Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pažljivo s otpadom zaraženih korona virusom, posebno maskama

Kako odlagati smeće ako ste zaraženi koronom ili u izolaciji?

Zagrebački holding poslao je građanima letak o odlaganju zaštitne opreme za sve koji nisu zaraženi ni u samoizolaciji ali i upute kako odlagati smeće ako imate koronu

VIDEO

Osobe kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom, ili postoji sumnja u zarazu, zbog koje su u samoizolaciji, trebaju biti vrlo pažljive sa svojim otpadom. Treba ga odlagati u plastične vrećice za otpad i čvrsto zavezati, pa potom tu vrećicu staviti u drugu plastičnu vrećicu koju treba čvrsto zatvoriti, poručuju iz Zagrebačkog holdinga u letku za građane. 

POGLEDAJTE VIDEO: Odvoz otpada poskupio, a grad sve prljaviji

Pokretanje videa...

00:22

Tako pripremljen otpad treba držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata (3 dana), prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad, ističu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svakako vodite računa o pravilnom odlaganju različitih vrsta zaštitnih maski i druge zaštitne opreme, kao i ambalaže od sredstava za dezinfekciju. 

Kako odlagati zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva?

Sve zaštitne maske koje se više ne mogu koristiti potrebno je odložiti u plastičnu vrećicu, a potom u spremnik za miješani otpad. Zaštitne plastične rukavice nakon uporabe odvojite u posebne vrećice koje se čvrsto zatvore te odložite u spremnik za miješani komunalni otpad.

Korištene maske ne smiju se ni u kojem slučaju odlagati u spremnike za korisni otpad, poput papira ili biootpada, niti u vrećice za sakupljanje plastične i metalne ambalaže.

Sredstva za dezinfekciju ruku i površina poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površine stola koji stižu na tržište najčešće u plastičnoj ambalaži zbrinjavamo tako da bočice najprije dobro isperemo običnom vodom, pa odložimo u vrećice za plastičnu ambalažu, ili u žute spremnike. Ako je na ambalaži drugačija oznaka (npr. neka od oznaka
štetnosti), tada je tu bočicu  potrebno posebno odvojiti i odnijeti u najbliže reciklažno dvorište.

I bočice od deterdženata i sredstva za čišćenje preporučuje se također najprije očistiti od sadržaja i isprati vodom, pa odložiti u žute vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu ili u žute spremnike na zelenim otocima. Ako ambalaža od deterdženta sadrži oznaku opasnih tvari, tada ju treba odvojeno odložiti u posebnu vrećicu te odnijeti u najbliže reciklažno dvorište, poručuju iz Zagrebačkog holdinga. 

Svu papirnu i tekstilnu konfekciju (otpadne maramice, ubrusi, krpe i ostali sličan otpad), koja je nastala u kućanstvu, potrebno je odložiti u kantu za otpad koja ima poklopac ili u vreću koju je potrebno čvrsto zatvoriti te odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Značajno porastao udio odvojenog otpada

Nove navike odvajanja otpada rezultirale su značajnim povećanjem količina odvojeno prikupljenog papira, plastike, stakla i biootpada, ističu u Zagrebačkom Holdingu. U 2019.u odnosu na 2018. godinu građani Zagreba odvojili su 7 puta više biootpada, 80 posto više plastike, 48 posto više papira, te 13 posto više stakla.

Trend je nastavljen i u 2020. godini, pa je tako u prvom polugodištu količina odvojenog prikupljenog papira povećana za 41 posto, stakla za 55 posto, plastike 1,5 puta, a biootpada čak 5 puta više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, ističu u ZG Holdingu.

Pažljivo s maskama na nosu

Iz ZG  Holdinga podsjećaju i na način na koji se nose razlićite vrste zaštitnih maski: 

Zaštitna pamučna maska

Izrađena je od dvoslojnog pamučnog materijala gušćeg tkanja i nosi se tako da čvrsto prianja uz nos i usta. Treba ju svakako promijeniti ako je mokra. Dok ju nosite, nemojte ju dodirivati. 

Medicinska/kirurška maska 

Koristi se za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Važno je da čvrsto prianja uz usta i nos. Koristi se jednokratno. 

Zaštitna maska s ventilom i bez ventila (FFP2 I FFP3)

Namijenjena zaštiti od čestica, kapljica i aerosola. Primjena je jednokratna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana