Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Logomanija je trend - evo kako je moda postala opsjednuta imenima i inicijalima brendova

Logomanija je trend - evo kako je moda postala opsjednuta imenima i inicijalima brendova

Neka su imena moćnija od drugih, prodaju sve na čemu se nalaze. Logomanija, trend koji nalaže nošenje imena i obilježavanje odjeće važnim brendovima nije nova fora

VIDEO

Logo na odjeći i modnim dodacima simbolizira izdašan financijski okvir, on upućuje na to da je ta stvar skuplja, no ne nužno kvalitetnija od drugih. Ovaj modni moment pokreće Louis Vuitton prije oko 170 godina - polovicom 19. stoljeća osmislio je kofere koji se mogu složiti jedan na drugi te stavio vlastito ime na njih, kako bi se znalo da su baš njegovi. Visoki staleži kupovali su njegove proizvode za svoja česta putovanja. Ubrzo su Vuittona počeli kopirati drugi proizvođači prtljage, ne samo po dizajnu, već i imenu - bilo je teško spoznati koji je original.

Reuters/Pixsell

Logo kakav poznajemo danas nastaje 1892. godine, kad je sin Georges Vuitton osmislio novi logo i imidž brenda, koji je bilo teže kopirati. Napravljen od specifičnih cvjetova i monograma LV, logotip je bio inspiriran japanskim motivom 'mon' koji je bio hit pri kraju viktorijanske ere.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

'Mama i ja se isto odijevamo, ali ona ima 60 godina, a ja 22' VIDEO

Još jedan logo koji utječe na svijet mode je Chanelovo duplo C o kojemu ima nekoliko priča. Službena informacija modne kuće naglašava da je Chanel dizajnirala svoj slavni logo 1925. godine, nakon što je inspiraciju pronašla u vitraju iz kapele u Aubazineu, manastiru u kojemu je odrasla, drugi vele da su isprepletena slova C bila referenca na Coco Chanel i njezinu životnu ljubav Arthura Capela nakon što je on poginuo. Kako god nastao, logo se prvi puta pojavio na bočici parfema Number 19, a ostalo je povijest.

Street Style, Fall Winter 2020, Paris Fashion Week, France - 28 Feb 2020

Sljedeći kultni logo pojavljuje se na Guccijevim kreacijama tijekom šezdesetih, kad je Aldo Gucci osmislio nešto likovno slično - dva isprepletena slova G je stavio na razne modne dodatke, od marame do remena. No, nije to još uvijek bila ta atmosfera koju uz logotip vežemo danas - ključna promjena dešava se tijekom 80-ih godina, kad svijet ulazi u ekonomsko blagostanje.

Simpatičan Snoopy kao motiv atraktivne urbane kombinacije
Simpatičan Snoopy kao motiv atraktivne urbane kombinacije

U tom trenutku, moda ima odgovor za sve stilske potrebe bogataša i onih koji se žele infiltrirati među njih iako možda nisu toliko imućni - logomanija, odjeća i modni dodaci sa zvučnim imenom. Sjetimo se samo CK brenda, promijenio je industriju traperica i donjeg rublja, uz naravno prave modele koji su bili sinonim za ljepotu i mladost.

Krajem prošlog milenija nerijetko je čitav izgled bio logo, čime on postaje motiv i dizajneri se njime igraju na likovno zanimljiv, inovativan način. Naime, ono što je počelo, kod Vuittona, kao način razlikovanja njegova artikla od tuđeg, završilo je kao logomanija, trend koji voli novac.

No, osim toga tu je još nekoliko bitnih elemenata - brend, odnosno logo koji poznajemo poručuje tradiciju, sigurnost, kvalitetu te ima priču. Posljednjih dekada u trendu su brendovi koji imaju tradiciju, nije ni čudo kad živimo doba kad stvari brzo nastaju i nestaju. Nestalnost je karakteristika ovog vremena, kao i krhkost virtualne realnosti, pa u toj atmosferi brend s tradicijom u realnom svijetu ima još veću vrijednost.

Crne visoke čizme nogama daju dojam vitkosti: Nosimo ih na 6 dnevnih i večernjih načina
Crne visoke čizme nogama daju dojam vitkosti: Nosimo ih na 6 dnevnih i večernjih načina

Logo i danas ponekad znači ono što je značio na samom početku kad ga je osmislio LV, a to je da je stvar kvalitetna, inovativna, trajna i posebna te da ima priču. U priči može biti i neka legenda, može biti izmišljena varijanta nekog događaja, jer logo ima moć, uz njega vežemo razne stvari.

Kičasta strana logomanije krenula je oko 2000. godine te se intenzivirala tijekom prve dekade, usred svjetske recesije. Kako je ekonomska moć slabila, tako je logo postao kitnjast, ukrašen, naglašen i na kraju pomalo vulgaran.

Kako nositi karirani sako: Vrlo jednostavan način kombiniranja
Kako nositi karirani sako: Vrlo jednostavan način kombiniranja

Relativno nedavno, prije oko 5 godina, logomanija se u punom sjaju vraća u naše modne živote. Mnogi ih nose od glave do pete, a sve skupa opet je u skladu sa svjetskim krizama koje počinju baš u to vrijeme. Ljudi kupuju brendove, jedan od najmoćnijih modnih autora danas je Demna, koji se ironično igra imenom Balenciaga. Nedavno je ime osvanulo na štitniku za zube, na modnoj reviji, baš kao i na vrećici za čips. Baš sve se može prodati, ako na to staviš pravi logo, kao da nam poručuje Demna. Modni humor i ironija provukli su pažnju svjetske publike, a slično je i s kreacijama D&G, Dior i Gucci.

Milan Fashion Week Autumn/Winter 2020

Njihov je dizajn također ukrašen slovima, vidimo ih na svemu, odjeći, modnim dodacima, čak i detaljima za pse. Svijet je logo, ime je sve, važno je pokazati sklonost financijski izdašnim brendovima.

To je slika, vizija, koju svatko od nas kreira po želji. Logotipi su najizravniji, nepogrešiv i jasan način komuniciranja našeg identiteta - poveznica sa svijetom luksuza.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru