Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako pobijediti strah i tremu: Govoriti u javnosti je lako...

Kako pobijediti strah i tremu: Govoriti u javnosti je lako...
1

Igrajući se, uvježbajte s djetetom kako se ponašati u situacijama koje mu izazivaju neugodu. Poučite ga da govori polako i da shvati da slušatelje muči isti problem

VIDEO

Strah od govorenja u javnosti zajednički je djeci i odraslima. Procjenjuje se da čak 90 posto ljudi ima neki oblik ovog straha, koji se može ogledati u širokom rasponu simptoma, od blagih, poput drhtanja glasa i znojnih dlanova, preko jakog lupanja srca, ali može dovesti i do potpune blokade u najnezgodnijem trenutku. Ponekad pogrešno mislimo da je taj strah vezan samo uz nastupe na pozornicama i držanje govora, ali može se javiti i u mnogim svakodnevnim situacijama. Kako i vaše dijete ne bi prolazilo takve tegobe kad odraste, treba što ranije početi djelovati na rastjerivanju toga straha. Ohrabrujte ga da što češće govori pred drugima, recitira i pjeva, jer se samo tako može osloboditi. 

Mama Sanja se sjeća kako se njezina djevojčica dugo nije usuđivala ići sama u prodavaonicu ili bilo kamo gdje bi trebala komunicirati sa službenicima u nepoznatim okolnostima. U školi se nije bojala jer je bila u okruženju koje je već upoznala i među ljudima koji joj nisu bili strani. Ali je svaka nova situacija bila problem. Bojala se da će je prodavačica ili službenik nešto pitati ili da će joj nedostajati novca, a ona neće znati što reći i napraviti. Opisala bi taj osjećaj kao osjećaj da dolazi katastrofa. Sve bi se u njoj stisnulo, dlanovi oznojili, panika je preplavila  i prije nego što bi uopće mogla išta reći, okrenula bi se i pobjegla poput krivca. 

Kad bi išla nešto kupiti s prijateljicama, strah je bio osjetno manji. Stoga joj je mama savjetovala da ipak ne izbjegava prodavaonice, ali neka ide u društvu ili s njom. 

Postupno je strah splašnjavao i jednog dana posve nestao. Stručnjaci napominju da je u podlozi toga straha pitanje kako će druga strana reagirati na ono što kažemo i hoćemo li se osramotiti, a strah od “sramoćenja” jedan je od najjačih među velikima i malima jer svi želimo prikazati se u najboljem svjetlu.  A “naše izvedbe” u različitim životnim situacijama pred nepoznatim ljudima zapravo su mali nastupi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Psiholozi stoga savjetuju niz vježbi koje će djetetu pomoći da se izbori s tom neugodom i da stekne vještinu lakšeg izražavanja riječima. Jedan od savjeta je zauzimanje samouvjerena stava jer neverbalno prenosimo više poruka nego riječima. Najprije je važno, slažu se psiholozi, objasniti djetetu da je neugoda koju osjeća normalna situacija koja će proći uz malo vježbe. Ohrabrite dijete da se drži samouvjerenije, da hoda i sjedi uspravno te da podigne glavu i nasmije se, zamišljajući da je s druge stane ogledala publika i da je odraz njegovih očiju zapravo pogled publike. 

Čak i ako je jako sramežljivo, ovakva igra može djetetu jako dići moral, poručuje Stacey Marshall, autorica niza dječjih knjiga kojima pomaže djeci da prebrode neugodne situacije tijekom djetinjstva i adolescencije. Kroz igru uvježbavajte s djetetom ponašanje u situacijama koje su mu neugodne, uputite ga da prije nego što progovori duboko udahne, uspori govor i lagano povisi ton glasa. I tijekom dnevnih aktivnosti možete ohrabrivati dijete da se oslobodi straha kad treba progovoriti pred nepoznatima. Na primjer, dopustite djetetu da u restoranu samo naruči ono što želi od konobara, pazeći na to da govori polako i razgovjetno. Također upozorite dijete da pripazi na ton svoga glasa jer se u tremi može prenijeti pogrešna poruka. Pokažite djeci kako se s intonacijom neke jednostavne rečenice poput “Ne mogu vjerovati da se ovo događa” mijenja i značenje onoga što prenosimo. 

Upozorite dijete da se nauči koristiti tom vještinom kako bi izrazilo različite emocije i neka smisli okolnosti u kojima bi koju od njih upotrijebilo.  A za kraj dana, možete malo zamijeniti uloge. Umjesto da baka ili vi priča djetetu priču prije spavanja, neka dijete u obliku priče prepriča baki i djedu kako je provelo dan, savjetuje Jachson Chow, ravnatelj Communication Academy u Cupertinu, u Kaliforniji, škole u kojoj se najmlađe poučava govorenju u javnosti.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru