Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
13 komentara

Lijekovi protiv HIV-a i malarije mogli bi biti spas protiv korone

Trenutačno su u u tijeku klinička ispitivanja kojima se ispituje djelotvornost određenih lijekova koji se koriste u liječenju drugih bolesti, uključujući i lijekove protiv HIV-a i malarije, kažu iz HALMED-A

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
13 komentara

Lijekovi koji se koriste za liječenje HIV-a i malarije mogli bi se koristiti u borbi protiv korona virusa, tvrde znanstvenici iz Australije.

Tim stručnjaka za zarazne bolesti na Sveučilištu Queensland u Brisbaneu tvrde da dva postojeća lijeka uspijevaju ukloniti infekcije uzrokovane virusom COVID-19, prenosi Daily Mail. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Klorokin, lijek protiv malarije i kombinacija za liječenje HIV-a, lopinavir / ritonavir navodno su pokazali obećavajuće rezultate kod liječenja pacijenata koji su pozitivni na korona virus. Za sada je to još samo potencijalno učinkovit tretman.

- Ono što u ovom trenutku želimo učiniti jest veliko kliničko ispitivanje u Australiji, u 50 bolnica, a ono što ćemo usporediti je jedan lijek protiv drugog lijeka, nasuprot kombinaciji dva lijeka-  rekao je profesor David Paterson. 

Iako se liječenje pokazalo uspješnim kod nekih bolesnika koji su prenosili COVID-19, profesor Paterson rekao je da testiranje nije provedeno na kontrolirani način.

Foto: Dreamstime

Lijekovi se testiraju kako bi istraživači i liječnici širom svijeta pronašli način za učinkovito liječenje korona virusa.

- Trenutačno su u pripremi i u tijeku klinička ispitivanja kojima se ispituje sigurnost i djelotvornost određenih lijekova koji se koriste u liječenju drugih bolesti, uključujući i spomenute lijekove protiv HIV-a i malarije kao i ispitivanja novih djelatnih tvari. Međutim, trenutačno nema dostupnih podataka o rezultatima predmetnih ispitivanja - kažu iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode. 

Medical staff in protective suits treat coronavirus patients in an intensive care unit at the Cremona hospital in northern Italy KINESKI STRUČNJAK: Ne možemo znati hoće li topliji mjeseci zaustaviti korona virus

- U Europskoj uniji trenutačno nema odobrenih lijekova odnosno cjepiva koja su odobrena za liječenje ili prevenciju infekcija koronavirusom - kažu te dodaju da Europska agencija za lijekove (EMA) koja je nadležna u odobravanju takvih lijekova poduzima sve potrebne mjera u svrhu ubrzavanja razvoja i dostupnosti lijekova i cjepiva za liječenje i prevenciju koronavirusa - zaključuju. 

Razvoj i odobravanje cjepiva i drugih lijekova protiv koronavirusa postavljeni su kao prioritet od strane Europske agencije za lijekove. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message