Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Kako skuhati savršenu šalicu kave, čaja i vruće čokolade?

Kako skuhati savršenu šalicu  kave, čaja i vruće čokolade?

Šest stručnjaka podijelilo je svoje savjete za spravljanje popularnih toplih napitaka. Jedan od savjeta je i da nikad ne stavljate kavu u vodu koja još vrije

VIDEO

Savršena šalica kave

Nemojte koristiti vodu iz pipe ili vodu koja još vrije

Ako živite u području gdje je tvrda voda, preporučljivo je da ju filtrirate. Tvrda voda u sebi ima mnogo minerala i spojeva zbog kojih okus kave ne dolazi toliko do izražaja. Najbolje je i ne koristiti vodu koja još vrije, jer će i to pokvariti okus kave. Najbolje je maknuti vodu s vatre nakon što je proključala i pričekati minutu prije nego stavimo kavu unutra, savjetuje Rob Hodge, osnivač tvrtke Rave Coffee.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Dobrobiti kave 00:36

Slijedite recept

- Recepti za kuhanje kave su vitalni za dobivanje najboljeg okusa iz zrna. Većina proizvođača predložit će najbolje načine za kuhanje njihove kave. Kava kao iz kavane može se pripremiti na bilo kojem uređaju, pod uvjetom da imate vagu i mjerač vremena kako biste slijedili recept. Jedino što će vam zaista pružiti nevjerojatnu kavu je dobar mlinac za mljevenje kave. Ako imate mogućnost mljevenja zrna u svježem stanju, uvijek ćete dobiti bolju kavu - rekla je Katie Thompson, voditeljica uvježbavanja u londonskoj školi Artisan Coffee School.

- Ako započnete s osnovama i slijedite recept za kuhanje, možete početi razumjeti kako ga postupno poboljšavati. Izvažite količinu kave s kojom započinjete i količinu vode koju koristite. Tada možete upotrijebiti određeno vrijeme kuhanja i to zabilježiti. Jednom kad se s tim uhvatite u koštac, možete početi eksperimentirati i razraditi ono što vam najbolje odgovara. Na primjer, dobar recept za kafiće je upotreba 70 g svježe mljevene kave na jednu litru vode - dodao je Rob.

Tajna najfinije turske kave: Ona se ne kuha niti u nju ide mlijeko
Tajna najfinije turske kave: Ona se ne kuha niti u nju ide mlijeko

Izbjegavajte instant kavu i kupujte zrna

Katie i Rob se slažu da ćete bolji i zanimljiviji okus dobiti od svježe samljevenih zrna kave nego od instant verzije. Naravno, dodaju, ako volite okus instant kave, onda je to prava kava za vas.

Ako dodajete mlijeko, koristite tamno prženu kavu

Katie i Rob savjetuju da koristite tamno prženu kavu ukoliko volite dodavati mlijeko.

Tamno pržena kava naime ima jači i bogatiji okus, koji će se s mlijekom još samo istaknuti, a neće se razvodniti kao slabije pržene kave.

Savršena šalica čaja

Odaberite pravu šalicu

- Ovo se možda čini kao osobni odabir, ali ono iz čega pijete svoj čaj ne smije se zanemariti. Nježni i lagani čajevi najbolji su iz staklenih šalica jer se staklo brže hladi, a to će osigurati da listovi čaja ne zagore. Ipak, za mene nema do porculanske šalice, koja pomaže izbalansirati temperaturu i zadržati je - kaže Guy Hilton, upravitelj u hotelu Waldorf Hilton.

Obratite pažnju na temperaturu i trajanje kuhanja

- Kod kuhanja čaja dvije najvažnije informacije su vam preporučeno vrijeme kuhanja i temperatura vode. Ako niste sigurni, obično je sigurna oklada kuhati četiri minute na 100 °C sve čajeve koje ćete piti s mlijekom i tri minute na 80 °C za čajeve koji se piju bez mlijeka. Ukoliko vrećicu s čajem ostavite predugo u vodi, čaj će dobiti na gorčini - rekla je Krisi Smith, osnivačica brenda Bird&Blend.

Koristite filtriranu vodu

- Možda zvuči glupo, ali vaša šalica čaja se sastoji od 98% vode i zato je važno da je voda kvalitetna. Ukoliko imate tvrdu vodu filtrirajte ju ili koristite onu iz boce - savjetuje Krisi.

10 zimskih čajeva za jačanje imuniteta te protiv prehlada
10 zimskih čajeva za jačanje imuniteta te protiv prehlada

Mlijeko uvijek stavljajte na kraju

- Čak i znanost tvrdi da se mlijeko uvijek stavlja na kraju. Vaši listići čaja trebaju vremena da otpuste okuse na pravoj temperaturi, a ako dodate mlijeko prije nego je taj proces završio, ono će poremetiti temperaturu u šalici i nećete dobiti odgovarajuću punoću okusa - kaže Krisi.

Uvijek je bolje koristiti listiće čaja nego onaj u vrećici

Krisi i Guy slažu se da ćete uvijek dobiti bolji i bogatiji okus čaja iz listića nego iz onog unaprijed pripremljenog čaja u vrećici iako, dodaju, već postoje neke marke koje proizvode čaj u vrećicama koji se približava kvaliteti listića.

Savršena šalica vruće čokolade

Jens Knoop, osnivač tvrtke Knoops Hot Chocolate, objasnio je korake koje treba slijediti ako želite napraviti savršenu šalicu vruće čokolade:

Pazite da vam mlijeko ne zagori

Ukoliko morate, koristite termometar kako bi mlijeko doveli na temperaturu od oko 70°C.

Koristite punomasno mlijeko

Najbolje rezultate dobit ćete s kvalitetnim punomasnim mlijekom, a od biljnih varijanta možete koristiti zobeno mlijeko.

Nemojte koristiti čokoladu u prahu

Radije koristite listiće prave čokolade nego prah. Pjenjačom neprestano miješajte komadiće dok se svi nisu rastopili.

Uz čaj noge manje smrde, kosa je ljepše boje, podočnjaci manji
Uz čaj noge manje smrde, kosa je ljepše boje, podočnjaci manji

Dodajte začina

U svoju vruću čokoladu možete dodati cimeta, čili ili morske soli, koji će pojačati okus i dati mu jednu sasvim novu dimenziju, piše Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno