Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
146 komentara

Ljubav ili ne? Ova dva pitanja daju znanstveni odgovor na to

'Koliko ste sretni u vezi u usporedbi s time koliko bi bili sretni da ste sami' i 'Kako bi vaš partner odgovorio na ovo pitanje' - znanstveno mogu odrediti stanje veze

Fotolia
Foto: Fotolia
146 komentara

Postojanje ljubavi i njezino porijeklo nešto je što filozofe muči već stoljećima, no skupina znanstvenika sa Sveučilišta Virginia vjeruju kako su otkrili dva najvažnija pitanja na koje odgovori daju jasan empirijski dokaz ima li ljubavi u odnosu ili ne, ali i predviđaju hoće li on završiti rastankom, piše The Independent.

Ta su dva pitanja:

  • Koliko ste sretni u odnosu u usporedbi s time koliko biste bili sretni da niste u njemu?
  • Što mislite kako bi vaš partner odgovorio na isto pitanje?

Znanstvenici Leora Friedberg i Steven Stern su pitali 4242 para ta pitanja sa šest godina razmaka, a potom su analizirali podatke. Potvrdili su jednostavnu tezu - oni koji su na prvom intervjuu smatrali kako im ne bi bilo ništa gore da nisu u toj vezi, znatno su je češće raskinuli.

Tek 40 posto ispitanih moglo je točno procijeniti kako se njihov partner osjeća u odnosu, što znanstvenici smatraju korijenom većine problema u odnosu.

Prema ekonomskoj teoriji cjenkanja, pogrešna prosudba emocija partnera vas može dovesti da se "pretvrdo" cjenkate i nehotično vode do razlaza. 

- Ako ja vjerujem da je moja supruga sretna u braku, možda ću joj nametati sve više kućanskih poslova ili više testirati njezine granice. Ona bez mog znanja može biti nezadovoljna, frustrirana novim signalima koje joj dajem i zaključiti da je razvod bolja opcija, osobito ako je upoznala nekog tko se čini kao bolja opcija za nju - objašnjava profesor Stern.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message