Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Influenceri sa savršenim zubima zbog zahvata na njima trebat će proteze

Američki zubari na TikToku upozoravaju kako se među influencerima često mogu vidjeti oni koji su napravili preagresivne zahvate na zubima kako bi izgledali savršeno, što ih oštećuje

VIDEO

Savršeno pravilni i bijeli  zubi jedan su od zaštitnih znakova  brojnih influencera na društvenim mrežama. Tako su, na primjer, internet zvijezde poput Jeffree Star, Tana Mongeau i Gigi Gorgeous pokazale dramatične promjene u osmijehu kako im je karijera krenula uzlazno. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako pravilno prati zube da ih očuvate zdravima

Pokretanje videa...

06:15

Štoviše, sad je na društvenim mrežama aktualan trend da se dijele iskustva s putovanja u inozemstvo zbog transformacije osmijeha, nakon čega mnogi pokazuju svoje nove blještavo bijele zube, prethodno dobro izbrušene, pa obložene ljuskicama. No, stomatolozi sve češće pozivaju mlade ljude da dobro istraže prije nego se odluče na takve invazivne zahvate. Upozoravaju, naime, kako to nije standardna priprema za ljuskice, već za krunice, koje se ne preporučuju mladim ljudima. 

POGLEDAJTE VIDEO: Jedna od zvijezda Interneta Jeffree Star, pokazala zube

- Ovo nisu pripreme za ljuskice - upozorava stomatologinja  dr. Emi Mawson iz  Cornwalla, koja ima 27.700 sljedbenika na TikToku, komentirajući jedan takav slučaj. Kaže kako je to priprema za krunice, što je ogromna razlika. Nepoznavanje te razlike poznate osobe koje se odluče na takav zahvat moglo bi koštati gubitka zuba te dovesti do potrebe za protezom prije 40-ih godina, kaže. 

zubi

Razlika između faseta i krunice je vrlo važna, a mnogi influenceri to ne razumiju. 

- Kada dobijete ljuskice, većina vašeg zuba je još uvijek tu, samo je malo izbrušen. Prije postavljanja krunica, zub se brusi jako, dok ne izgleda kao mali klin na koji se krunica postavlja -  rekao je dr. Zainab Mackie, stomatolog iz Detroita u komentaru na TikTok-u.

@dentist_emi

Let’s talk about Katie Prices ‘veneers’. #veneers #dentist

♬ original sound - Dentist Emi

Većina navlaka zahtijeva da se prednji dio zuba izbrusi oko pola milimetra, kako bi se zub pripremio za prilagođenu oblogu od porculana ili kompozitne smole. Neke vrste materijala čak i ne zahtijevaju nikakvu pripremu, kaže. Kod postavljanja krunice, s druge strane, zub se brusi dva milimetra te tako skida više cakline, da se dobiju klinovi. To je zahvat koji je uobičajen na pokvarenim ili slomljenim zubima. 

Zubarica iz Londona, dr.  Shaadi Manouchehri, za svojih  94.600 sljedbenika na TikToku također kaže da teška obrada zuba za krunice može ugroziti zubni živac, zbog čega ih stomatolozi obično ne preporučuju za zdrave zube. To se radi samo ako su postojale šupljine zbog izvađenih zuba, ili ako su zubi već pokvareni ili slomljeni, kaže. 

Agresivna obrada zuba u mladoj dobi mogla bi prouzročiti trajno oštećenje zuba, na kraju može dovesti do toga da ih izgubite, upozoravaju stomatolozi. 

- On će trebati proteze prije 40. godine - kazala je dr. Manouchehri, komentirajući video snimku mladog influencera s ljuskicama na jako obrađenim zubima na TikTok-u. Osim toga, to će ga stajati  20.000 dolara, odnosno oko 128.000 kuna svakih 10 godina. 

Naime, i krunice i ljuskice su polutrajne mjere, što znači da ih treba zamijeniti svakih 10 do 15 godina, ovisno o vrsti i specifičnostima vaših zuba. Prema Potrošačkom vodiču za stomatologiju u SAD-u, ljuskice u prosjeku koštaju 250 do 1500 dolara po zubu, odnosno između 1500 i 9500 kuna. Krunice u prosjeku iznose 1000 do 3500 dolara po zubu, odnosno između 6400 i 22.000 kuna.  

- Dakle, to je oko 20.000 dolara svakih 10 godina, posebno ako se još pojavi i karijes - kaže dr. Ben Winters iz Arkansasa na TikTok-u. Osim što su u prosjeku skuplje, krunice oštećuju i i vrijedne slojeve cakline koji štite vaše zube. To se neizbježno događa, čak i ako se odlučite na to da otputujete u inozemstvo radi njihovog postavljanja, kako biste prošli jeftinije.  

- Jednom kad  zubi spadnu na klinove, više nema povratka - upozorava Mawson, a prenosi Insider.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith