Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako odabrati arhitekta i kako mu objasniti kakvu kuću želite

Kako odabrati arhitekta i kako mu objasniti kakvu kuću želite

Bitno je da uspostavite dobru komunikaciju s izabranim arhitektom jer on će nastojati što uspješnije interpretirati vaše potrebe te projekt kuće što više oblikovati prema potrebama vas i vaših ukućana...

Nakon ne baš male gnjavaže postali ste ponosni vlasnik građevinskog zemljišta na kojemu možete početi planirati gradnju svojeg doma. U tu svrhu već ste koristili stručnu pomoć kako biste sa što manje ogrebotina savladali prvu stepenicu prema svojem cilju. Pritom su vam pomogli odvjetnik pravnim savjetima i arhitekt prostorno-planskim savjetima. Sad je vrijeme da izaberete arhitekta koji će vas provući kroz labirint zakonske regulative koja će vam u konačnici odobriti sve potrebne dozvole i omogućiti trošenje novca, široko prepoznato kao – gradnja! 

Manji troškovi 

No tko je zapravo lik, najčešće odjeven u crno, kojeg zovu arhitekt? Da, on će vam omogućiti da dobijete taj čarobni zeleni pečat, nacrtat će vam neke zidove oko soba, fasadu, pomoći izabrati pločice, pa možda i zavjese... Ali zapravo arhitekt vam može dati mnogo više od toga:
•    najviše vrijednosti za vaš uloženi novac
•    smanjiti troškove gradnje
•    vašu kuću pretvoriti u dugotrajnu vrijednost
•    razumjeti vaše potrebe te ih pretvoriti u funkcionalnu i estetsku cjelinu

Cropped,Shot,Of,Two,Architects,Working,On,Blueprints,In,Their


Prvi je korak pronaći arhitekta (rodno ispravno je reći arhitekta/icu, ali zapravo tražite arhitektonski ured) koji vama odgovara. Postoje različiti načini kako doći do arhitekta. Možete otvoriti telefonski imenik i krenuti po abecedi, možete naletjeti na društvenim mrežama na nekoga tko vam se učini simpatičnim, možda netko od susjeda, rodbine ili prijatelja ima dobro iskustvo pa će vam preporučiti nekoga ili možete u Google ukucati "tražim arhitekta". Koju god metodu izaberete, bitno je da uspostavite dobru komunikaciju s izabranim arhitektom. Pritom će od presudne važnosti biti to da njegovi projekti načelno odgovaraju vašim očekivanjima. Uočit ćete da su arhitekti prilično brbljavi! Za razliku od većine slučajeva, to je zapravo vrlo dobra karakteristika: što brbljaviji, to bolji! 

Kažite što točno želite 

Naime, arhitekt vas pokušava upoznati i što bolje razumjeti kako bi mogao što uspješnije interpretirati vaše potrebe i projekt vaše kuće što više oblikovati prema potrebama vas i vaših ukućana. Bilo bi dobro da u tom procesu zaboravite olovku i papir, pristojno ignorirate škrabotine dobronamjerne rodbine, susjeda i prijatelja, ali svakako se što više otvorite prema arhitektu. Možda ste ljevak, možda volite spavati na podu, možda volite zalijevati cvijeće dok sunce zalazi, svirati trubu ili jednostavno buljiti u točku na zidu... Što god da su vaše skrivene strasti, one su vaše i čine vas sretnim te upravo takvim kakvi jeste.

3d,Architect,Designing,A,House.,All,Screen,Graphics,Are,Made

Arhitekt je lik koji će učiniti da ta točka na zidu bude najbolja točka na zidu ikad! Pritom će vam omogućiti da vam soba ima dovoljno svjetla, da ne zapinjete o dovratnik dok ulazite u spavaću sobu, da ne kresnete kukom u perilicu rublja dok izlazite ispod tuša, da vas ne živcira ljubičasti zid u hodniku kad se navečer mrtvi umorni vraćate s posla, da vaše obožavano "derište" ima dovoljno zida po kojemu može šarati vodootpornim flomasterom, da vam se ispeglane košulje ne zgužvaju u premalom ormaru i da kroz prozor ne gledate prekrasnu susjedu/susjeda kako žvače grah s kobasicom... Sve to i još mnogo drugih "nevidljivih" sitnica i čudnih tričarija čini ključni dokument koji će odrediti vašu buduću kuću. Dokument koji se skromno zove PROJEKTNI ZADATAK!

Stručni suradnici

Uz njega ćete dobiti i papir koji vas neće baš razveseliti, ali tako to ide, sve se u životu plaća, pa tako i usluga arhitekta. Ponuda koju ćete dobiti, ili ste je dobili i prije projektnog zadatka, formirana je uz pomoć cjenika Hrvatske komore arhitekata. Razveselit će vas ako je ponuda niža, ali ne zaboravite da ćete, ako platite "fiću", "fiću" i dobiti, ako imate za "mečku", super za vas, no dobro je poznato da su Golf, Passat ili, po novome, ID3, ID4... neka zlatna sredina koja dugo traje i mnogo daje, a rijetko se kvari. U ponudi će vam biti specificirane sve faze izrade projektne dokumentacije (idejno rješenje, idejni projekt, glavni projekt, izvedbeni projekt i projekt interijera), rokovi i cijena.

Architect,Designer,Interior,Creative,Working,Hand,Drawing,Sketch,Plan,Blue

Posebno obratite pozornost na elemente koji nisu dio ponude (primjerice geodetske usluge, geomehanika i sl...) i svakako dobro proučite ponudu i slobodno pitajte sve što vam nije jasno. U ponudu će biti uključeni i projekti stručnih suradnika koji su zakonom propisani kao obavezni. S njima u pravilu ne morate biti u kontaktu, ali ako vas nešto posebno zanima, zatražite i odradite sastanak. Čestitamo! Upravo ste potpisali ugovor. Vrijeme je da krenete korak dalje!

Branka Grgić i Damir Ljutić zajednički se bave arhitekturom i njoj bliskim temama kroz studio BADD.arch. Dobitnici su mnogih arhitektonskih nagrada.



Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partner na projektu je i ROCKWOOL. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
Nema novih live evenata
Komentari 0