Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Krpe u kuhinji - leglo bakterija: Ovako ćete si spasiti zdravlje

Krpe u kuhinji - leglo bakterija: Ovako ćete si spasiti zdravlje
1

Jeste li se ikada zapitali koliko bakterija se razmnožava na vašoj kuhinjskoj krpi kojom brišete, između ostalog, i žlice koje potom stavljate hranu u usta, sebi, ali i svojoj djeci?

VIDEO

Prema novoj studiji predstavljenoj na godišnjem sastanku Američkog društva za mikrobiologiju, bakterija na kuhinjskim krpama može biti puno, a njihova količina se povećava s brojem članova obitelji i učestalosti konzumacije mesa.

Istraživači su kultivirali bakterije sa sto kuhinjskih krpa koje su korištene mjesec dana kako bi odredili vrste i količine bakterija. Otkrili su da razmnožavaju bakterije koje se normalno nalaze u ljudskom tijelu ili na njemu.

Mogući uzrok leukemije djece može biti i prečisto okruženje?
Mogući uzrok leukemije djece može biti i prečisto okruženje?

- U ovom smo istraživanju istražili potencijalnu ulogu kuhinjskih krpa u nenamjernom prenošenju bakterija u kuhinji s jednog mjesta na drugo i različitim čimbenicima koji utječu na mikrobiološki profil i ulogu kuhinjskih krpa u tome - objasnila je Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, profesorica zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Mauricijus i glavna autorica studije, prenosi CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodala je kako su na gotovo trećini ispitanih kuhinjskih krpa pronašli opasnu Escherichiju coli te enterokok, bakterije koje se nalaze u crijevima. Osim toga, na 14 posto krpa pronašli su razvoj kolonija bakterija koje se inače nalaze na ljudskoj koži te u dišnom sustavu - zlatni stafilokok.

- Bakterije pronađene tijekom ove studije, imaju veze s bolestima koje se prenose hranom. E.coli kao opći rod nije opasna, ali neke njezine vrste mogu biti problematične. Isto tako, neki sojevi zlatnog stafilokoka proizvode otrov koji se može unijeti u tijelo nakon što se toksin razvije na našim rukama - pojasnio je znanstvenik i profesor Paul Dawson.

Studijom se došlo do zaključka kako se zlatni stafilokok češće nalazi na kuhinjskim krpama brojnijih obitelji slabijeg socijalno-ekonomskog statusa koje češće jedu meso.

- Staphylococcus aureus ili zlatni stafilokok je bakterija koja povremeno naseljava kožu oko noktiju i izlazni dio nosa. Može se naći u oko 25% zdravih ljudi. Luči toksin koji može dovesti do trovanja hranom. Najčešći način na koji stafilokok zagadi hranu je kontaktom kliconoše (osoba koja nosi klice zarazne bolesti, a nema simptome bolesti) s hranom - pojasnila je Darija Petrovčić, dr. med. specijalist epidemiolog na stranicama Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije. Dodala je:

"Nakon što se pojede hrana na kojoj je stafilokok stvorio toksin nastupaju simptomi bolesti ponekad već nakon 30 minuta, no uglavnom nakon 5-6 sati. Simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev. Bolest je uglavnom blaga te oporavak nastupa kroz 1-3 dana. "

- Sirovo meso koje režete u kuhinji je puno bakterija koje vrlo lako završe na kuhinjskoj krpi ili spužvici. Stoga bi radne površine u kuhinji kao i daske za rezanje, trebalo redovito dobro oprati i osušiti - kaže profesor Paul Dawson.

Susheela D. Biranjia-Hurdoyal kaže kako bi obitelji s djecom i starijim članovima kućanstva, koji su osjetljiviji na bolesti, trebale posebno pripaziti kada je čistoća kuhinjskih krpa u pitanju. Napomenula je kako je veća šansa od pojave i razmnožavanja bakterije kod krpa koje su stalno vlažne, kao i kod onih kojima se briše sve i svašta - radna površina, ruke, posuđe...

Kako bi se spriječilo trovanje, kuhinjske krpe treba koristiti namjenski, ne jednu za brisanje svega u kuhinji. Također, treba paziti da se brzo osuše nakon upotrebe, a ne da dugo stoje mokre. Izuzetno je bitno često ih mijenjati, svakih nekoliko dana i oprati na 90 stupnjeva.

Samu kuhinju treba redovito čistiti, češće ako je puno članova u kućanstvu.

themoviedb.org

I spužvica je leglo bakterija

Vjerujete li kako vam je nakon pranja suđa spužvica ostala čista - u velikoj ste zabludi. Spužvica je savršena za bakterije jer tamo imaju dovoljno hrane, topline i vlage. 

Philip Tierno, mikrobiolog i patolog iz New Yorka upozorava kako su spužvice za suđe zapravo vrlo prljave i opasne po zdravlje jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjuru. To vodi razmnožavanju bakterija u spužvici jer je okruženje savršeno za to - imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kako vole.  

Čistite slušalice i ne dijelite ih - gadljive stvari budu na njima
Čistite slušalice i ne dijelite ih - gadljive stvari budu na njima

Postoji način kako biti siguran da bakterija nema:

Za to vam treba izbjeljivač i voda, u omjeru 1:9. Spužvicu uronite u tu otopinu i izvadite nakon deset do 30 sekundi (ne zaboravite staviti rukavice) pa isperite pod mlazom vode. Dezinficirajte je na ovaj način posebno ako ste čistili površine na kojima je bilo sirovo meso. Svaki put napravite svježu otopinu. Ako vam je jednostavnije, kupite novu spužvicu.

Drugi način je uništavanje bakterija stavljanjem spužvice nakratko u mikrovalnu. Neke žene ih čak povremeno iskuhaju u loncu.

VIDI OVO: 5 savjeta za savršenu masturbaciju!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru