Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Kamo za vikend: Od šopinga u Grazu do Sajma antikviteta, uživanja u Danima čokolade...

Kamo za vikend: Od šopinga u Grazu do Sajma antikviteta, uživanja u Danima čokolade...

Vikend je pred nama i ponovno smo vam pronašli 7 odličnih prijedloga kako ga provesti. Od uživanja u prirodi i planinarenja, do posjeta sajmovima i festivalima

VIDEO

Svake prve subote u mjesecu u Osijeku organiziraju simpatičan Sajam antikviteta pa ako ste negdje u blizini, svakako ga posjetite i kupite pokoju sitnicu za dekoriranje doma, dar dragoj osobi... Dani čokolade i kave u Zagrebu oduševit će sve ljubitelje slatkog, a LUV Fest u Ljubljani sve zaljubljenike u umjetnost protkanu ljubavlju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Šetnja uz Kupu savršen je bijeg od užurbane svakodnevice i odmor u prirodi. Staza počinje u bajkovitom Brodu na Kupi, a prolazi kroz Vilinski gaj gdje su se prema legendi okupljale vile. Tu je i planinarski pohod po Kalniku koje organizira Planinarsko društvo Ludbreg, a dio je aktivnosti povodom Welcome Spring festivala.

Opatija ožujka postaje oaza zdravlja i wellnessa. To je spoj fizičke aktivnosti, uživanja u prirodi te upoznavanja opatijske kulturne i povijesne baštine. I za kraj smo vam ostavili jednu pomalo retro poslasticu, a to je organizirani šoping u Grazu. Kreće se autobusom iz Zagreba, a podsjeća na popularne šopinge na koje su nekad rado išle naše mame i bake.

Sajam antikviteta u Osijeku

Svake prve subote u mjesecu od 9 do 14 sati posjetite Park kralja Držislava te na mnoštvu štandova pronađite unikatne predmet poput nakita, knjiga, stripova i časopisa, umjetnina i ostalih raznovrsnih starina. Na sajmu pronađite i razne obrtničke proizvode i proizvode seoskih gospodarstava poput drvenih igračaka, sireva, gastro delicija, vina i džemova, kažu u Turističkoj zajednici
Osječko-baranjske županije
.

Osijek: Sajam antikviteta kod Školjke u Parku Kralja Držislava

- Sajam antikviteta omiljena je lokalna manifestacija na kojoj ćete svaki put pronaći nešto novo i jedinstveno, a naslanja se na višestoljetnu tradiciju sajmovanja u središtu Tvrđe na Trgu sv. Trojstva. Sajam antikviteta održava se u Parku kralja Držislava uz Dom HV-a, preko puta Tvrđe - dodaju.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

Dani čokolade i kave, Zagreb

Prava gozba za sladokusce trajat će od petka 1. ožujka do nedjelje 3. ožujka u  Family mallu u Zagrebu, Škorpikova 11.

- Muzej čokolade Zagreb i Family mall i ove godine pozivaju na najukusniji sajam vikenda. Posjetite više od 70 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije i Austrije (čak 50% više nego 2023.!). Artisan i craft čokolatijeri, specialty roasteri, svjetski brendovi iz segmenta kava, proizvođači slastica, šalica, aparata za kavu, ručno izrađene prirodne kozmetike na bazi kakaa i kave – sve raspoređeno na 2.000 m2 u dva paviljona - kaže organizator.

- Posjetitelji će imati i pristup pregršt pokaznih radionica (rada s čokoladom, izrade kozmetike na bazi kave i kakaovca, latte arta na kavi, ručne izrade pralina…). A bit će i izložba čokoladnih skulptura koje su izradili učenici zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, pop-up izložba Muzeja čokolade Zagreb na temu povijesti oglašavanja čokolade i kave na 15 punktova u Family mallu, umjetnički performansa akademskog kipara dr.art. Petra Popijača koji će iz masivnog bloka čokolade izraditi reljef inspiriran Zagrebom - dodaju.

Radno vrijeme u petak i subotu je od 10 do 20 sati, a u nedjelju od 10 do 18 sati. Cijena ulaza za odrasle iznosi 3,50 eura, a djeci do 18 godina starosti ulaz je besplatan.

Više detalja potražite OVDJE

Zavirite u najljepšu knjižnicu na svijetu, od kada je napravljena u njoj ništa nije mijenjano
Zavirite u najljepšu knjižnicu na svijetu, od kada je napravljena u njoj ništa nije mijenjano

LUV Fest, Ljubljana

Ovaj simpatičan festival traje do 12. ožujka i posvećen je ljubavi i umjetnosti.

- LUV Fest je festival ljubavi, umjetnosti i lutanja koji će se u Ljubljani održati od 8. veljače, na dan kada se obilježava spomen na najvećeg slovenskog pjesnika Franceta Prešerna, do 12. ožujka, kada po tradiciji ptice počinju svoje udvaranje. Kao i ptice i vi možete uživati u mjesecu ljubavi - kažu u Turističkoj zajednici Ljubljane.

Nabrojali su neke od stvari koje ćete tamo vidjeti i doživjeti:

  • odmorite pogled na umjetničkim instalacijama razasutim diljem Ljubljane koje će okupiti mlade i stare,
  • slikajte se na foto mjestima u gradu i stvorite nezaboravne uspomene,
  • izraditi lijepe suvenire na kreativnim radionicama,
  • priuštite si kulturna iskustva posjetom brojnim koncertima, izložbama i drugim događanjima,
  • poklonite si neku kulinarsku poslasticu na temu festivala, bez grižnje savjesti.

- Festivalom LUV Fest slavimo ljubav prema našoj kulturi, našoj baštini i slovenskom jeziku. Pod zajedničkom temom ljubavi, predstavljamo brojna kulturna događanja u gradu uz zanimljiv popratni program. To je festival koji obuhvaća sve žanrove za sve generacije. Tijekom festivala težimo da Ljubljana postane prostor za otkrivanje, učenje, susretanje i suživot s različitim kulturama - dodali su.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

Šetnja uz Kupu, Brod na Kupi

Radi se o laganoj šetnji uz rijeku Kupu u duljini nešto manje od dva kilometra tako da je pogodna čak i za obitelji s manjom djecom.

- Staza započinje u naselju Brod na Kupi kod Kaštela Zrinski u kojem se nalazi Stalni postav Prirodoslovnog muzeja 'Divljina s pogledom na more' te Interpretacijski centar 'Putovima Frankopana' - kažu u Turističkoj zajednici Gorskog kotra.

Brod na Kupi: Otvoren Interpretacijski centar Putovima Frankopana

- Šećući cestom koja prati tok rijeke Kupe nizvodno dolazite do predjela Vilinski gaj na kojem su se prema legendi okupljale vile te do ušća rječice Kupice u Kupu. Ovo je mjesto ujedno i pozitivna energetska vitalna točka u litopunkturnom projektu 'Svijet Kupe' - dodaju.

- Nastavljate preko kamenog mosta iznad Kupice i skrećete u ulicu Zamost te, prolazeći pored lijepo uređenih kuća, stižete do šumarka kroz koji vas vodi uzvodno uz rječicu. Dolazite do visećeg mosta koji prelazite i skrećete desno te se vraćate u mjesto Brod na Kupi. Šetnji predlažemo dodati i prolaz kroz Poučnu stazu medvjeda koja se nalazi u dvorištu OŠ Frana Krste Frankopan - opisali su što ćete tamo sve vidjeti i doživjeti.

Kartu i više detalja pronaći ćete OVDJE

Planinarski pohod Kalnik - Ludbreg

Još jedna divna šetnja po prirodi koja će vas napuniti dobrom energijom potrebnom za nadolazeći radni tjedan. Organizira ga Planinarsko društvo Ludbreg, a polazak je planiran autobusom u 5.45 sati sa Otoka mladosti u Ludbregu. Participacija iznosi 4 eura.

Izletnici i planinari izabrali Kalnik kao vikend destinaciju

- Dio Welcome Spring festivala je i tradicionalni planinarski pohod koji vas vodi na pješačku avanturu od planinarskog doma na Kalniku do centra svijeta u Ludbregu. Put vodi kroz predivnu kalničku prirodu, preko povijesnih atrakcija: partizanskih bolnica Stupe te bolnica Gabrinovec, koje su renovirane u mini muzej - kažu u Turističkoj zajednici Ludbrega.

- Dulji odmor bit će organiziran baš u Gabrinovcu, a hranu i okrjepu ponesite sa sobom. Nakon 27 kilometara stiže se u Ludbreg, oko 17 sati gdje će, uz potporu Grada Ludbrega, biti organizirana večera u šatoru na Otoku mladosti - dodaju.

Isti dan organiziran je i dječji planinarski pohod.

- Zanimljiv je, zabavan i izazovan baš kao i onaj za odrasle, ali na razini prilagođenoj djeci školske dobi (od prvog do četvrtog razreda). Planinarska dionica duga je desetak kilometara, a mali planinari će ju proći uz stručno vodstvo, kako bi, uz boravak na otvorenom i rekreaciju, ponešto naučili o planinarenju i prirodi - kažu i dodaju da mališani kreću isto s Otoka mladosti, ali nešto kasnije, u 10 sati.

Izletnici i planinari izabrali Kalnik kao vikend destinaciju

Ovi izleti dio su Welcome Spring Festivala koji se održava četiri godine, svakog proljeća. Traje svaki vikend od subote 2. ožujka do nedjelje 24. ožujka.

- Već četiri godine, svakog proljeća, grad Ludbreg, poznat kao 'Centar svijeta' i njegova okolica postaju i jedno od središta rekreacije, aktivnog života i boravka u prirodi.Za to je zaslužan posebna i po mnogočemu jedinstvena manifestacija imena 'Welcome Spring festival'. Kroz nekoliko vikenda tijekom ožujka Ludbreg i zeleni i dinamični krajolik koji ga okružuje poprište je niza uzbudljivih, zanimljivih i inspirativnih outdoor događanja: utrka, programa za djecu te rekreativnih i zabavnih sadržaja koji svi imaju jedan zajednički cilj - probuditi nas iz zimskog sna i potaknuti nas na aktivni boravak u prirodi - pojasnili su.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

VIDEO Egipat prvi put za javnost otvara novu citadelu u Kairu
VIDEO Egipat prvi put za javnost otvara novu citadelu u Kairu

Opatija - oaza zdravlja i wellnessa

- Tijekom ožujka brojni opatijski zdravstveni i wellness centri predstavit će svoju bogatu ponudu po promotivnim cijenama, a Turistička zajednica grada Opatija je za svoje goste i sve zainteresirane organizirala vođena nordijska hodanja, treninge s najpoznatijim hrvatskim trenerom Marijom Mlinarićem, te noćnu trail utrku - kažu u Turističkoj zajednici grada Opatije.

Fotolia

- Svake nedjelje u ožujku na kupalištu Slatina Mlinarić će voditi treninge na otvorenom, s početkom u 10 sati... Sudjelovanje na treninzima je besplatno. Odlično 'zagrijavanje' za nedjeljne treninge s Marijom Mlinarićem bit će subotnje nordijsko hodanje uz stručno vodstvo licenciranih voditelja KŠR Gorovo iz Opatije, koje se nastavlja i nakon kraja ožujka i traje sve do svibnja. Subotom ispred Ville Angioline u 10 sati kreću rute koje će povezati fizičku aktivnost, uživanje u prirodi i upoznavanje opatijske kulturne i povijesne baštine, a organizatori su pripremili štapove za nordijsko hodanje za 40 osoba - pojasnili su.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

Šoping u Grazu

Radi se o jednodnevnom izletu autobusom koji organizira tvrtka Darojković d.o.o. Kreće se u subotu 2. ožujka rano ujutro iz Zagreba. Cijena je 20 eura i potrebno se ranije prijaviti, a to možete napraviti OVDJE. Imaju polaske i 02.03.,09.03.,16.03.,23.03.,30.03.

Plan puta:

'Polazak autobusa u 7:00 sati ispred južnog ulaza na Zagrebački velesajam. Vožnja kroz Sloveniju do Austrije.

Dolazak u Graz – glavni grad pokrajine Štajerske.
Prilikom dolaska u Graz autobus stane u trgovačkom centru Seiersberg. Slobodno vrijeme za kupovinu i osobne programe do 13:30.

U 14:00 sati autobus kreće u centar grada do Opere, odakle je i povratak u 17:30.

(Ako netko želi ostati u shopping centru SEIERSBERG do povratka, može, ali mora to najaviti vozaču )

Po dolasku u grad, preporučujemo kraći razgled i šetnju starogradskom jezgrom: OPERA – LANDHAUS – GLAVNI TRG (HAUPTPLATZ) – GRADSKA VIJEĆNICA, te šetnja do mostova na rijeci Muri gdje imate priliku vidjeti MURINSEL – jedno od futurističkih čuda koje u sebi sadrži amfiteatar i kavanu te KUNSTHAUS – futurističkih građeni Muzej suvremene umjetnosti. Predlažemo šetnju do tvrđave Schlossberg odakle se pruža prekrasan pogled na grad. Slobodno vrijeme za osobne programe. Polazak za Zagreb u 17:30 iz centra Graza.'

Dolazak u Zagreb u večernjim satima ( oko 21:00 h)

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja