Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kampiranje za neznalice: Što sve trebate ponijeti sa sobom?

Kampiranje za neznalice: Što sve trebate ponijeti sa sobom?
1

Na izlete je bolje nositi konzerviranu hranu ili hranu omotanu u foliju kako ne bi privlačila zvijeri i kukce. Nemojte ležati na travi i ponesite sa sobom plinsko kuhalo

VIDEO

Prije odlaska na izlet u prirodu, obavezno posvetite vrijeme planiranju izleta da se ne bi pretvorio u opasnu avanturu, upozorava Ratko Štefek, član Vijeća Saveza izviđača Hrvatske. 

- Moramo imati jasne ciljeve boravka u prirodi i pripremiti se za ono što ćemo vidjeti, naučiti, uvježbati ili uraditi. Moramo znati i gdje idemo, kojim putem, kakav je put, kakva je njegova prohodnost i vrebaju li opasnosti te - posebno! - koji su alternativni putevi. Pokušajte odrediti i koliko vam je vremena potrebno, koja prijevozna sredstva možete koristiti, gdje ima pitke vode, gdje se možete opskrbiti hranom te gdje sve možete prenoćiti. Trebate znati ima li u blizini planinarskih domova, skloništa, kampova ili privatnog smještaja, zatim ima li signala za mobitel, kakva je vremenska prognoza i koje opasnosti donosi pojedino vrijeme - govori nam Štefek. 

No podjednako je važno i psihološki se pripremiti: nije svejedno žele li svi članovi obitelji ići na izlet i očekuju li od njega isto. 

Prije puta svakako provjerite jeste li sve pripremili, razmislite o tome što vas može iznenaditi i znate li što poduzeti u slučaju izvanrednih situacija. Obavezno bi trebala postojati i kontakt osoba koja je upoznata s vašim odlaskom u “divljinu”, koju ćete redovito obavještavati o svim promjenama planova, kako netko ne bi nepotrebno alarmirao službu 112 i dignuo na noge GSS. Općenito, noćenje na otvorenom u prirodi treba izbjegavati, kaže naš sugovornik. 

Ako je to dio plana, tada morate nositi opremu za noćenje pa su naprtnjače teže i kretanje nesigurnije, naročito po teže prohodnom terenu. 

- Moramo imati ispravan šator, znati ga brzo podići i biti sigurni da ga možemo podići u otežanim uvjetima: tijekom noći, kiše ili vjetra - kaže naš sugovornik. Izviđači to rješavaju licenciranim voditeljima, a planinari Vodičkom službom i uvijek je bolje biti u organiziranim grupama, umjesto samostalnih pothvata. Po zakonima, kampiranje je dopušteno samo u kampovima. Udruge planinara, izviđača i neke sportske udruge, kao i škole te sindikati, mogu organizirati izlete i kampiranje izvan kampova, a tijekom održavanja sportskih, kulturnih i sličnih manifestacija i jedinice lokalne samouprave mogu dopustiti dizanje šatora izvan kampova. 

- No ako se zbog nepredviđenih okolnosti izlet produlji do mraka, bolje je sigurno prenoćiti nego noću lutati. Takvo privremeno prenoćište izviđači zovu ‘bivak’. Ne vjerujem da bi nam netko naplatio kaznu zato što smo stjecajem okolnosti morali prenoćiti u prirodi. No pazite da to ne radite u nacionalnim parkovima, rezervatima prirode i drugim štićenim područjima - upozorava Štefek. 

Nemojte ležati na travi

Ako zaglavite u šumi i nemate podložak za ležaj, skupite lišće i granje te ga stavite pod sebe. Noću osjetno padaju temperature pa budite odjeveni slojevito.

Ponesite plinsko kuhalo

Ljeti je u nekim županijama na snazi zabrana loženja otvorene vatre od 1. lipnja do 31. listopada, pa ako planirate kuhati manje obroke, ponesite manje plinsko kuhalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje