Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Komorač je najbolji izbor za liječenje grčeva kod male djece

Kao ljekovitu biljku ponajviše ga koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkad i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti. Komorač djeluje slično kao anis

VIDEO

Komorač, koromač ili morač... kako god je nazivali, ovu biljku vrijedi upoznati te uključiti u redovitu prehranu ili čajne mješavine.
Duž cijele jadranske obale komorač često beru i priređuju od njega različita aromatična jela.

Miješaju ga najčešće s drugom zeleni, za salate, umake i variva. Jako aromatični plodovi služe kao začin u kuhinji, a često i za kruh, umjesto kima. Rabe se i u medicini u obliku različitih čajeva. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama, koji se jede svjež, u salati ili pirjan kao ukusno povrće.

Kao ljekovitu biljku ponajviše ga koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkad i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti. Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao anis. Opuštaju grčeve u dišnim i probavnim organima, rastjeruju vjetrove, djeluju antibakterijski i potiču izlučivanje žlijezda dišnih organa.

Komorač se smatra najboljim biljnim lijekom u dječjoj medicini. U ljekarnama se mogu nabaviti pripravci od komorača protiv kašlja, a i narodna medicina poznaje cijeli niz načina njegove uporabe. Utjecaj na bolesti dišnih organa izraženiji je nego kod anisa. Kod probavnih tegoba manje djece koje su povezane s grčevitim bolovima čaj pouzdano ublažava grčeve, otpušta vjetrove i stabilizira bakterijsku floru crijeva.

Parenje čajem pomaže kod upale očiju

Kod upale očiju pomažu oblozi od čaja od komorača. Vatu ili tkaninu namočimo u topli čaj, stavimo preko zatvorenih očiju i pokrijemo suhom krpom da se ne ohlade. Još je bolje držati zatvorene oči iznad pare komoračeva čaja. Pritom se trebamo pokriti ručnikom ili plahtom i tako ostati dvadeset minuta. Ovo osobito pomaže kod upala izazvanih iritacijom. 

Čaj od komorača vrlo je ukusan uz dodatak mlijeka

Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno od tri do pet minuta. Za odrasle stavljamo po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije dva do tri puta na dan. Umjesto s vodom, možemo ga napraviti s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa također ga koristimo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja.

VIDI OVO! 5 jesenskih trendova koji vladaju modnim pistama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku