Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kao gripa koja nikako da prođe: 15 podmuklih simptoma lupusa

Kao gripa koja nikako da prođe: 15 podmuklih simptoma lupusa
1

Lupus je autoimuna bolest koju nije lako dijagnosticirati, jer simptomima oponaša mnoge druge bolesti, no postoji test krvi putem kojega se relativno jednostavno može potvrditi dijagnoza

VIDEO

Lupus je autoimuna bolest koju nije uvijek lako dijagnosticirati, jer simptomima oponaša mnoge druge bolesti. Zato je dobro imati na umu neke od njih i povremeno se provjeravati. Ako imate četiri ili više simptoma s ovog popisa, svakako posjetite liječnika. 

Kao da imate gripu, samo ne prolazi

Groznica, zimica, bolovi u mišićima i umor su klasični simptomi gripe, no spadaju i u klasične simptome lupusa. Razlika između gripe i lupusa je u tome što će ti simptomi kod gripe pomalo popuštati i prolaziti za četiri do pet dana, dok kod kupusa mogu trajati tjednima ili se mjesecima pojavljivati u periodima. 

Naglo mršavite, a niste na dijeti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mršavljenje bez truda čini se kao super stvar, no to može biti simptom lupusa. Lupus je autoimuni poremećaj koji dovodi do toga da  imunološki sustav tijela 'napadne' sam sebe, pa može poremetiti rad štitnjače i hormonalnu ravnotežu, što može utjecati i na težinu. No, treba znati da i debljanje može biti jedan od znakova lupusa. iako rjeđe. Razlog je to što lupus može uzrokovati zadržavanje i nakupljanje vode u tijelu. 

Male izbočine na vratu

Limfni čvorovi su male grudice u obliku graha koje nam u cijelom tijelu pomažu u borbi protiv infekcije i filtriraju štetne tvari. Obično ih ne možemo vidjeti ili osjetiti, ali kad rade 'prekovremeno', kao u slučaju lupusa, mogu postati vidno natečene i bolne na dodir. Najčešće ih možete osjetiti duž vrata, niz čeljust i iza ušiju, ali mogu nateći i u preponama, na trbuhu, ispod pazuha,  oko očiju, pa i na drugim mjestima. u vašim stopalima.

Osip na jakom suncu

Crveni osip na nosu ili obrazima koji izaziva sunčevo svjetlo jedan je od specifičnih simptoma lupusa. U početku može izgledati kao da ste se zacrvenili od vrućine, no to crvenilo kod lupusa će se zadržati i nakon što se maknete sa sunca. 

Potpuna iscrpljenost

Za razliku od svakodnevnog umora koji teško podnosimo, iscrpljenost kod lupusa može dovesti i do toga da doslovno ne možete ustati iz kreveta. Naravno, isključivo taj simptom može upućivati i na neke druge zdravstvene probleme, od mononukleoze, do nekih vrsta raka, no ako se javlja u kombinaciji s više njih, svakako se posavjetujte s liječnikom. 

Žuljevi na čudnim mjestima

Ako imate žulj na peti, treba vam samo pediker, no ako primijetite grozd žuljeva unutar nosa ili u ustima odmah se javite liječniku. I neke druge bolesti mogu izazvati otekline ili ranice na sluznici nosa i usta, no to je jedan od najčešćih znakova lupusa. 

Kosa vam ispada u pramenovima

Oko 90 posto slučajeva lupusa dijagnosticirano je kod žena u dobi između 15 i 44 godine, a jedan od najočitijih simptoma je nagli gubitak kose. Volumen i stanje kose mogu se značajno promijeniti već nakon nekoliko tjedana. 

Hladne ruke i noge

Mnoge bolesti mogu izazvati smrzavanje ruku i nogu, ali ako vam se to događa često, a prsti na rukama i nogama su vam crveni i oslabjelog osjeta, to bi moglo biti povezano s Raynaudovim simptomom. To je, pak, jedan od čestih znakova lupusa. 

Simptomi artritisa u 30-ima

Bolni i natečeni zglobovi ne bi nam trebali predstavljati problem dok ne dosegnemo visoke godine. Ako se javljaju u ranijoj dobi, posjetite liječnika, jer mnogi mladi ljudi suočavaju se upravo s tim simptomima lupusa. Bol je obično blaga tijekom jutra, a pogoršava se tijekom dana. 

Bol u prsima kao kod infarkta

Autoimuna bolest može izazvati oticanje u cijelom tijelu, što uključuje i vrećice oko srca i pluća, što može dovesti do stalne prigušene boli u prsima. Ako su vam primarno pogođena pluća, možete imati problema zbog gubljenja daha. 

Psihotične faze

Lupus može napasti i mozak. Neurološki simptomi lupusa mogu uključivati halucinacije (vizualne ili slušne),  paranoju, zbunjenost, promjene raspoloženja i napadaje. Ako nemate povijest mentalnih bolesti, to može biti znak lupusa. 

Bolovi u donjem dijelu leđa

Svaka promjena u tom dijelu tijela može imati veze s lupusom. Lupus vrlo često pogađa bubrege, što znači da se mogu pojaviti bolovi u leđima, problemi s mokrenjem i bol kod mokrenja, ili zadržavanje tekućine. Moguće je da liječnik utvrdi visoku razinu proteina u mokraći. 

Žgaravica koja ne prolazi

Gastrointestinalni problemi, poput žgaravice, grčeva u želucu i proljeva, također su vrlo česti kod lupusa, jer bolest može uzrokovati upalu u crijevima. Lijekovi koji se mogu nabaviti bez recepta, pa i oni koje vam prepiše liječnik, obično ne pomažu. 

Višestruki pobačaji

Lupus može izazvati probleme sa zgrušnjavanjem krvi, a jedna od manifestacija toga mogu biti ponovljeni pobačaji kod žena. Zgrušnjavanje krvi može dovesti do neredovitih i kratkih menstruacija, pa ako primjećujete te simptome, vrijedi posjetiti liječnika. 

Različiti simptomi koji ne prolaze

Svatko od nas je različit i bolest se različito manifestira na organe. Zato, ako primijetite neke neuobičajene simptome koji traju, ili se čak javi poboljšanje, pa se ponavljaju nakon nekog vremena, otiđite do liječnika. Kako je po mnogim simptomima sličan drugim bolestima, treba znati da postoji jednostavan krvni test koji je dobar pokazatelj lupusa, donosi Reader's Digest.    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru