dodatna pitanja i tražiti da vam se objasni ono što baš najbolje ne razumijete. Ako ne znate kako riješiti zadatak i ako vam nije jasan, to će vas demotivirati i samim time zadatak ćete obaviti jako loše, piše The Guardian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro