Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Ljudska naselja na Marsu: Evo kako bi kuće mogle izgledati...

U finalni dio natječaja ušlo je pet timova sa svojim projektima futurističkih naselja na Marsu. Pobjednika će odabrati u proljeće 2019. godine, a slijedi mu nagrada od 2 milijuna dolara

Foto: NASA
33 komentara

NASA je odabrala pet finalista natječaja "3D-Printed Habitat Centennial Challenge" čiji je zadatak projektirati kućice koje bi bile dio eventualne buduće kolonije na Marsu. Za ulazak u finale borilo se 18 ekipa iz cijelog svijeta, no za finaliste su odabrali pet timova iz SAD-a.

Predložene nastambe morale bi moći izdržati ekstremne uvjete na crvenom planetu, morale bi imati adekvatno grijanje i sustav za održavanje pritiska, biti odgovarajuće debljine... Stručnjaci su uvjereni da bi ljudi mogli živjeti na Marsu.

Foto: NASA

Pet timova, koji su ušli u najuži izbor, sada imaju zadatak izgraditi svoje projekte u mjerilu 1:3. Pobjednika će odabrati u proljeće 2019. godine, a slijedi mu nagrada od 2 milijuna dolara (više od 12 milijuna kuna).

U odabiru petero finalista NASA je surađivala sa Sveučilištem Bradley iz SAD-a, a pobjednički timovi su svi zajedno nagrađeni sa ukupno 100.000 dolara (oko 660.000 kuna). 

FILE PHOTO: The Mars InSight probe in artist's rendition operating on the surface of Mars due to lift off from Vandenberg Air Force Base PRVI DOKAZI... Veliko otkriće: Na Marsu su našli jezero s tekućom vodom

Suci su pregledali digitalne prikaze futurističkih domova na Marsu izgrađenih pomoću specijaliziranih softverskih alata. Procjenjivali su cjelovitost i izgled staništa, kao i koliko lako bi se dizajn mogao ispisati 3D printerom na površini tog planeta, prenosi Daily Mail.

Ovo su pobjednički timovi i njihovi radovi te koliko su točno novčane nagrade za ulazak u finale osvojili:

1. Zopherus, Arkansas, SAD - 20.957,95 dolara

2. AI SpaceFactory, New York, SAD - 20.957,24 dolara:

3. Kahn-Yates, Mississippi, SAD - 20.622,74 dolara: 

4. SEArch+/Apis Cor, New York, SAD - 19.580,97 dolara:

5. Northwestern University, Illinois, SAD - 17.881,10 dolara:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message