Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Kamenci nastaju zbog previše soli, a premalo mlijeka i vode

Suprotno prijašnjim savjetima, bolesnici s bubrežnim kamencima bi trebali unositi više kalcija u mliječnim proizvodima te piti veće količine vode nego su do tada pili

Fotolia
Foto: Fotolia
2 komentara

Žene koje unose više od maksimalno preporučenog unosa soli od šest grama imaju 61 posto veći rizik od nastanka kamenaca, otkriva studija Sveučilišta Washington na 78.000 žena. 

Budući da se većina kamenaca sastoji od kalcija, nekoć se smatralo da je smanjenje mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani način sprečavanja novih kamenaca, no tko unosi premalo kalcija ima i 20 posto veći rizik od formiranja kamenaca, prenosi Fox News.

- Nakon što otkriju da imaju bubrežne kamence, ljudi misle da trebaju smanjiti unos kalcija, no to će zapravo pogoršati stanje - zaključuje voditelj studije, dr. Mathew Sorensen.

Smanjenje soli u prehrani doprinijet će i smanjenju razina kalcija u urinu, a za organizam je ključna ravnoteža svih elemenata, objašnjavaju znanstvenici. Tekućina pak pomaže razlaganju tih elemenata, pa liječnici svim pacijentima s bubrežnim kamencima savjetuju uzimanje više vode, jer je upravo manjak tekućine doveo do stvaranja tog bolnog zdravstvenog problema.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message