Lifestyle

Komentari 9

Majmuni se nisu mogli dvaput zaraziti koronom u laboratoriju

Majmuni se nisu mogli dvaput zaraziti koronom u laboratoriju

Iz studije na makaki majmunima znanstvenici su zaključili da ljudi, koji su se nakon oporavka naizgled ponovno zarazili, zapravo se još nisu ni oporavili od prvotne infekcije

Zahvaljujući istraživanju na majmunima te otkriću da se oni ne mogu ponovno zaraziti koronavirusom zbog 'imuniteta krda' znanstvenici su izveli i važne zaključke za ljude.

Kineski znanstvenici zarazili su četiri pripadnika rezus makakija korona virusom u laboratoriju. Dvadeset i osam dana kasnije, kad su se majmuni oporavili, ponovno su ih izložili virusu, no oni se nisu ponovno razboljeli.

Znanstvenici vjeruju kako su majmuni stoga razvili zaštitu na bolest te bi to otkriće moglo biti značajno i za ljude, ali i pomoći u pronalasku cjepiva, piše Daily Mail.

To bi, tvrdi tim, sugeriralo da pacijenti u Kini, za koje se činilo da su 'ponovno zaraženi' koronavirusom, nisu u potpunosti prevladali početnu infekciju.

Linlin Bao s Kineske akademije medicinskih znanosti i kolege su promatrali napredovanje bolesti kod četiri majmuna, otkrivši da su zbog bolesti izgubili na težini, povećao im se broj udisaja, a položaj tijela je postao pogrbljen.

Virusno opterećenje majmuna doseglo je vrhunac približno tri dana nakon infekcije, nakon čega su se postupno smanjivali da bi nakon 14 dana potpuno nestali. Dvadeset i osam dana nakon infekcije, dva majmuna - pri čemu obojica više nisu imala simptome, su ponovno izložena korona virusu, u istoj dozi kao i kod prethodne infekcije. 

Iako se vidjelo da temperature obojice majmuna privremeno rastu nakon ponovnog izlaganja, uzetim brisevima nije otkriveno virusno opterećenje.

- Uzevši te rezultate u obzir naši rezultati pokazuju da bi primarna infekcija SARS-CoV-2 mogla zaštititi od sljedećih izloženosti - izvijestio je istraživački tim.

Zaključuju kako se i ljudski pacijenti, koji su se oporavili, neće moći ponovno zaraziti jer će izgraditi dovoljno specifično antitijelo za razvoj imuniteta na SARS-CoV-2.

Najčitaniji članci