Lifestyle

Komentari 3

Trudnice trebaju biti još opreznije s jedenjem tune

Trudnice trebaju biti još opreznije s jedenjem tune

Žene u drugom stanju, kao i one koje planiraju trudnoću, trebale bi u potpunosti izbjegavati tunu zbog opasne žive koje u njoj ima više nego se do sada mislilo

Živa je neurološki toksin, a izlaganje njoj može oštetiti razvoj djetetovih kognitivnih vještina ukoliko ju je majka, kroz hranu, jela u trudnoći. Živa u morsku hranu dospijeva preko vode, u koju elektrane i drugi industrijski pogoni, ispuštaju otpad. Tada živa ulazi u organizam riba, naročito onih većih koje su pri vrhu hranidbenog lanca poput tune.

Američko udruženje za hranu i lijekove kao i Agencija za zaštitu okoliša upozorava žene u plodnoj dobi da ne jedu više od 340 grama lagane tune i 165 grama bijele tune na tjedan. No čak i ta upozorenja nisu dovoljna. Udruga potrošača testirala je 42 uzorka konzervirane tune i utvrdila kako mlade žene, trudnice i djeca moraju biti još oprezniji kod jedenja te ribe. Tako bi trudnice u potpunosti trebali izbjegavati tunu, kao mjeru opreza, jer su razine žive u tuni još veće no što se pretpostavljalo. Pokazalo se da samo 354,37 grama tune na tjedan prelazi dozvoljene razine tog opasnog tekućeg metala.

Dok bijela tuna u prosjeku ne predstavlja toliku prijetnju, čak i neki njeni konzervirani uzorci pokazali su visoke razine žive. S obzirom da trudnica ne može znati koja konzerva sadrži povećane razine žive, najbolje ih je u potpunosti izbjegavati kako ne bi riskirali zdravlje fetusa.

Veća šteta od koristi

Iako je riba velik izvor omega 3 masnih kiselina koje pomažu razvoju živčanog sustava te smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara povećavajući razine dobrog kolesterola u krvi, trudnice i žene koje planiraju trudnoću omega 3 kiselina trebaju unositi kao dodatak prehrani u obliku lijeka. Nijedna druga namirnica osim morske hrane i ribljeg ulja ne sadrži toliko te blagotvorne masne kiseline, no i u ribljem ulje lošije kvalitete moguća je peroksidacija masnih kiselina zbog dugog stajanja i nečistoće, pa bi njeno korištenje donijelo više štete nego koristi.

Osim opasnosti za razvoj fetusa, stručnjaci smatraju kako i veće količine žive u organizmu mogu uzrokovati prijevremeni porod.

Najčitaniji članci