Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kanađani piju mlijeko iz vrećica - žele smanjiti gomilanje otpada

Kanađani piju mlijeko iz vrećica - žele smanjiti gomilanje otpada

Ako se slučajno nađete u samoposluzi na području Ontarija, na odjelu s mliječnim proizvodima mogli biste naići na nešto neobično. Naime, tamo možete dobiti mlijeko samo u vrećici

VIDEO

Kupci u kanadskim dućanima redovito podižu predmet od nekih četiri kilograma u svoju košaricu koji izgleda kao da je riječ o plastičnom pakiranju za pelene. No, to nisu pelene, to je vreća mlijeka.

POGLEDAJTE VIDEO: Mladi Lovro uzgaja magarce i prodaje njihovo mlijeko

Pokretanje videa...

Magarac 01:29

S unutarnje strane pakiranja nalaze se zapravo tri srednje velika mjehura mlijeka koja su svezana zajedno. Kada s paketom dođete kući, mlijeko se stavi u vrč, a kut plastične vrećice odsiječe škarama kako bi ga mogli izliti. Moguće je i da se napravi manja rupa za ispuštanje zraka. Budući da mlijeko nije potpuno zatvoreno, mora se brzo potrošiti.

Mnogima koji uživaju redovito piti mlijeko se može učiniti kao da je spremnik koji se može zatvoriti bolji izbor. Međutim, u Ontariju u ovim plastičnim vrećicama dolazi najmanje 75 posto prodanog mlijeka. Ovakve vrećice ćete također pronaći i u Maritimesu i Québecu.

15 zlatnih savjeta za beskrajnu ljubav i sretan brak koji traje...
15 zlatnih savjeta za beskrajnu ljubav i sretan brak koji traje...

Ako se pitate zašto to čine, možda ćete trebati razmisliti o metričkom sustavu. Naime, staklene boce su se još krajem 60-ih koristile za mlijeko, ali službenici su prepoznali veliku količinu otpada i troškove koji su odlazili na ambalažu. Bilo je teško transportirati teške boce, a ako biste bacili jednu, sve bi se slomile. To je otprilike isto vrijeme kada je Kanada prešla na metrički sustav.

Budući da bi se tekućine sada trebale prodavati u litrama, proizvodni pogoni počeli su proizvoditi kartone i vrčeve u tu svrhu. Prepoznato je da će znatan iznos troškova biti povezan s promjenom strojeva u skladu s novim zahtjevima. Kad je DuPont krajem šezdesetih uveo mogućnost ubrizgavanja mlijeka u plastične vrećice, to više nije zahtijevalo toliku prilagodbu.

Ne samo da je uštedio vrijeme i novac proizvodnim pogonima, nego je proizveo i manje otpada. Još uvijek ima nešto plastike potrebne za zadržavanje mlijeka, ali mnogo manje od tradicionalne plastične kutije. Odatle su potekle vrećice mlijeka i to se čini očitim izborom za Kanađane.

Upute stručnjaka: U trenutku potresa nemojte leći pod stol, najveći neprijatelj je panika...
Upute stručnjaka: U trenutku potresa nemojte leći pod stol, najveći neprijatelj  je panika...

Metrički sustav već je bio u punom jeku do 1980-ih u Kanadi. U to je vrijeme postalo uobičajeno da se paketi mlijeka od četiri litre prodaju u Ontariju. Nedugo zatim kupci su bili na brodu, shvativši da novi sustav ima neke koristi. Jedan od nedostataka bio je taj što se mlijeko može brzo pokvariti, ali budući da je pakiranje dolazilo s tri unutarnje vrećice, uvijek se mogla otvoriti nova. Sve neiskorištene vrećice mogu se normalno čuvati u hladnjacima, čak i u prostorima gdje tipični vrč za mlijeko ne bi odgovarao.

Pakiranje mlijeka nije prihvaćeno u cijeloj Kanadi, a u nekim dijelovima zemlje (kao i u drugim dijelovima svijeta) i dalje se čini neobičnim. Postoje neka područja na svijetu koja počinju usvajati ovaj način pakiranja mlijeka, uključujući i Sainsbury, koji je počeo s proizvodnjom mlijeka u vrećicama u 2010. godini. Čak su ljudima ponudili poticaj za promjenu, što je bio besplatan vrč.

U Sjedinjeni Američkim Državama također postoje neki koji su prihvatili ovaj način pakiranja mlijeka, uključujući osnovnu školu Golden Hills blizu Omahe u Nebraski. U toj školi naći ćete djecu kako pijuckaju vrećice mlijeka, kao sok Capri Sun-Esque. Slične vrećice mogu se naći i u Mađarskoj, Južnoj Africi i Kini.

Pospani za tren: Šest načina da sebe uspavate za 10 minuta
Pospani za tren: Šest načina da sebe uspavate za 10 minuta

Ako putujete u neke od tih područja, možda ćete htjeti krenuti prema Wisconsinu, Iowi ili Minnesoti do prodavaonice Kwik Trip ili Kwik Star. Te trgovine prodaju mlijeko u vrećama u veličini od pola galona, piše 12Tomatoes.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje