Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

Mačke imaju 5 tipova osobnosti - evo što učiniti da bude sretnija

Mačke imaju 5 tipova osobnosti - evo što učiniti da bude sretnija

Nervozne mačke imaju nježniju narav i mogu biti napetije od drugih, dok zapovjednički tip mačke koristi svoju snažnu prisutnost i ponekad zastrašujuće ponašanje kako bi dobile ono što žele

VIDEO

Stručnjaci smatraju da kako biste usrećili svoju mačku ključno je prilagoditi svoje ponašanje njezinoj osobnosti. Istraživači iz tvrtke Natusan sa sjedištem u Velikoj Britaniji analizirali su podatke više od 3700 vlasnika mačaka i utvrdili da postoji pet uobičajenih dominantnih tipova osobnosti: nervozni, otvoreni, šefovski, spontani i ugodni.

POGLEDAJTE VIDEO: Mačak sam ide na WC

Pokretanje videa...

Macan VIDEO

Svaki četvrti vlasnik rekao je da živi s ugodnom mačkom, hladnom i društvenom, vrlo ležernog stava.

Stručnjak za ponašanje životinja, profesor Peter Neville, objasnio je da je razumijevanje osobina ličnosti vašeg ljubimca 'bitan' sastojak 'održavanja zdravlja ljubimca'. Ovdje on raščlanjuje pet glavnih tipova osobnosti, objašnjavajući kako možete prepoznati ključne osobine i otkriva jednostavne promjene koje možete unijeti u svoju svakodnevicu kako bi mačka bila sretnija.

Otvoreni tip osobnosti

Ključne karakteristike:

Vaš kućni ljubimac vam pruža 'verbalnu dobrodošlicu' kad uđete u dom, ekstrovertiran je i postaje glasniji kada se njegove ili njene potrebe ne rješavaju.

Mačke s ovom vrstom osobnosti su bučnije od većine. Najviše problema imaju zbog ekstrovertne istraživačke prirode.

Često se dosađuju i to može dovesti do stalne potrebe za pažnjom i ponekad destruktivnim ponašanjem u njihovim nastojanjima da budu sretne.

Ti kućni ljubimci brzo nauče da ljudi najviše reagiraju na vokalnu komunikaciju i da im obraćamo više pažnje kad nam 'nešto govore'.

Kako se ponašati s otvorenom mačkom:

Problem može riješiti često kratko dnevno igranje, idealno s različitim igračkama raznih tekstura. 

Nagradite poželjno društveno ponašanje pohvalama i njihovim omiljenim poslasticama - a istim poslasticama odvraćajte pažnju mačke od neželjenog ponašanja.

Iskoristio mali prostor u kući i napravio sobicu za svog mačka
Iskoristio mali prostor u kući i napravio sobicu za svog mačka

Neka vam distrakcije budu pri ruci. Strateški postavljene grebalice ili penjalice pomoći će vam preusmjeriti aktivnost vaše mačke, istovremeno pomažući u očuvanju dugovječnosti vašeg namještaja!

Nikada nemojte vikati ili fizički kažnjavati mačku zbog bilo kakvog neželjenog ponašanja. To će ih samo zbuniti i učiniti nesigurnima u vas i vašu ljubav prema njima.

Budite strpljivi, posebno s mladim mačkama i imajte na umu da su veliki izljevi energije normalni.

Nervozni tip

Ključne karakteristike:

Nervozne mačke imaju nježniju narav i mogu biti napetije od drugih. Mogu biti i sramežljivije, ali s vremenom te mačke mogu postati jednako samouvjerene i umiljate kao i sve druge.

Da bi kućni ljubimac bio sretan, najbolje mu je dati puno 'sigurnih mjesta' u koja će se povući i visoku gredu za promatranje svijeta s visine.

Kako se ponašati s nervoznom mačkom:

Dajte im prostora - kutije, mačji tuneli i drugi 'sigurni prostori' vrlo su važni za nervozne mačke - vole skrovište u koje se mogu povući kako bi se opustile.

Također osigurajte nekoliko visokih 'gredica' ili polica na kojima će moći sjediti i promatrati svijet sa sigurne točke gledišta. Biti visoko znači izbjeći izazove na razini tla - poput pasa i djece - i može pružiti sigurnost uznemirenim mačkama.

Po ovim paklenim vrućinama pripazite i na ljubimce: Top savjeti kako im olakšati život
Po ovim paklenim vrućinama pripazite i na ljubimce: Top savjeti kako im olakšati život

Budite strpljivi, jer one mogu uživati ​​u pažnji i maženjima samo kad je same iniciraju, pa uvijek budite spremni udovoljiti im, piše Daily Mail.

Stvorite rutinu. Ovaj tip osobnosti posebno se tješi predvidljivošću obroka i igranja kod kuće. Također, budite sigurni da ih nikada ne ometate kada spavaju ili se odmaraju na svojim 'sigurnim mjestima'.

Smanjite 'okidače' nervoznog ponašanja. Ako je moguće izbjegavajte stvari koje mogu uzrokovati tjeskobu vaše mačke. Na primjer, ako se vaša mačka boji usisavača, prije usisavanja je odvedite u drugu prostoriju. 

Zapovjednički tip

Ključne karakteristike: 

Mačke koje vole zapovijedati uvijek imaju tendenciju biti vrlo asertivne ličnosti i lako je učiti njihov 'veliki utjecaj' u domovima s više mačaka.

Koriste svoju snažnu prisutnost i ponekad zastrašujuće ponašanje kako bi dobile ono što žele, kad to žele.

Ako je to slučaj, pokazivanje ljubavi ostalim mačkama kad 'zapovjednik' nije u blizini može smanjiti natjecanje za pozornošću među mačkama. 

Oduševite ljubimca: Recept za slasne pseće mesne okruglice
Oduševite ljubimca: Recept za slasne pseće mesne okruglice

Kako se ponašati prema zapovjednoj mački:

Podijelite ljubav - ali možda sa svakom mačkom pojedinačno ili s grupama dok 'zapovjednik' nije u blizini - tako ćete izbjeći izazivanje konkurencije.

Ako imate više od jedne mačke, osigurajte odvojena područja za hranjenje i zdjelice kako biste spriječili 'zapovjednika' da ukrade hranu ili spriječi pristup hrani ostalim mačkama.

Razmislite o trajnom 'rješenju'. Kastracija ili sterilizacija mačke mogu vam pomoći u kontroli hormona odgovornih za neka neželjena ponašanja.

Spontani tip

Ključne karakteristike: 

Ove su mačke najimpulzivnije i obično imaju puno energije koja se ponekad odjednom oslobađa. Iako sve mačke prolaze kroz fazu 'rastrojenosti' kao mačići, neke ostaju 'mlade u srcu' i zadržavaju svoju mladenačku energiju.

Kako se ponašati sa spontanim tipom:

Izmorite ih čestim kratkim interaktivnim igrama i aktivnostima tijekom dana, jer će im to pomoći da se odmore i bolje spavaju preko noći.

Ako vaša maca većinu vremena provodi u kući, razmislite o tome da je prilagodite nošenju ogrlice i šetnji s povodcem.

Kakvi su ljubitelji mačaka, a kakvi pasa? Nova studija ima pokoji odgovor o karakterima
Kakvi su ljubitelji mačaka, a kakvi pasa? Nova studija ima pokoji odgovor  o karakterima

Nikada nemojte grditi svoju mačku. Vikanje će vjerojatno povećati razinu anksioznosti i kao rezultat povećati svako neprihvatljivo ponašanje.

Napravite rutinu. Točno određeno vrijeme obroka i vremena za igru ​može vam pomoći usaditi osjećaj rutine koji vašoj mački može pomoći da bude smirenija.

Sinkronizirajte svoje cikluse aktivnosti. Neke su mačke noćni tipovi i radije trče po domu u kasne noćne sate, nego preko dana. Pokušajte ih zabavljati i buditi tijekom dana kako bi im promijenili unutarnji sat.

Prijateljski tip

Ključne karakteristike: 

Ovaj tip mačaka je poznat po tome što je super miran, društven i opušten. Njihova ugodna osobnost obično je rezultat pravilne socijalizacije u mladim danima.

Ove ugodne i 'drage' mačke su izvrsni uzori ako odlučite povećati broj ljubimaca. 

Kako se ponašati s prijateljskim tipom:

Razmislite o novim ljubimcima. Prijateljski nastrojene mačke su savršene za kućanstva s više mačaka, često uzimajući mlađe mace pod svoje okrilje i prenoseći im dobre navike.

Ova vrsta mačaka idealan je uzor mlađim mačkama. Dobro prilagođena mačka može pružiti beskrajnu količinu udobnosti, njege, smirenosti i maženja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje